Το «Ασημένιο Βέλος» θα ενώνει Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλες ταχύτητες

Μια νέα εποχή αρχίζει για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.

 


Article featured image
Article featured image

Το Frecciargento ETR 485, το τρένο που είναι γνωστό ως «Ασημένιο Βέλος» θα σφυρίξει για πρώτη φορά το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Η ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενταγμένη στον ιταλικό όμιλο FSItaliane, αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, αλλά αυτό θα γίνει μόλις η ΕΡΓΟΣΕ παραδώσει τη διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, σε όλο το μήκος της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη λοιπόν αμαξοστοιχία, το ιταλικό «ασημένιο βέλος», θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 ή στις 28 Αυγούστου όπου και θα περιμένει, για να κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό δίκτυο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.

Για την υποδοχή του «Frecciargento», που συμβολίζει τη νέα εποχή για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, σύμφωνα με πληροφορίες στο voria.gr, ο ΟΣΕ κάνει το κάτι παραπάνω στους χώρους του Ν.Σ.Σ., φρεσκάροντας με ένα lifting το χώρο της αποβάθρας, της αίθουσας VIP και τους χώρους υποδοχής επιβατών.

Το «ασημένιο βέλος», στις 8/9, πανηγυρικά,  θα κάνει το πρώτο του επίσημο δρομολόγιο στην Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Κατερίνη, αναπτύσσοντας ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ/ώρα.

Το τρένο θα μείνει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για το διάστημα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης και στη συνέχεια θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη (σ.σ. μέχρι το Δομοκό).

Τα έργα αναβάθμισης της γραμμής  Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός αναμενόταν να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2018, ημερομηνία που μετατέθηκε για το φθινόπωρο, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται ως τότε τα συστήματα ETCS και φωτοσήμανσης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ