Να πώς θα διαμορφώσεις το news feed στο Facebook για να βλέπεις (μόνο) ό,τι θέλεις

Όχι, δεν εννοούμε να κάνεις copy paste το κείμενο για το «νέο αλγόριθμο» του Facebook. Αυτό, αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη, είναι hoax.

 


Article featured image
Article featured image

Παρόλα αυτά εδώ και λίγο καιρό το Facebook σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τι θα εμφανίζεται πρώτο στο news feed σου στο Facebook, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και λίγο διάστημα θα έχεις παρατηρήσει ότι στο timeline σου εμφανίζονται πολύ λιγότερες ειδήσεις και δημοσιεύσεις σελίδων που είχες κάνει like και follow στο παρελθόν, ενώ έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι εμφανίσεις δημοσιεύσεων από φίλους σου, στο Facebook πάντα.

Η εν λόγω αλλαγή κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, αφού από τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως σταδιακά θα μειώσει τις εμφανίσεις ειδήσεων και αναρτήσεων σελίδων στα time line και θα προωθεί περισσότερες δημοσιεύσεις από τις λίστες των φίλων μας.



Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το Facebook, επί της ουσίας, κατατάσσει τις ενημερώσεις που βλέπει ένας χρήστης με βάση τα ενδιαφέροντά του και το πόσο αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες. Αν κάποιος έχει 5.000 φίλους και αλληλεπιδρά με μόλις 10 από αυτούς, ο αλγόριθμος θα του δείχνει στην αρχική σελίδα (News Feed) περισσότερες αναρτήσεις από αυτούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βλέπει αναρτήσεις και από άλλους, ωστόσο αυτές θα είναι πολύ λιγότερες.

Μια ενέργεια που αναδιαμόρφωσε το timeline μας, αλλάζοντας τις συνήθειες και φυσικά τις επιλογές μας, αφού κάνοντας like σε μία σελίδα επιθυμούμε να παρακολουθούμε το υλικό που ανεβάζει καθημερινά, κάτι το οποίο η εν λόγω αλλαγή στο Facebook μας στέρησε σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, ο τεχνολογικός κολοσσός έδωσε την επιλογή σε κάθε χρήστη που δεν επιθυμεί ή δεν αρέσκεται σε αυτή την αλλαγή, να επιλέξει χειροκίνητα τις σελίδες ή τις αναρτήσεις ατόμων που θέλει να εμφανίζονται πρώτα στο timeline του κάθε φορά που ανοίγει τη σελίδα του στο Facebook, διαμορφώνοντας έτσι το newsfeed του βάσει των προτιμήσεών του.

 

Πώς όμως γίνεται αυτή η τροποποίηση;

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, αν και λίγο χρονοβόρα, αφού πρέπει να ανατρέξεις στη λίστα των φίλων αλλά και των σελίδων που ακολουθείς, εντούτοις αξίζει τον κόπο αφού είναι λες και διακοσμείς τον προσωπικό σου χώρο με όσα σου αρέσουν και σε εκφράζουν.

 

Βήμα 1ο: Πήγαινε στην αρχική σου σελίδα και επέλεξε τη δυνατότητα «News Feed Preferences», όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω:

 

 

 

Βήμα 2ο: Κάνε κλικ στην επιλογή «Prioritise who to see first»

 

 

Βήμα 3ο: Επέλεξε την κατηγορία που σε ενδιαφέρει, είτε τη λίστα των φίλων σου είτε τη λίστα των σελίδων που ακολουθείς.

 

 

Βήμα 4ο: Τέλος άρχισε να βάζεις αστερίσκο σε όσα σε ενδιαφέρουν, όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω. Όταν τελειώσεις πάτησε «Done» και οι τροποποιήσεις σου έχουν αποθηκευτεί. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ