Κρητικός ξενοδόχος έδιωξε πολίτες επειδή το διαβατήριό τους έγραφε Republic of Macedonia

Κάποιοι τον χαρακτήρισαν πατριώτη και κάποιοι άλλοι ως παράνομο και προσβλητικό.  

 


Article featured image
Article featured image

Η περήφανη ανάρτησή του, ανέβηκε στις 7 Αυγούστου και διαγράφηκε από το Facebook λίγο αργότερα έπειτα από αναφορές χρηστών του κοινωνικού δικτύου.

Η ανάρτηση που δίχασε τον κόσμο των social media, επεκτάθηκε και προς τα έξω, αφού η πράξη του εν λόγω ξενοδόχου είναι κατ’ εξοχήν παράνομη, με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, που τελεί υπό την ηγεσία της Έλενας Κουντουρά, μέλος των ΑΝΕΛ, να καταδικάζει το γεγονός.

Πριν προχωρήσουμε στο σάλο που προκάλεσε η εν λόγω ανάρτηση, να αναφέρουμε ότι παρότι η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων κατέληξε στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ωστόσο η συμφωνία δεν έχει ακόμη κυρωθεί από κανένα κοινοβούλιο, ενώ ούτε και το δημοψήφισμα των Σκοπίων έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, πως θεωρητικά εξακολουθούν να δικαιούνται να χρησιμοποιούν στα διαβατήριά τους τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διαβατήρια που είναι αναγνωρισμένα και από το ελληνικό δίκαιο. Και μπορεί όλο αυτό να μας πληγώνει ηθικά, εντούτοις αυτό ισχύει χρόνια τώρα και μέχρι να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, αυτό θα ισχύει.

 

Η πράξη που δίχασε

Στην ανάρτηση που έκανε ο ίδιος, έγραψε πως «Ήρθαν να ζητήσουν δωμάτιο αλλά με τέτοια διαβατήρια τους είπα ότι αυτά τα διαβατήρια δεν ισχύουν στο ξενοδοχείο μου. Μαγκιά μου. Εγώ σαν Έλληνας έπραξα το πρέπον φροντίστε και οι υπόλοιποι». Παράλληλα, έβγαλε φωτογραφία τα διαβατήρια των τουριστών, τα οποία περιλαμβάνουν τα προσωπικά τους δεδομένα, πιθανότατα χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και τα ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σύνηθες αποτέλεσμα τέτοιων αναρτήσεων, είναι ο διχασμός. Με τους μεν να δίνουν συγχαρητήρια και να επικροτούν τον λεβέντη Κρητικό ξενοδόχο που έπραξε όπως έπραξε και τους μεν να ζητούν όπως ελεγχθεί από το νόμο για παρανομία, με πολλούς να απαιτούν την αφαίρεσή της άδειάς του.

Το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, καταδίκασε μεν το γεγονός, δήλωσε όμως -περιέργως- αναρμόδιο και εμφανώς αδιάφορο στις ρατσιστικές διαθέσεις του ξενοδόχου. Όπως είπαν σε δηλώσεις τους στο ελληνικό VICE, «Οι συγκεκριμένοι πολίτες (της ΠΓΔΜ) μπορούν να ασκήσουν τα ένδικα μέσα αν θέλουν. Αντιδράσεις όπως αυτή του συγκεκριμένου ξενοδόχου, όμως, είναι πέρα από τον τουρισμό». Μια απάντηση που μόνο απορίες προκαλεί, αφού αυτές οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές επηρεάζουν άμεσα τον τουρισμό μιας χώρας.

Με ένα μικρό Google search, ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πως εμφανέσατα ο συγκεκριμένος ξενοδόχος, χρησιμοποιώντας ρατσιστικά κίνητρα, παραβαίνει το πρώτο άρθρο του κανονισμού των σχέσεων ξενοδόχων και πελατών, ο οποίος αναφέρει πως «ο ξενοδόχος υποχρεούται να νοικιάζει τα κενά δωμάτιά του σε κάθε πελάτη». Μπορεί να αρνηθεί μόνο εάν ο πελάτης είναι ολοφάνερα ασθενής, βρίσκεται σε μέθη ή είναι ρυπαρός, συνεχίζει το ρεπορτάζ του VICE, καταδεικνύοντας πως όχι μόνο η πράξη του ξενοδόχου ήταν παράνομη, αλλά το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να επιβάλει κυρώσεις.

Εντούτοις και αφού το αρμόδιο υπουργείο δεν αναλαμβάνει δράση, ανέλαβε το Facebook, διαγράφοντας την ανάρτησή, γεγονός που γνωστοποίησε ο ίδιος ο ξενοδόχος με νέα ανάρτησή του.

 



 

Με πληροφορίες από VICE, LIFO

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ