Τα ουσιώδη λόγια μιας κτηνιάτρου που περιέθαλψε πληγέντες σκύλους

Πολλές από τις φωτογραφίες αλλά και τις ιστορίες που κυκλοφορούν από το βράδυ της Δευτέρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν ζώα. Μια κτηνίατρος, μέλος της αποστολής παροχής πρώτων βοηθειών σε πληγέντες σκύλους στην Κινέτα, έγραψε ένα μικρό αλλά εξαιρετικό κείμενο για την ενσυναίσθηση, η οποία όπως η ίδια λέει, δεν κάνει διακρίσεις, δεν έχει δυναμόμετρο, δεν κατευθύνεται μόνο στην απώλεια περιουσίας ή ανθρώπινου δυναμικού.

 


Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω το κείμενο της Βασιλικής Σταθοπούλου:

 

Ακούω συνέχεια αυτές τις ημέρες ότι χάθηκαν άνθρωποι και περιουσίες, γεγονός που πιο τραγικό δεν υπάρχει και εμείς ασχολούμαστε με τις κτηνιατρικές αποστολές παροχής πρώτων βοηθειών για τα ζώα, ως αυτό να ήταν ήσσονος σημασίας.

Η ενσυναίσθηση, βασικός συστατικός πυλώνας της συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι η ικανότητα κατανόησης και ταύτισης με τα συναισθήματα των άλλων. Είναι δηλαδή η μοναδική αυτή ικανότητά μας να συμπάσχουμε, να δείχνουμε συμπόνια, να χαρακτηριζόμαστε πιο «άνθρωποι».

Η ενσυναίσθηση δεν κάνει διακρίσεις, δεν έχει δυναμόμετρο, δεν κατευθύνεται μόνο στην απώλεια περιουσίας ή ανθρώπινου δυναμικού. Οι άνθρωποι που τη διαθέτουν, οι συναισθηματικά δηλαδή νοήμονες τη διοχετεύουν ισομερώς σε ανθρώπους και ζώα.

Η αλεξιθυμία, η απουσία συναισθημάτων, επίσης δεν είναι επιλεκτική. Δεν συμπάσχεις μόνο με τον ανθρώπινο πόνο, αλλά όχι με αυτόν των ζώων. Ούτε το αντίστροφο.

Από την αποστολή παροχής πρώτων βοηθειών σε πληγέντες σκύλους στην Κινέτα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ