Αυτοί δουλεύουν όσο εσύ κοιμάσαι

4 άνθρωποι που το ωράριό τους ξεκινά κάπου ανάμεσα στα χαράματα, περιγράφουν στη CITY πώς είναι να δουλεύεις όταν όλοι οι άλλοι βρίσκονται στη ζεστασιά του κρεβατιού τους ή στη δροσιά του δωματίου τους.

 


Article featured image
Article featured image

Λένε πως εκείνες οι ώρες που η πόλη ηρεμεί και ρίχνει ρυθμούς, όλα μοιάζουν πιο όμορφα, πιο γαλήνια. Ότι την απολαμβάνεις περισσότερο αυτή την ησυχία, σε ηρεμεί. Ισχύει όμως το ίδιο όταν εκείνες τις ώρες, του απόλυτου τίποτα, εσύ πρέπει να εργαστείς;

Ο Παντελής Μιχαήλ, ο Σάββας Μάρκου, ο Κωνσταντίνος Τσιολής και ο Σωφρόνης Σωφρονίου -4 άντρες με εντελώς διαφορετικά επαγγελματικά πεδία- καθημερινά ξυπνάνε από πολύ νωρίς για να «πιάσουν» δουλειά.

Πώς είναι άραγε να ξυπνάς για τη δουλειά, όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται; Υπάρχουν πλεονεκτήματα ή μόνο δυσκολίες; Ποιοι τύποι ανθρώπων κυκλοφορούν τέτοιες ώρες στους δρόμους; Συνηθίζεις κάποτε τα άγρια αυτά ωράρια;

 

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

 

O Παντελής Μιχαήλ εργάζεται στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων και ξυπνά στις 2:30 το πρωί.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να ξυπνάς χαράματα για τη δουλειά σου ξέροντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό κοιμάται. Το συνηθίζεις, όμως, με τα χρόνια. Άλλωστε ήταν επιλογή μου να εργαστώ σε αυτό τον τομέα.

 



Σε σχέση με το πρωινό ξύπνημα υπάρχουν δυσκολίες, με πρώτη την έλλειψη ύπνου. Επίσης, όταν είναι χειμώνας οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν καθόλου για τη σωστή ορατότητα και είναι πολύ δύσκολο να οδηγείς νύχτα με αυτές τις συνθήκες. Και η κίνηση είναι πρόβλημα όμως, εκεί γύρω στις 7 το πρωί, που όλοι πλέον είναι στους δρόμους και βιάζονται να πάνε στο γραφείο τους, γίνονται πολύ απρόσεχτοι έτσι πρέπει εγώ να έχω δύο φορές το μυαλό μου στο δρόμο.

Αν έπρεπε να βρω ένα πλεονέκτημα θα ήταν η ησυχία που υπάρχει στο δρόμο και το ότι είναι πολύ πιο εύκολο να εκτελέσεις τα δρομολόγια με άδειους δρόμους.

Επειδή η δουλεία μου είναι πάνω σε φορτηγά, όταν δεν έχει κίνηση, έχουμε ανοιχτούς τους προβολείς μας και βλέπουμε καλύτερα, είναι πιο  εύκολο για εμάς αφού δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα αυτοκίνητα εκείνες της ώρες.

 



Τις καθημερινές δεν βλέπεις τόσα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, συνήθως βλέπουμε αυτούς που επίσης πάνε από πολύ νωρίς στη δουλειά τους ή αυτούς που επιστρέφουν από κάποια έξοδο.

Δεν σκέφτηκα ποτέ να αλλάξω επάγγελμα λόγω ωραρίου. Αυτή τη δουλειά που κάνω, την αγαπώ! Από μικρό παιδί μου άρεσε να είμαι πάνω σε φορτηγά και γι’ αυτό το λόγω επέλεξα να το κάνωΤο να είμαι πίσω από το τιμόνι και να οδηγώ είναι κάτι που μου αρέσει να το κάνω.

 



Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κωνσταντίνος Τσιολής βρίσκεται στο στούντιο από τις 5 τα ξημερώματα.

Μπορώ να σου πω ότι νιώθω πολύ όμορφα, αφού η δουλειά μου είναι να ξυπνήσω τον κόσμο με μουσική, να τον χαλαρώσω πριν να πάει στη δουλειά και να του κρατήσω συντροφιά.

 

 one or more people, beard and sunglasses



Ως μεγαλύτερη δυσκολία θεωρώ το ξενύχτι της προηγούμενης ημέρας. Αν δεν κοιμηθώ νωρίς, σίγουρα θα ξυπνήσω πιο δύσκολα το πρωί. Ευτυχώς μέχρι σήμερα με το που ακούω το ξυπνητήρι πετάγομαι όρθιος, ό,τι ώρα και αν κοιμήθηκα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι γεννάς τη μέρα εσύ όπως θέλεις. Φτιάχνεις τη μέρα σου όπως θέλεις.

Ήσυχοι δρόμοι, υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα, αλλά πρέπει να είσαι εξίσου προσεκτικός λόγω του ότι εκείνη την ώρα υπάρχουν και πεζοί στο δρόμο.

Πλασιέδες, αστυνομικοί, κόσμος που πάει στις δουλειές του, παπάες που πηγαίνουν να ανοίξουν την εκκλησία, νεαρόκοσμος που επιστρέφει από έξοδο, αυτούς βλέπω συνήθως στο δρόμο τέτοιες ώρες.

Θα αλλάξω αυτό το ωράριο ή τη δουλειά μου, μόνο εάν νιώσω κουρασμένος, κάτι που δεν πιστεύω να γίνει σύντομα. Τα πάντα θέλουν πρόγραμμα. Δεν θα βγω για ποτό μέχρι αργά αν δουλεύω την επόμενη ημέρα και ούτε θα κανονίσω κάτι το οποίο θα με εξαντλήσει. Άρα, δεν ταλαιπωρούμαι. Άλλωστε αγαπώ αυτό που κάνω και αυτό είναι το πιο μεγάλο κίνητρο.

 

 

Ο Σοφρώνης Σωφρονίου είναι φθαρτέμπορας και ξεκινάει δουλειά στις 2:30 τα ξημερώματα



 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω αφορούν κυρίως την προσωπική μου ζωή.  Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να βγω να ξενυχτήσω αφού πρέπει από νωρίς το πρωί να βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι συγκεντρωμένος για να κάνω τη δουλειά μου. Και όσες φορές έτυχε κάτι έκτακτο και έπρεπε να ξενυχτίσω, έβλεπα το ρολόι μου συνεχώς για να ελέγχω την ώρα.

Ως πλεονέκτημα θα σου έλεγα τη λιγοστή κίνηση στους δρόμους που σου επιτρέπει να κινείσαι χωρίς καθυστέρηση.

Είναι δύσκολο το οδήγημα τις πρωινές ώρες παρόλα τα καλά που έχει, γιατί υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι μέσα στους δρόμους που μπορεί να έχουν πιει ποτό, γι’ αυτό  φροντίζω να είμαι ιδιαίτερα προσεχτικός.

Συνήθως, τις πρωινές ώρες κυκλοφορούν πλασιέδες και κόσμος που πάει κι αυτός στη δουλειά του.

Δεν σκέφτομαι να αλλάξω τη δουλειά μου λόγω του ωραρίου, γιατί πλέον έχω συνηθίσει ακόμα και την Κυριακή που δεν έχω δουλειά, σηκώνομαι την ίδια ώρα. Είναι όλα θέμα συνήθειας. Σίγουρα θα ήθελα να κοιμάμαι λίγο περισσότερο, αλλά πρέπει κάποιος να κάνει και αυτή τη δουλειά.



 

 

Ο Σάββας Μάρκου εργάζεται στις μεταφορές του ταχυδρομείου και στις 5 το ξημέρωμα βρίσκεται ήδη στο δρόμο

Δεν αντιμετωπίζω κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες, εκτός του ότι πρέπει να κοιμάμαι νωρίς για να καλύπτω τις αναγκαίες ώρες ύπνου.

 





Είσαι σε καθαρούς δρόμους, χωρίς κίνηση, έχεις την ευχέρεια να σχολάσεις πιο γρήγορα, βασικά δουλεύεις πιο καλά όταν είσαι μέσα στη πόλη, μπορείς να κινηθείς πιο εύκολα. Είναι χαρά μου, ειδικά το καλοκαίρι να ξυπνώ το πρωί και να πηγαίνω στη δουλειά μου με χαμηλές θερμοκρασίες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που πρέπει να πάνε δουλειά μέσα στη ζέστη.

Θέλεις συγκέντρωση και προσοχή στους δρόμους εκείνες τις ώρες, υπάρχουν άτομα που ήδη πήγαν δουλειά, άτομα που ξενύχτησαν και πηγαίνουν σπίτι, πρέπει να τους προσέχεις και ειδικά τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Ανθρώπους που πάνε και εκείνοι στις δουλειές τους, άτομα που ήταν σε νυχτερινή έξοδο και επιστρέφουν νεαροί συνήθως, και ορισμένοι που κάνουν και πρωινή γυμναστική.

Θα προτιμούσα να μείνω με αυτό το ωράριο, γιατί  ξέρω ότι μέχρι το μεσημέρι να βρίσκομαι στο σπίτι μου με την οικογένεια μου. Το συνήθισα, αφού ήδη το κάνω για 15 χρόνια, παρόλα αυτά αν βρεθεί κάτι καλύτερο θα άλλαζα δουλειά, γιατί όχι;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ