Η viral φωτογραφία από τις πυρκαγιές στην Αττική είναι made in USA

Είναι του 1988 και είναι βραβευμένη με Pulitzer.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας πυροσβέστης, ταλαιπωρημένος και μαυρισμένος από την κάπνα της φωτιάς, κατεβαίνει τη σκάλα κρατώντας στα χέρια του το ταλαιπωρημένο σώμα ενός γυμνού μωρού το οποίο μοιάζει να είναι νεκρό.

Αυτή η φωτογραφία εδώ και μερικές ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου με τη λεζάντα «Ημέρα Θλίψης», με σαφή αναφορά στα θύματα των πυρκαγιών που καίνε από χθες το πρωί την Αττική.

Αν προσέξεις λίγο καλύτερα, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι η εν λόγω εικόνα δεν μπορεί να είναι από την Ελλάδα και φυσικά δεν μπορεί να είναι σημερινή. Από τη στολή του πυροσβέστη, μέχρι και την πολύ κακή ανάλυση της φωτογραφίας όλα τα στοιχεία φανερώνουν πως κάτι δεν πάει καλά με τη συγκεκριμένη εικόνα. 

 

Related image

Η αυθεντική φωτογραφία του 1988

 

Και όντως, έπειτα από μία μικρή έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1988 από τον Αμερικάνο φωτογράφο Ron Olshwanger και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch στο Μισσούρι των ΗΠΑ. 

Η επιδραστική αυτή φωτογραφία απεικονίζει έναν πυροσβέστη να κρατά στα χέρια του το γυμνό σώμα ενός παιδιού, αφού το είχε διασώσει από φωτιά που είχε ξεσπάσει το κτήριο που διέμενε, στο οποίο προσπαθεί να δώσει τεχνητή αναπνοή για να το συνεφέρει.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με Pulitzer στην κατηγορία Spot News Photography.

 



Συνέντευξη του φωτογράφου, λίγο μετά τη βράβευσή του

 

 



Η εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σήμερα 


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ