4 + 1 αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να μειώσεις (όσο γίνεται) την κυτταρίτιδα

Θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χάρις Κυριάκου υπάρχουν τρόποι για να την ελαχιστοποιήσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι ίσως από τα πιο βασικά προβλήματα μίας σύγχρονης γυναίκας, η οποία ενώ μπορεί να προσέχει τη διατροφή της και να γυμνάζεται, εξακολουθεί να βλέπει σε σημεία του σώματός της κυτταρίτιδα, την οποία δεν μπορεί να καταπολεμήσει.

Κατά καιρούς βλέπουμε να κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα που διατείνονται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, χωρίς όμως να έχουν και ιδιαίτερα αποτελέσματα και είναι λογικό, αφού η εν λόγω πάθηση λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων της, δεν καταπολεμείται εύκολα και κυρίως δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες και σωματότυπους.

 

Τι πραγματικά είναι η κυτταρίτιδα;

Είναι μια δερματική πάθηση που δημιουργείται λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, με αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα των περιοχών αυτών να μην τρέφονται επαρκώς. Έτσι αντί ο οργανισμός να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα για να αποθηκευτεί. Η ελαστικότητα της περιοχής του δέρματος μειώνεται, κάνοντάς την να φαίνεται ρυτιδωμένη. Οι πιο κοινές περιοχές εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι οι γλουτοί και οι μηροί.

Πολλές γυναίκες συχνά αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές ακόμη και με την κατάλληλη διατροφή είναι δύσκολο να την εξαλείψουμε εντελώς, διότι τα αίτια της ποικίλουν. Για παράδειγμα η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή διατροφή που συνοδεύεται συνήθως με περιττό σωματικό βάρος, η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το άγχος είναι μερικοί από τους λόγους που προκαλούν το πρόβλημα. Ακολουθώντας μακροχρόνια, ωστόσο, ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, θα περιορίσει σαφώς την έκτασή της, θα αποφευχθεί η επιδείνωσή της και κυρίως θα προλάβει την εμφάνιση της.



Image result for κυτταρίτιδα



Ποιες διατροφικές αλλαγές χρειάζονται;



1. Μείωση συνολικών λιπαρών και κυρίως κορεσμένων

Μια καθημερινή διατροφή με μειωμένα λιπαρά και κυρίως «κακά» λιπαρά(κορεσμένα) είναι σύμμαχος για καλή υγεία! Αντικατέστησε λοιπόν τα κακά λιπαρά με τα καλά και επωφελήσου. Απόφυγε όσο περισσότερο τα τηγανιτά. Προτίμησε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια όπως τσιπούρα, λαβράκι, σολομό. Επέλεξε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά για παράδειγμα γιαούρτι και τυρί χαμηλών λιπαρών.

 

2. Μείωση της κατανάλωσης αλατιού

Αντικατέστησε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το αλάτι με μπαχαρικά και προσπάθησε την αποφυγή του επιπρόσθετου αλατιού στο φαγητό. Αλάτι όμως περιέχεται και στα κονσερβοποιημένα και έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά (junk food).



 

3. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να προστεθεί στις καθημερινές σου συνήθειες. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού και μπορούν να βοηθήσουν την πέψη, το μεταβολισμό και στην σταδιακή μείωση του σωματικού λίπους.

 

Image result for κυτταρίτιδα



4. Πιες περισσότερο νερό

Πολύ βασικό ρόλο παίζει η κατανάλωση υγρών και κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ενυδατώνεται ο οργανισμός, υποβοηθώντας την απομάκρυνση των τοξινών. Ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση είναι τα 2 λίτρα.



 

4+1: Ας μην ξεχνάμε όμως και τη σημαντικότητα της σωματικής δραστηριότητας.

Προσπάθησε να εντάξεις οποιαδήποτε μορφή άσκησης θεωρείς εσύ ότι σου ταιριάζει και μπορείς να την εκτελέσεις, αλλά και να απολαύσει. Και να είσαι σίγουρη ότι σε συνδυασμό με τις πιο πάνω διατροφικές οδηγίες τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν!

Κι αν σου φαίνονται βουνό όλες αυτές οι αλλαγές, ξεκίνησε με αυτές που θεωρείς πιο εφικτές και έπειτα προχωράς στην επόμενη.   

 

 

*Η Χάρις Κυριάκου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*Η Χάρις Κυριάκου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος



Λεοντίου Α’ 181 Γρ.301 Λεμεσός

Τηλέφωνο: 25103682, 99165025


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ