Τι θα πρέπει να προσέξουν τα ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αττική

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης προειδοποιεί.

 


Article featured image
Article featured image

Ήδη, από χθες το βράδυ όλα τα Μέσα, ηλεκτρονικά και παραδοσιακά, προβάλλουν συνεχώς εικόνες και μεταδίδουν πληροφορίες σε σχέση με τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Αττική από τις πυρκαγιές.

Πριν μερικές ώρες μάλιστα, άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο με απανθρακωμένα πτώματα οι οποίες είναι τουλάχιστον αποκρουστικές. Εξ ου και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου προχώρησε σε ανακοίνωση προς όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς οργανισμούς παγκύπρια εφιστόντάς τους την προσοχή σχετικά με το περιεχόμενο που θα προβάλουν  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και τη σοβαρότητα του θλιβερού αυτού γεγονότος, αναμένει όπως οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν το εν λόγω θέμα με το δέοντα σεβασμό και ευαισθησία. Ως εκ τούτου, η  Αρχή επισύρει την άμεση προσοχή σας στους Κανονισμούς 24(2)(α), και 24(2)(δ) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π 10/2000), σύμφωνα με τους οποίους:

Οι πιο κάτω κανόνες ισχύουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές:

(α) οι νεκροί τυγχάνουν σεβασμού και δεν προβάλλονται από τηλεοράσεως, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος∙

(δ) μετάδοση τυχόν σκηνών ακατάλληλων για ανηλίκους ή που πιθανόν θίγουν τις ευαισθησίες των τηλεθεατών είναι σύντομες και υπάρχει οπτική ή ηχητική προειδοποίηση (λεκτική)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ