Είσαι σίγουρος ότι τοποθετείς σωστά το παιδί σου μέσα στο αυτοκίνητο;

Ήξερες ότι το να βάζεις το παιδικό κάθισμα του παιδιού ανάποδα μέσα στο αυτοκίνητο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη ζωή του;

 


Article featured image
Article featured image

Σκοπός μας, αυτή τη φορά, δεν είναι να γράψουμε και πάλι ένα άρθρο κατηγορώντας την εγκληματική μας αμέλεια ως οδηγοί, ούτε να αναρωτηθούμε τι φταίει και κάθε λίγες μέρες προστίθεται ακόμη ένας νεκρός στη λίστα των οδικών ατυχημάτων.

Σκοπός μας είναι να μάθουμε πώς πρέπει να το κάνουμε σωστά, ούτως ώστε να μειώσουμε εάν όχι να απαλείψουμε τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού παιδιών, όταν βρίσκονται μέσα σε μηχανοκίνητα οχήματα.

Οι περισσότεροι από εμάς, είτε έχουμε παιδιά είτε όχι, γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες στο περίπου. Μόνο που «το περίπου» δεν είναι αρκετό όταν αυτό αφορά τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας, εξ ου και κάθε τόσο θρηνούμε ακόμη έναν νεκρό στην άσφαλτο. 

Γι’ αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε επακριβώς και τι προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και ποιοι είναι επακριβώς οι κανόνες ασφαλείας, όταν τοποθετούμε ένα παιδί στο αυτοκίνητο. 

Ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας πουν τι προβλέπει η νομοθεσία και ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μεταφέρουμε τα παιδιά μας, μέσα στο αυτοκίνητο.

 

Μέχρι πότε επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε τα συστήματα συγκράτησης για τα παιδιά; (παιδικό κάθισμα) 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά με το ύψος και το βάρος του κάθε παιδιού. Τα παιδιά, που είναι κάτω από 150 εκατοστά, υποχρεούνται να τοποθετούνται σε παιδικά καθίσματα. Παράλληλα υπάρχουν και 5 κατηγορίες που αφορούν το βάρος του παιδιού. Ανάλογα λοιπόν με το βάρος, πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο κάθισμα που να μπορεί να το συγκρατεί σωστά σε μία πιθανή σύγκρουση.

Παιδιά που έχουν ύψος 150 εκατοστών και άνω, μπορούν να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας των ενηλίκων κανονικά και να τις περνούν από το θώρακα. Ωστόσο, επειδή ο σωματότυπος του κάθε παιδιού μπορεί να είναι τέτοιος που να μην τοποθετείται ορθά η ζώνη, μπορούμε να του δώσουμε ύψος με ένα ανυψωτικό κάθισμα.

Οι πιο πάνω κανονισμοί είναι υποχρεωτικοί στους περισσότερους τύπους οχημάτων, μέχρι και για κάποια είδη φορτηγών, εκτός από τα λεωφορεία. Όπως μας ενημέρωσε Λειτουργός της Τροχαίας Αρχηγείου, υπάρχει πρόταση νόμου στη βουλή, η οποία περιμένει να ψηφιστεί για να εφαρμόζεται εξίσου η νομοθεσία, τουλάχιστον για τα παιδιά.

 



Πώς πρέπει να τοποθετείται το παιδικό κάθισμα μέσα στο αυτοκίνητο; 

Το μέτωπο του μωρού πρέπει να βλέπει μπροστά. Είτε το τοποθετήσουμε στο μπροστινό κάθισμα είτε στα πίσω καθίσματα, το μωρό πρέπει να βλέπει μπροστά, αυτή είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής τακτική. Όπως εξηγεί ο Λειτουργός, υπάρχει μία εξαίρεση η οποία λέει πως αν αποφασίσεις να βάλεις το κάθισμα του μωρού ανάποδα, τότε πρέπει να έχεις απενεργοποιήσει τους αερόσακους. Αν δεν το κάνεις και υπάρξει κάποια σύγκρουση, τότε υπάρχει κίνδυνος πνιγμού του μωρού από τον αερόσακο.

Επειδή δεν γνωρίζουμε όλοι πώς να απενεργοποιούμε τους αερόσακούς και όσοι ξέρουμε, μπορεί να μην το κάνουμε σωστά, είναι καλύτερα για να αποφύγουμε το κίνδυνο να τοποθετούμε τα παιδιά με το μέτωπο προς τα εμπρός.

 

Η ζώνη προστατεύει και από τον αερόσακο 

Όπως ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος λειτουργός και αυτό αφορά τόσο ενήλικες όσο και ανήλικους, ο αερόσακος χωρίς τη χρήση ζώνης μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος. Μια μετωπική σύγκρουση με αερόσακο, με μεγάλη ταχύτητα, μπορεί να προκαλέσει από σοβαρούς τραυματισμούς –όπως τύφλωση- μέχρι και θάνατο. Και ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και η πιθανότητα να μη λειτουργήσει σωστά ή και καθόλου ένας αερόσακος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ