Ακτιβιστής εφηύρε «μηχανή αυτοκτονίας»

Ένας ακτιβιστής υπέρ της ευθανασίας, ο Philip Nitschke, έχει εφεύρει μια τρισδιάστατη «μηχανή αυτοκτονίας» που επιτρέπει στους χρήστες να αυτοκτονήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

 


Article featured image
Article featured image

Το «Sarco», συντομογραφία της σαρκοφάγου, σχεδιάστηκε για να «προσφέρει στους ανθρώπους τον θάνατο όταν επιθυμούν να πεθάνουν», είχε δηλώσει ο Nitschke, παρουσιάζοντάς την εφεύρεσή του σε ένα φεστιβάλ κηδείας που έγινε πρόσφατα στο Άμστερνταμ.

 



«Το άτομο που θέλει να πεθάνει, πιέζει το κουμπί και η κάψουλα γεμίζει με άζωτο. Αυτός ή αυτή θα νιώσει λίγο ζαλισμένος, αλλά στη συνέχεια θα χάσει σύντομα τις αισθήσεις του και θα πεθάνει» είχε δηλώσει επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 




Ο σχεδιασμός του Sarco παραπέμπει σε διαστημόπλοιο, όπως δήλωσε ο σχεδιαστής του στο Newsweek. Θέλει με αυτό τον τρόπο να δώσει στους χρήστες του την αίσθηση ότι ταξιδεύουν στο «υπερπέραν». Το μηχάνημα του Αυστραλού υπηκόου, μάλιστα, συνοδεύεται από αποσπώμενο φέρετρο και έναν σύνδεσμο για το δοχείο αζώτου.

 



Ο εφευρέτης του Sarco

 

Ο Nitschke δημιούργησε το Sarco μαζί με τον Ολλανδό σχεδιαστή Alexander Banning. Στο φεστιβάλ, στο Άμστερνταμ, οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να αποκτήσουν μια αίσθηση του πώς είναι να κάθεσαι μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μάλιστα, σχηματίστηκαν ουρές από περίεργους που ήθελαν να πάρουν μια αίσθηση αυτής της «σαρκοφάγου».

 



 

Να σημειωθεί, πάντως, πως το μηχάνημα έχει αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό. Ένας επικριτής του, καθηγητής βιοϊατρικής δεοντολογίας του Georgetown, Daniel Sulmasy, δήλωσε: «Μετατρέπει τη δολοφονία σε μια μορφή θεραπείας, και δεν αναγνωρίζει πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τα συμπτώματα μέσω παρηγορητικής φροντίδας, σε σχέση με το παρελθόν».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ