Εσύ δέχεσαι να πληρώνεις για τις πλαστικές σακούλες;

«Έννεν κάπως βλακεία τούτον το μέτρο;».

 


Article featured image
Article featured image

Με ρώτησε ένας φίλος για τη χρέωση 0,5 σεντ του ευρώ στις πλαστικές σακούλες, το οποίο μπαίνει σε ισχύ από σήμερα 1η Ιουλίου.

Φυσικά και όχι, απαντάω με αφέλεια και στόμφο, αφού ήξερα πολύ καλά ότι όλο αυτό που γίνεται είναι σωστό. «Μα γιατί να με αποτρέψει να αγοράσω πλαστικές σακούλες το ποσό των 0,5 σεντ, σε ένα σύνολο λογαριασμού 100 ή 150 ευρώ; Δεν θα ήταν καλύτερα να τις καταργήσουν τελείως και να μας αναγκάσουν να χρησιμοποιούμε σακούλες μακράς διαρκείας;».

Και είχε δίκαιο, μόνο που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό αυτή η επιλογή, επειδή θεώρησα δεδομένο ότι το κόστος στις σακούλες θα ήταν αποτρεπτικό για πολλούς. Αλλά και πάλι, η ιστορία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει το αντίθετο για το πώς κινούμαστε. Αυτό για παράδειγμα πίστευαν και για το κόστος των τσιγάρων, αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια μείωση στον αριθμό των καπνιστών.

Ωστόσο, το μέτρο χρέωσης πλαστικής σακούλας που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, είναι μία πολύ καλή αρχή για να ξεκινήσουμε να αντιλαμβανόμαστε το κακό που κάνουμε στον πλανήτη μας, με την ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικού.

H αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας, η ακατάλληλη επεξεργασία στο τέλος του κύκλου ζωής της, η ανθεκτικότητά στη φθορά και η ανεξέλεγκτη απόρριψη επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Τα αρνητικά αποτελέσματα είναι εμφανή και έντονα, ιδιαίτερα στη ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων και στην υδρόβια ζωή.

Οι εν λόγω σακούλες θα χρεώνονται κατ’ ελάχιστο προς πέντε σεντ (0,05 €) συν ΦΠΑ 19% ανά τεμάχιο και η κοστολόγηση πρέπει να είναι διακριτή στα δελτία αποδείξεων.

Η εφαρμογή του μέτρου αφορά στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (mm) και απαγορεύεται η δωρεάν διάθεσή τους από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης (π.χ. υπεραγορές, φαρμακεία, καταστήματα, περίπτερα κ.ά).

Εξαίρεση στη νομοθεσία αποτελούν ΜΟΝΟ οι σακούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα, για λόγους υγιεινής ή αποφυγή σπατάλης τροφίμων. Οι σακούλες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως σε φρουταρίες/μανάβικα, κρεοπωλεία, ψαραγορές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το μέτρο αυτό θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες και οι ποινές που αναφέρονται στους περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμων 2002 έως 2017.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ