Αλήθεια, γιατί αντιδρούν στο Ζύγι για το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών;

H κοινότητα Ζυγίου αντιδρά στην απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της περιοχής σε Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών, αφού όπως υποστηρίζει η Κοινοτάρχης, Γεωργία Μιχαήλ, με ανάρτησή της στο Facebook, δεν έχουν ενημερωθεί προηγουμένως.

 


Article featured image
Article featured image

Η Κοινοτική Αρχή αντιδρά στην εξέλιξη αυτή γιατί όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση, έγινε χωρίς ενημέρωση, χωρίς να ερωτηθεί η κοινότητα αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της κοινότητας όπως ο συγκεκριμένος χώρος μετατραπεί σε κατασκηνωτικό και χώρο αθλοπαιδιών. Παράλληλα, διαμηνύεται ότι η κοινότητα θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη μετατροπή του χώρου.

 

Αυτούσια η ανάρτηση της Κοινοτάρχη:

«Αγαπητοί μου χωριανοί, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου. Λυπάμαι για τα όσα έχουμε ακούσει από αυτήν. Αποφάσισαν να κάνουν ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στο χωριό μας το Ζύγι. ΧΩΡΙΣ να μας ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ως συνήθως, και το έχουμε ανακαλύψει τυχαία όταν την Παρασκευή το πρωί ερχόμενη προς το χωριό, είδα άτομα μέσα στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο. Σταμάτησα και ρώτησα και με ενημέρωσαν ότι κάνουν αποτύπωση του χώρου για να μεταφέρουν ασυνόδευτα παιδιά από άλλες χώρες. Τον συγκεκριμένο χώρο τον έχουμε ζητήσει με επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα (από πέρσι 2017) σαν κοινότητα για να γίνει κατασκηνωτικός χώρος με χώρους αθλοπαιδιών χωρίς να έχουμε λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα από κανέναν. Η κυρία Υπουργός ήταν ανένδοτη και στις εναλλακτικές επιλογές που της είχαμε προτείνει. Σας ενημερώνω ότι η κοινότητα μας έχει αποφασίσει να κατέλθει σε δρακόντεια μέτρα. Δεν θα αφήσουμε κανένα να περάσει στον χώρο των στρατοπέδων με ότι αυτό εξυπακούεται. Ας σεβαστούν επιτέλους το βεβαρημένο της περιοχής. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΖΥΓΙ;;; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;;; ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ;;; Πολλά τα γιατί! Σας ευχαριστώ η Κοινοτάρχης».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΣΙΓΜΑ Η ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ

 

 

Μερικά από τα σχόλια που γράφτηκαν κάτω από την ανάρτηση:

 

 

Ας δούμε, όμως, μερικές (σημαντικές) λεπτομέρειες… 

Όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (Πέμπτη) το Υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Ζύγι.

 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Εξ αφορμής δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Το συγκεκριμένο Κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι το πέμπτο κατά σειρά το οποίο θα λειτουργήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου τα υπόλοιπα τέσσερα Κέντρα λειτουργούν εντός των Δήμων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού χωρίς να έχει ποτέ προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων για τις εκεί κοινότητες. Σημειώνεται ότι το Κέντρο που λειτουργεί εντός του Δήμου Λευκωσίας είναι υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Hope For Children”.

Η δημιουργία του νέου κέντρου είναι απολύτως αναγκαία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει τα απαραίτητα για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην γύρω περιοχή. Για τη δημιουργία του νέου κέντρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και έχει στηριχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Council of Europe Development Bank και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και Νορβηγίας, ενώ τόσο το κόστος δημιουργίας του, ύψους €1,5 εκ., καθώς και τα λειτουργικά έξοδα, ύψους €925.000 ετησίως, θα χρηματοδοτούνται από τους Οργανισμούς αυτούς.

Βάσει των πιο πάνω δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του, ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2018, έχει εγκρίνει τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου και η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την ίδια μέρα από την Κυβέρνηση και κυκλοφόρησε στον ημερήσιο Τύπο, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το νέο σύγχρονο Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 100 ανήλικων παιδιών και θα στελεχώνεται από ομάδα 22 εργαζομένων σε διάφορες ειδικότητες για τις ανάγκες λειτουργίας του.

Τα πιο πάνω παρατίθενται για αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα της δημιουργίας νέου κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ