Η επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο του Homo Cypriot

Συναντάται στο μεσογειακό νησί Κύπρος, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα άλλα ζώα, χαρακτηριστικό του η ελλιπής μνήμη και η αναισθησία, είναι κατά βάση σαρκοφάγος και αυτοπροσδιορίζεται ως «μάστρος» για κάθε τι που του αναθέτουν, άσχετα αν δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα.

Κυρίες και κύριοι, να σας συστήσουμε τον Homo Cypriot.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Άλμπουμ Ιούλιος/Άντρος Ευσταθίου

 

Η Μ.Γ, με αρκετή διάθεση χιούμορ και αυτοκριτικής προχωράει σε μία πλήρη επιστημονική ανάλυση του ιθαγενούς Homo Cypriot, αναλύοντας τα διάφορα χαρακτηριστικά του που βοήθησαν στην εξέλιξη ή στην κατάληξη του είδους και το βοήθησαν να επιβιώσει έως σήμερα.



*Το κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Πιθανή ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.



Ορισμός

Ο Homo Cypriot είναι ζώον, που το συναντά κανείς κυρίως στην Μεσόγειο. Δεν ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα, γιατί φοβάται τη βροχή και άλλες φυσικές καταστροφές, (που δεν έχει βιώσει). Δεν είναι πολύ φιλικός απέναντι στα άλλα ζώα κυρίως, γιατί αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία, αφού ο  Homo Cypriot δεν έχει κατακτήσει πλήρως τον έναρθρο λόγο. Ο Homo Cypriot, ενώ ανήκει στο γένος Homo και εξελίχθηκε ταυτόχρονα με τον Homo Sapiens Sapiens, ενδιαφέρει την επιστημονική κοινότητα καθώς εμφανίζει κάποιες άτυπες αποκλίσεις από τα βασικά χαρακτηριστικά του Homo Sapiens Sapiens. Το γένος Homo στην κυπριακή ονομάζεται «ποιου γιος είσαι».

 

Image result for άντρες στον καναπέ



Μνήμη 

Ενώ ο Homo Sapiens Sapiens έχει επιδείξει ότι κατέχει την ικανότητα της μνήμης, ο Homo Cypriot έχει την τάση να ξεχνά τη νόρμα βασικών λειτουργιών, ακόμα και αυτών που μοιραία επαναλαμβάνονται καθημερινά, και τις αντιμετωπίζει σαν καινούργιες. Αγαπημένη επαναλαμβανόμενη ερώτηση «Τωρά που να παρκάρω; ‘Έκλεισε με ο γείτονας». Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού κάποιες οργανωμένες κοινωνίες του Homo Cypriot -όπου και απαντάται και το άλφα αρσενικό είδος Mouchtari Homo Cypriot- έχουν καθιερώσει το σύνθημα/μότο «Δεν Ξεχνώ» ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

 

Ταυτότητα 

Ένα από τα βασικά γνωρίσματα  του Homo Sapiens Sapiens, το οποίο τον ανήγαγε σε νέο είδος, είναι η ικανότητα του να αναγνωρίζει τον εαυτό του σαν σκεπτόμενο υποκείμενο και να δημιουργεί συνειδητά σχέσεις με το περιβάλλον του. Ο Homo Cypriot δεν είναι σε θέση να κατανοήσει κανένα όρο της πιο πάνω πρότασης και φυσικά ο Homo Cypriot, λόγω του προαναφερθέντος προβλήματος μνήμης, δεν αναγνωρίζει τίποτα και κανένα (κατά τρόπο) anyways.

Επιπλέον οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης του περιβάλλοντος ταλανίζονται από μια τάση διαστρέβλωσης που χαρακτηρίζει τον Homo Cypriot με αποτέλεσμα να ισχυρίζεται για τις πλείστες ιστορίες που τον αφορούν, ότι δεν τον αφορούν και δεν είναι καν παρών, ενώ ασχολείται επίμονα με τις ιστορίες που δεν τον αφορούν, επιδιώκει σε αυτές να είναι παρών και ιδανικά να πρωταγωνιστεί. Κάποιοι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την τάση για διαστρέβλωση, σε γενετική ανωμαλία που ονομάζεται «άρνηση του εμφανούς», αυτό που στην ιθαγενή του γλώσσα ο Homo Cypriot ονομάζει «παίζω πελλό(ν)».

 

Image result for κύπριος κυνηγός

 

Ζώον κοινωνικόν

Ο Homo Cypriot παρουσιάζει το σύνδρομο/φαινόμενο της «σχετικής κοινωνικότητας» καθώς  αποπροσανατολίζεται σε μεγάλες συναθροίσεις και χωρίζεται σε πιο μικρά υποσύνολα τα οποία παρατηρούν το ένα το άλλο. Γι’ αυτό και δεν ενθαρρύνεται το «συναθροίζεσαι» σε όλες τις κοινωνίες των Κυπρίων. Και ενώ στα μεγάλα σύνολα επιδεικνύει έλλειψη συγκέντρωσης, σε αντίθεση με τον Homo Sapiens, επιδεικνύει πολύ καλή αίσθηση προσανατολισμού στο ψυγείο, καθώς το φαγητό και το κυνήγι του καθορίζουν ουσιαστικά την κοινωνικότητα τού Homo Cypriot. Η τόσο στενή σχέση κοινωνικότητας και τροφής, καθιστά τον Homo Cypriot μοιραία ζώον σαρκοφάγο και αιμοσταγές. 







Διατροφικές και άλλες συνήθειες  

Ο Homo Cypriot είναι κατά βάση σαρκοφάγος, κυνηγός και πυρομανής. Συνδυάζοντας τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, δηλαδή κλίση στο κρέας, στο κυνήγι και στη φωτιά, οδηγείται κανείς με μαθηματική ακρίβεια στις τζίκλες πας τα κάρβουνα. Η κατάσταση «πας τα κάρβουνα» χαρακτηρίζει πολλές συνήθειες του Homo Cypriot και αποτελεί ένα δοξασμένο τρόπο- αν όχι τον πιο δοξασμένο- κατάληξης μιας οποιασδήποτε τελετής.

Related image

Ο Homo Cypriot επιδίδεται φανατικά σε είδη παθητικού αθλητισμού, όπως νύκτες ποδοσφαίρου στον «παρέα» (έτερος Homo Cypriot) με πίτες σουβλάκια ενισχυμένες, mix/διάφορα και special. Οι όροι ενισχυμένη, mix/διάφορα και special, μπορούν να συνδυαστούν ή να χρησιμοποιηθούν κατά μόνας, όμως είναι καθολικοί όροι και εφαρμόζονται έχοντας νόημα σε κάθε περίσταση παραγγελίας φαγητού από επαγγελματικές εστίες παροχής. Δηλαδή, για παράδειγμα, μπορεί μια οιαδήποτε πίτα να είναι και ενισχυμένη και mix/διάφορα και special ταυτόχρονα, ή μόνον ενισχυμένη, μόνο mix/διάφορα, μόνο special ή μπορεί να είναι ενισχυμένη special χωρίς να είναι mix/διάφορα ή να μην είναι καν πίτα να είναι πίτσα και να χρησιμοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο η ίδια ακριβώς ορολογία. Τον κώδικα επικοινωνίας με αυτές τις εστίες συμπληρώνουν οι όροι take away και delivery.



 

Επιστήμη - Χρήση εργαλείων

Ο Homo Cypriot είναι πολυτεχνίτης, αφού το να «πιάνουν τα χέρια του»  αποτελεί και κοινωνική αξία. Δεν ανακάλυψε την φωτιά, δεν ανακάλυψε το ρεύμα και δεν ανακάλυψε ότι η γη γυρίζει. Ανακάλυψε όμως ότι η σούβλα γυρίζει και μάλιστα αυτόματα προσφέροντας στην ανθρωπότητα «τη φουκού με μοτοράκι».

Image result for κυπραίος

Η χρήση εργαλείων χαρακτηρίζει τον Homo Cypriot, όπως και τον Homo Sapiens Sapiens, υιοθετώντας όμως συχνά μια διεπιστημονική προσέγγιση- ίσως και διαταραγμένη- στη χρήση των εργαλείων, όπως για παράδειγμα η χρήση του σεσουάρ (στεγνωτήρα για τα μαλλιά) στα κάρβουνα, το ψήσιμο καστάνων στην εστία παροχής θέρμανσης (σό-πα) και η χρήση αλκοόλης που παρασκευάζει ο ίδιος (ζιβανίας) ως το απόλυτο φάρμακο/ελιξίριο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας (και όχι μόνο).

Ο Homo Cypriot παρουσιάζει στοιχεία επιστημονικού ενδιαφέροντος -όπως αναφέρθηκε και στην αρχή-anyways. 





Γεωγραφική Εξάπλωση   

Η γεωγραφική του εξάπλωση επηρεάστηκε και καθορίστηκε από τη δυσκολία του Homo Cypriot στο να προσανατολίζεται, από Homos Sapiens Sapiens άλλων εθνικών ομάδων, και από τις υψηλές θερμοκρασίες κάποιων τραγικών καλοκαιριών τα οποία έχασαν τον δρόμο τους. Αγαπημένη συνήθεια του Homo Cypriot ήταν κάποτε να ταξιδεύει με σήμα το αγρινό (είδος προβάτου που δεν δαμάζεται). Τώρα πια ο Homo Cypriot ταξιδεύει άσημα και θεωρεί το αγρινό είδος προς εξαφάνιση.

 

Image result for cyprus airways

 

 

Μ.Γ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ