«Τα μπάζα και τα σκουπίδια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς στην Κυπερούντα»

Κάπως έτσι θα έγραφε ο Σεφέρης, αν αντί για τις Πλάτρες, επισκεπτόταν σήμερα την Κυπερούντα.

 


Article featured image
Article featured image

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πολλούς και θα διάφορους τίτλους, ίσως και πιο περιγραφικούς, που θα χαρακτήριζαν την κατάσταση που επικρατεί στην Κυπερούντα η οποία δεν είναι καθόλου πρόσφατη.

Σωροί από μπάζα, πλαστικά, σκουπίδια και απόβλητα, δεσπόζουν επιβλητικά σε δασική περιοχή του χωριού, λίγα μόλις μετρά μακριά από το Νοσοκομείο της περιοχής δημιουργώντας εκτός από μία πολύ άσχημη εικόνα, μια εξαιρετικά επικίνδυνη εστία μόλυνσης, η οποία εκτός των άλλων είναι και ιδιαίτερα εύφλεκτη.

Το θέμα ανέδειξε η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με σχετική επιστολή και φωτογραφικό υλικό.

 



Όπως αναφέρει η επιστολή, η πρώτη ανακοίνωση του Κινήματος σχετικά με το πρόβλημα έγινε στις 20/7/2017, της οποίας είχε προηγηθεί επιστολή από παραπονούμενο στον Έπαρχο Λεμεσού με ημερ. 14/7/2017.

Η απάντηση της Επαρχιακής Διοίκησης ήταν ότι το θέμα του παραπονούμενου εξετάζεται. Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση στις αρχές του 2018. Επίσης έγινε δεύτερη επιτόπου επίσκεψη την περίοδο του Πάσχα το 2018.

 



Παρόμοια επιστολή έχει σταλεί με ημερ. 20/10/2017 στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο επέδωσε εξώδικο πρόστιμο με προθεσμία πληρωμής ενός μηνός.

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Άλκης Παπής δήλωσε τα εξής: «Παρόλες τις παρεμβάσεις μας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, το πρόβλημα παραμένει ως έχει. Το θέμα είναι σε γνώση της κοινοτικής αρχής αφού οι παρεμβάσεις από τον επηρεαζόμενο πολίτη είναι συνεχείς. Η δική μας έγνοια και ο φόβος είναι πως θα δικαιολογήσουν οι αρμόδιοι ένα ατυχές γεγονός, μια ανάφλεξη ή πλημμύρα μετά από έντονη βροχόπτωση.  Ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη αν συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε; Ο χώρος αυτός περιβάλλεται από πανύψηλα πεύκα. Η όποια ολιγωρία για την απομάκρυνση αυτών των μπάζων δεν θα επιδέχεται καμίας δικαιολογίας ή καθυστέρησης».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καλεί τόσο την κοινότητα Κυπερούντας όσο και την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομακρύνουν άμεσα τα σκουπίδια και μπάζα πριν να συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ