Κάπως έτσι παρακολουθεί το Μουντιάλ ένας κωφός και τυφλός

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με έναν πραγματικό φίλαθλο του ποδοσφαίρου.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Hélio Fonseca de Araújo από τη Βραζιλία είναι μεταφραστής της Νοηματικής Γλώσσας. Το πρωί πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 ξύπνησε σκεπτόμενος πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον φίλο του, Carlos, που είναι τυφλός και κωφός, να απολαύσει αυτό το ποδοσφαιρικό υπερθέαμα.   

Οπότε πήγε σε ένα κατάστημα, αγόρασε ένα μοντέλο ποδοσφαιρικού γηπέδου και ζήτησε στον φίλο του, Regiane, να του δώσει όλες τις έξτρα πληροφορίες που χρειάζεται για την περιγραφή ενός αγώνα. Πρόσφατα έβγαλε ξανά έξω τον εξοπλισμό για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι σε εξέλιξη.   

Στο κανάλι του Hélio στο YouTube υπάρχουν διάφορα βίντεο που δείχνουν τον Carlos να παρακολουθεί ζωντανά τον αγώνα ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κροατία, με τον Hélio να του εξηγεί τις φάσεις μέσω της Νοηματικής Γλώσσας (την οποία ο Carlos καταλαβαίνει με τον να τον πιάνει με τα χέρια του). Ταυτόχρονα ο Regiane μεταφέρει πληροφορίες για τα φάουλ, τις κάρτες, τα ημίχρονα και τα νούμερα στις φανέλες των παικτών, «σημειώνοντάς» τα στην πλάτη του Carlos. 

Σε ένα βίντεο από το δεύτερο ημίχρονο όταν φάνηκε πως η Βραζιλία έβαλε γκολ αλλά τελικά ήταν φάουλ, ο Hélio αφού το εξηγεί στον Carlos, στη συνέχεια του δείχνει πώς ο Νεϊμάρ κάλυψε το πρόσωπό του με την μπλούζα του.

Όσο για το ότι ο Carlos μερικές φορές στρέφεται προς την οθόνη,πολλοί κωφοί παρουσιάζουν υπολειπόμενη όραση ή ακοή. Επίσης άτομα όπως ο Carlos ενίοτε μαθαίνουν πολύ καλά την Νοηματική Γλώσσα, ενώ είναι μόνο κωφοί, πριν αρχίσουν να χάνουν την όρασή τους. 


LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ