«Η μουσική και οι στίχοι συμπληρώνουν τις ιστορίες μου, όπως και τον εαυτό μου»

Στη Μικρή Πλατεία του 5ου Windcraft Music Fest, ο γνωστός παραμυθάς, Δημήτρης Μπασλάμ, θα παρουσιάσει τη «Σοφία τη Μέλισσα», μια παράσταση κουκλοθεάτρου με ζωντανή μουσική.

 


Article featured image
Article featured image

Μιλήσαμε μαζί του, κυρίως γιατί η παράσταση αυτή απευθύνεται στα παιδιά, οπότε θα μπορούσε, σκεφτήκαμε, να αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για να πείσουμε γονείς να πάνε στα Κατύδατα με αφορμή το επικείμενο Windcraft Music Fest 5.

 

Πώς «κολλά» μια παράσταση κουκλοθεάτρου σε ένα μουσικό φεστιβάλ, που εστιάζει κυρίως στη μαγεία των πνευστών;

Η Έλλη, όπως και όλη η ομάδα του Windcraft, αν και εστιάζει με κάποιο τρόπο στα πνευστά όργανα ασχολείται με τη μουσική στο σύνολό της. Επίσης, αν βρεθείς στον χώρο του φεστιβάλ διαπιστώνεις πως κατά τη διάρκεια της ημέρας φτάνουν αρκετοί νέοι γονείς με παιδιά είτε συμμετέχοντας στις δράσεις και τα σεμινάρια που αφορούν τη μουσική είτε παρακολουθώντας τις συναυλίες. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και η παράσταση της Σοφίας. Παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική. Όσο για τη συνεργασία μου με την Έλλη, αν και ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια καθαρά επαγγελματικά με αφορμή τη συμμετοχή της Windcraft Band στη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, εξελίχθηκε σε μία πάρα πολύ ωραία φιλία.

 

 

Ποια θέση έχει η μουσική στην παράσταση;

Οι παραστάσεις μου, αν και βαδίζω πάντοτε με αρχή τον λόγο, δηλαδή την ιστορία, έχουν τη μουσική κυρίαρχη. Όπως και τους στίχους των τραγουδιών. Συμπληρώνω πάντοτε την ιστορία. Όπως συμπληρώνω και τον εαυτό μου με αυτά τα δύο.

 

Έχετε σκεφτεί πόσο διαφορετική θα ήταν η παράσταση χωρίς μουσική;

Νομίζω δεν θα υπήρχε αυτή η παράσταση χωρίς τη μουσική και τα τραγούδια της... Θα υπήρχε σίγουρα η ιστορία, το βιβλίο, η αφήγηση ενός παραμυθιού αλλά όχι αυτή η παράσταση.

 




Αν οι γονείς δεν συμμετέχουν με την ίδια αγάπη και σεβασμό σε αυτό που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά τους, τότε αυτόματα παύει να είναι ένας κοινός ευχάριστος και δημιουργικός χρόνος για την οικογένεια.




 

Τι σας εξιτάρει περισσότερο στη δημιουργία παραστάσεων που απευθύνονται σε παιδιά;

Ο τρόπος που περνώ την καθημερινότητά μου πριν από τις παραστάσεις. Στο στήσιμό τους. Περνώ τη μέρα μου καλύτερα ως «Αγησίλαγος», «Γαργαληστής» ή ως μία «Μέλισσα» που της αρέσει να διαβάζει.

 

 

Είναι αναγκαίο μια παιδική παράσταση, έναν δίσκο με παιδικά τραγούδια, μια παράσταση κουκλοθεάτρου, να μπορούν να τα απολαύσουν εξίσου και οι μεγάλοι;

Αν οι γονείς δεν συμμετέχουν με την ίδια αγάπη και σεβασμό σε αυτό που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά τους, τότε αυτόματα παύει να είναι ένας κοινός ευχάριστος και δημιουργικός χρόνος για την οικογένεια. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Ένα βιβλίο, ένα CD, μια παράσταση, ένα παιχνίδι, μία ταινία, ένα χαζολόγημα στον καναπέ….

 

Στην παράσταση μιλάτε για το διάβασμα…

Κυρίως μιλώ για την περιέργεια που σε οδηγεί στην αναζήτηση, στην παρατήρηση, στην ερώτηση, στην έρευνα, και τελικά στην ανακάλυψη και την αποκάλυψη.

 



Ο Δημήτρης Μπασλάμ

 

Επιδέχονται τα πάντα επιστημονικής εξήγησης; Ή η λύση για κάποια μυστήρια μπορεί να βρίσκεται ενδεχομένως και κάπου αλλού;

Η Επιστήμη εξηγεί πολλά. Αυτά που δεν εξηγεί, τα βρίσκεις συνήθως σε αυτήν την πορεία που προανέφερα.

 

Τυχαία η επιλογή της μέλισσας ως πρωταγωνίστρια;

Καθόλου τυχαία. Η μέλισσα είναι ένα σύμβολο του Πανεπιστημίου Κύπρου απ’ όπου ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της ηρωίδας. Οι λόγοι προφανείς πιστεύω.

Windcraft Music Fest 5

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Αυγούστου, Κατύδατα Σολέας, επ. Λευκωσίας. Εισιτήρια: €20 (μονοήμερο), €25 (διήμερο) & δωρεάν για παιδιά κάτω των 12. Τα εργαστήρια και παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν. Πληρ. 22377748.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ