Ήξερες ότι το γάλα στον καφέ ή το τσάι είναι κάκιστος συνδυασμός;

Αν ακόμη βάζεις έστω και λίγο γάλα στον καφέ σου, μάλλον ήρθε η ώρα να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια.

 


Article featured image
Article featured image

Και όχι μόνο αυτή, αφού στην καθημερινότητά μας είτε επειδή έτσι μάθαμε είτε επειδή το έχουμε ακούσει από κάποιον που ξέρει, κάνουμε πολλά λάθη στη διατροφή μας, συνδυάζοντας τροφές που μπορεί μόνες τους να είναι θρεπτικές και αναγκαίες, όταν ανακατεύονται όμως μαζί χάνουν κάθε διατροφική αξία, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό μας.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χάρις Κυριάκου, εξηγεί ποιοι είναι οι τρεις πιο συνηθισμένοι λάθος συνδυασμοί που κάνουμε στη διατροφή μας και πρέπει να τους αλλάξουμε άμεσα.





Φακές με γιαούρτι 

Image result for φακες με γιαουρτι

Οι φακές ως γνωστό, είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, όμως συνδυάζοντάς την με γιαούρτι παρεμποδίζεται η απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Άρα, χάνεται τη βασική διατροφική αξίας της τροφής. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με ντομάτα, πολύχρωμες πιπεριές και λεμόνι. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη C τα οποία είναι ικανά να αυξήσουν την απορρόφηση σιδήρου, δίνοντας τεράστιο όφελος στον οργανισμό, καθώς από έλλειψη σιδήρου υποφέρει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νιώθοντας έντονη αδυναμία και κούραση.



 

Γάλα σε καφέ ή τσάι 

Image result for γάλα με καφέ

Η προσθήκη έστω και λίγου γάλακτος (ζωικής ή φυτικής προέλευσης) είναι ικανή να εμποδίσει την αφομοίωση των αντιοξειδωτικών από το τσάι και του ασβεστίου από το γάλα. Οπότε αν νομίζεις ότι επειδή βάζεις γάλα στο καφέ ή στο τσάι δίνεις ασβέστιο στο οργανισμό σου, πρέπει να το ξεχάσεις. Τι θα πρέπει να κάνεις; Να προσθέσεις μια μερίδα ακόμη ημερησίως γαλακτοκομικών στη διατροφή σου. Θα μπορούσε να είναι ακόμη 1 ποτήρι γάλα ή 150γρ γιαούρτι. Καλύτερα προϊόντα με χαμηλά.



 

Υδατάνθρακας με υδατάνθρακα 

Image result for bread potatoes rice

Συνδυασμοί όπως ψωμί με μακαρόνια ή με ρύζι ή πατάτα είναι συχνό φαινόμενο και πρέπει να μειωθούν, αν όχι να αποφεύγονται εντελώς. Καταναλώνοντας τα τρόφιμα αυτά, αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος και οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη μαζί. Συνήθως αυτός ο λανθασμένος συνδυασμός συμβαίνει τις περισσότερες φορές όταν γευματίζουμε εκτός σπιτιού όπως για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο, θυμηθείτε που προσφέρουν στη αρχή ψωμάκι και μετά το κυρίως γεύμα με άλλη επιλογή υδατάνθρακα ή όταν πραγματοποιούνται οικογενειακά τραπέζια με πολλές επιλογές τροφίμων ταυτόχρονα. Από τις πολλές επιλογές εσύ κάνε αυτή πραγματικά θέλεις, αυτό που έχεις επιθυμήσει να φας περισσότερο και απόλαυσε το χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου.

 

 

 



Χάρις Κυριάκου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Λεοντίου Α’ 181, Λεμεσός Γρ. 301, ΤΚ 3020

Τηλέφωνο: 25-103682 , 99-165025


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ