Δεξιότητες, καθοδήγηση, δικτύωση στο πρωτοποριακό «Youth Empowered»

Στελέχη της Α/φοι Λανίτη και της Coca-Cola καθοδηγούν τους νέους, αναλύοντας τα δεδομένα της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

 


Article featured image
Article featured image

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κορυφαία στελέχη της Α/φοι Λανίτη, της Coca-Cola και της τοπικής αγοράς είχαν νέοι και νέες, ηλικίας 18-30 ετών, σε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό τριήμερο που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, στη Λεμεσό.

Στη διάρκεια του Προγράμματος «Youth Empowered» της Α/φοι Λανίτη και της Coca-Cola, τα στελέχη μοιράστηκαν με τους νέους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν μέσα από τη μακρόχρονη πορεία τους, ξεκλειδώνοντας παράλληλα, τα μυστικά της σύγχρονης αγοράς. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, περισσότεροι από 200 νέοι, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία σειρά εξειδικευμένων παρουσιάσεων, να λάβουν μέρος σε πρακτικά εργαστήρια και να δικτυωθούν με σημαντικά στελέχη επιχειρήσεων διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, θέσεις εργασίας, πρακτικής άσκησης και υποτροφίες. 

Πλάι σε νέους και νέες,  τα στελέχη της Α/φοι Λανίτη και της Coca-Cola, έδωσαν μία νέα διάσταση στον όρο «εκπαίδευση», αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους ένας νέος επαγγελματίας μπορεί να ξεχωρίσει στη σημερινή και ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

 



 

Η νέα εποχή και τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Τεχνολογία, ψηφιακή εποχή και τεχνητή νοημοσύνη, ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που ανέλυσε στους νέους ο Commercial Excellence Manager της Coca-Cola, Γιάννης Βίδρας. Παρουσιάζοντας τις νέες τάσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας, ο κ. Βίδρας ανέφερε πως οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων, διαμορφώνοντας  ένα νέο, δυναμικό περιβάλλον. Σε δηλώσεις του, ο κ. Βίδρας είπε πως «μιλήσαμε για όλες εκείνες τις νέες δεξιότητες που  χρειάζεται οι νέοι να αναπτύξουν σε έναν  κόσμο που πλέον δεν δουλεύουμε άνθρωποι μεταξύ ανθρώπων αλλά και άνθρωποι μαζί με ρομπότ».

Προσδιορίζοντας τις δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτει ο εργαζόμενος του μέλλοντος, ο κ. Βίδρας ανέφερε πως «χρειάζεται να είμαστε περισσότερο επικοινωνιακοί, γιατί θα κληθούμε να μοιραστούμε εμπειρίες και να δουλέψουμε με ανθρώπους που ίσως δεν θα συναντήσουμε ποτέ από κοντά. Θα χρειαστεί να αναπτύξουμε αναλυτικές δεξιότητες, διαθέτοντας ταυτόχρονα αρχές που διέπονται από επιχειρησιακή ηθική και κοινωνική ευθύνη, καθώς η αναβάθμιση της τεχνολογίας αποτελεί ουσιαστικά μία νέα πρόκληση που αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, ο κ. Βίδρας συμβούλευσε τους νέους να μην φοβούνται το μέλλον, επισημαίνοντας πως «οι μηχανές δεν ήρθανε για να διεκδικήσουν τη δουλειά μας, αλλά είναι εδώ για να συνεργαστούνε μαζί μας. Άλλωστε η εμπειρία και η ιστορία έχουν δείξει ότι όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Ίσως είναι διαφορετικές από αυτές που ξέρουμε μέχρι τώρα. Σίγουρα δεν κινδυνεύουμε ούτε εμείς αλλά ούτε και οι νέοι που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας από τις μηχανές και τα ρομπότ».

 



Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Youth Empowered: Στόχος είναι, μέχρι το 2020, να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια 3.000 νέοι στην Κύπρο





Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ένα πολύτιμο εργαλείο, προέκταση του βιογραφικού

Και από την τεχνητή νοημοσύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου με αμείωτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι νέοι παρακολούθησαν μία πρωτοποριακή παρουσίαση από τον Social Media Manager της Coca-Cola, Γιώργο Ξανθάκη. Ο κ. Ξανθάκης, με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο, εξήγησε στους νέους γιατί το προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στην ουσία η προέκταση του βιογραφικού τους.

«Είμαστε στην εποχή των social media, δεν έρχεται, είμαστε ήδη. Ως εκ τούτου, ο νέοι θα πρέπει να αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός τους και ταυτόχρονα να προσέχουν έτσι ώστε να μην τους δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Σίγουρα πέρα από την εποχή των social media, είμαστε στην εποχή που η πληροφορία υπάρχει παντού, πρέπει να ψάχνουν και να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις διαδικτυακά προκειμένου να βρίσκουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο να πουλήσουν τον εαυτό τους στο μελλοντικό εργοδότη τους», ανέφερε ο κ. Ξανθάκης. 



Απαραίτητη η συνεχής βελτίωση ατομικών δεξιοτήτων

Στην παρουσίασή της με θέμα «Προσωπική Κατανόηση και Ανάπτυξη - Αποτελεσματική Αλληλεπίδραση», η HR Business Partner Enabling Function της Coca-Cola, Κωνσταντίνα Μπάρκα, τόνισε πως για να μπορέσουμε να πείσουμε τον μελλοντικό μας εργοδότη πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε εμείς τον εαυτό μας και τα δυνατά του σημεία. «Μέσω της συμμετοχής τους στο Youth Empowered, οι νέοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα δυνατά σημεία και τις περιοχές προς ανάπτυξη και να βελτιώσουν τεχνικές και δεξιότητες που θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς στην προσπάθειά τους για εξεύρεση εργασίας», σημείωσε.

 

Ξεκίνησε η ψηφιακή πλατφόρμα του Youth Empowered 

Στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, η Α/φοι Λανίτη και η Coca-Cola έθεσαν σε λειτουργία, για πρώτη φορά στην Κύπρο, την ψηφιακή πλατφόρμα e-learning του “Youth Empowered”.Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο, μέσα από το οποίο οι νέοι αποκτούν, μεταξύ άλλων, εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε virtual classrooms, διαδραστικά σεμινάρια και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Επιπρόσθετα, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν λάθη ή αδυναμίες, συμμετέχοντας σε ένα υπερσύγχρονο τεστ αυτοαξιολόγησης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πρόγραμμα αποτελεί τη ναυαρχίδα μίας σειράς ενεργειών που υλοποιεί η Α/φοι Λανίτη και η Coca-Cola με σκοπό την ενδυνάμωση της νέας γενιάς. Στόχος του “Youth Empowered” είναι μέχρι το 2020, 3.000 νέοι να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να πετύχουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ