Αλλόκοτος συνεχίζει να είναι ο καιρός και τις επόμενες ημέρες

Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι. 

 


Article featured image
Article featured image

Το ισχυρό και ασυνήθιστο για την εποχή Omega Block, που έχει σχηματιστεί στην δυτική Ευρώπη, είναι υπεύθυνο για τις ασυνήθιστες συμπεριφορές του καιρού που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης επηρεάζεται από υψηλές πιέσεις και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Στη νότια Αγγλία, για παράδειγμα, αναμένονται θερμοκρασίες έως και 33 βαθμούς Κελσίου (10-12 βαθμοί πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα).

Την ίδια ώρα, στο ανατολικό μισό της Ευρώπης και ειδικότερα στα Βαλκάνια, επικρατεί άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και θερμοκρασίες αρκετά κάτω των κανονικών για την εποχή. Κάποια φαινόμενα αναμένεται να είναι ακραία αλλά και παρατεταμένα και αναμένεται να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα και πλημμύρες. Η Ελλάδα και οι χώρες που συνορεύει, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.

Αυτή η ασυνήθιστη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας θα έχει μικρές επιρροές και στη δική μας περιοχή όπου σε πρώτη φάση αναμένεται να ευνοήσει θερμές αέριες μάζες και αραιή σκόνη από βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή προς την περιοχή μας αύριο Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται σταδιακά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αφού την περιοχή μας θα επηρεάζει ισχυρό, πιο δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα.

Από το Σάββατο και μετά αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των ανέμων και σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται άκρως καλοκαιρινός καιρός, με θερμοκρασίες γύρω στους 39-42 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, αύξηση της υγρασίας στα παράλια και σχετικά ασθενείς ανέμους.





Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα παρατηρούνται λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 30-33 στα παράλια και 25 στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Αργότερα αναμένεται να εμφανιστεί τοπικά χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 21-23 στα παράλια και 15 στη Χιονίστρα. Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα παρατηρούνται λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 39-40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 31-34 στα παράλια και 27 στη Χιονίστρα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση την Πέμπτη και περαιτέρω αισθητή πτώση την Παρασκευή.

Οι άνεμοι και τις 2 μέρες θα πνέουν δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 4-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στην ατµόσφαιρα πιθανό να παρατηρείται αραιή σκόνη κατά διαστήµατα. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, µέτριοι, 4 Μποφόρ και στα νότια και νοτιοδυτικά µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά µέχρι λίγο ταραγµένη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ στην ατµόσφαιρα πιθανό να παρατηρείται αραιή σκόνη. Κατά τις αυγινές κυρίως ώρες, αναµένεται να σχηµατιστεί τοπικά αραιή οµίχλη ή και χαµηλή νέφωση, κυρίως σε υπήνεµες περιοχές του εσωτερικού. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί γενικά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθµούς στο εσωτερικό, στα βόρεια και δυτικά παράλια, γύρω στους 21 στα υπόλοιπα παράλια και στους 17 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη κατά διαστήµατα. Οι άνεµοι θα πνέουν, αρχικά, νοτιοανατολικοί και τοπικά µεταβλητοί, ασθενείς 3 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά, κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και παροδικά το απόγευµα στα νότια παράλια µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 33 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέµπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Κατά τις αυγινές ώρες θα σχηµατίζεται τοπικά αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά πτώση. Το Σάββατο θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ