Μόλις ανακαλύψαμε ότι τόσα χρόνια βάζουμε το αντηλιακό με λάθος τρόπο

Πώς το κάνουμε σωστά;

 


Article featured image
Article featured image

Είναι πιο απαραίτητο και από το μαγιό και όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει κάθε φορά που θα εκτεθούμε τον πολύ καυτό ήλιο της Κύπρου, να τοποθετούμε το κατάλληλο αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματός μας.

Κάτι που συνήθως κάνουμε, έστω και βαριεστημένα, αφού κατά βάθος γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος του καλοκαιριού. Ωστόσο το κάνουμε σωστά;   

Πιο κάτω ακολουθούν μερικά βασικά tips που πρέπει να ακολουθείς κάθε φορά που χρησιμοποιείς αντιηλιακό, αν δεν θες να βρεθείς εκτεθειμένος σε διάφορα, όπως εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.

 

Τα βασικά

• Ανάλογα με το σωματότυπό σας, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ποσότητα αρκετή να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο όταν είστε στην παραλία. Ακόμα και όταν ο κόσμος χρησιμοποιεί αντηλιακό δεν βάζει όσο θα έπρεπε, λένε οι δερματολόγοι.



• Ακόμα κι αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να ξαναεφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε φορά μετά από το μπάνιο.

• Εάν δεν κολυμπήσετε, και πάλι πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, άσχετα με τον δείκτη προστασίας (SPF) του αντηλιακού σας.

• Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.

• Κοιτάξτε για προϊόντα με την ένδειξη «προστασία ευρέος φάσματος» με δείκτη προστασίας SPF από 15 έως 50. Σημεία που πιθανόν να ξεχάσετε

• Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συχνά ξεχνούν τις κορυφές των αυτιών τους και το πάνω μέρος των πελμάτων.

• Οι άνδρες ξεχνούν κυρίως το τριχωτό της κεφαλής και το πίσω μέρος του λαιμού, ενώ οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν την περιοχή του στήθους και του λαιμού.

• Ακόμα ένα σημείο που τείνουμε να ξεχνάμε όλοι ανεξαιρέτως είναι οι πατούσες μας, ένα σημείο που μπορεί να είναι πολύ εκτεθειμένο στον ήλιο όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία μπρούμυτα ή όταν διαβάζουμε το βιβλίο μας.

 

Είναι ασφαλή τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι;

Οι ειδικοί και οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μία σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα οπότε δεν γνωρίζουμε  ακόμα πόσο αποτελεσματικά είναι ή αν είναι επικίνδυνο να τα εισπνέουμε. Κάποιοι πάντως προτείνουν να μην τα χρησιμοποιούμε και να προτιμάμε το γαλάκτωμα ή τη λοσιόν. Άλλοι απλά προτείνουν το αντηλιακό σε μορφή σπρέι να εφαρμόζεται σε καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο και ποτέ απευθείας στο πρόσωπο. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε στην παραλία τότε ίσως πάρει ο αέρας την περισσότερη ποσότητα, αφήνοντας σας ανεπαρκώς προστατευμένους.

 

Βελτιώνει και την εμφάνιση μας

Με το να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα – και όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία– μπορεί να μας βοηθήσει στην εμπόδιση της εμφάνισης πανάδων και ρυτίδων που συχνά μας οδηγούν στο δερματολόγο. Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας βασικός παράγοντας γήρανσης του δέρματος. 

 

Πηγή: LIFO 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ