«Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που μια κυβέρνηση απαξιώνει τόσο τη δημόσια εκπαίδευση»

«Μόλις άνοιξα το Facebook με ρώτησε, όπως κάνει κάθε μέρα, «τι σκέφτεστε;». Εγώ αντί να του πω τι σκέφτομαι αποφάσισα να του πω τι νιώθω. Νιώθω περήφανος και συγκινημένος που είμαι δάσκαλος».

 


Article featured image
Article featured image

Παραμονές της μεγάλης πορείας των εκπαιδευτικών, αύριο 28 Αυγούστου, με την κατάσταση να είναι άκρως τεταμένη και να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, ο Στέλιος Στυλιανού, συνταξιούχος δάσκαλος, ο οποίος πέρασε απ’ όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, γράφει στο Facebook, όχι γι’ αυτά που σκέφτεται, αλλά για τα όσα νιώθει.

 

Γράφει ο Στέλιος Στυλιανού

Και αρχίζω να φέρνω στο νου μου τις συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων, που έζησα, ως μάχιμος δάσκαλος 1977-2000, ως επιθεωρητής 2000-2004, ως Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης 2004-2006, ως Γενικός Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης 2006-2007, ως Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης 2007-2010 και τέλος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας 2010-2016. Οι συγκρούσεις αυτές ήταν πολλές και σοβαρές όπως αυτή για την επαναξιολόγηση αναβάθμιση των δασκάλων και για την πενθήμερη βδομάδα εργασίας.

Παρά τη μεγάλη αυτή εμπειρία που έχω, αυτά που βλέπω και ακούω να συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα για μένα.


Είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι απόλυτα ενωμένος.


Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης, που μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Αβέρωφ, ενορχηστρώνει μια προσπάθεια απαξίωσης των εκπαιδευτικών και καταρράκωσης του κύρους και της αξιοπρέπειας τους, με στόχο να ετοιμάσει το έδαφος για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις πολιτικές των κουρεμάτων και της κατάργησης των συνδικαλιστικών κεκτημένων.

Βασικά βιολιά στην ορχήστρα των μαέστρων Αναστασιάδη - Αβέρωφ, ο Υπουργός Παιδείας που δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, ο Πρόδρομος Προδρόμου  που λέει αυτά που του λένε, οι αφελέστατοι δυο ηγέτες - προς το παρόν - των οργανωμένων γονιών, ο απερίγραπτος Γενικός Ελεγκτής που ξέφυγε από κάθε όριο δεοντολογίας και αρμοδιότητας και ο γραφικός Αρχιεπίσκοπος που μεταξύ μας δεν ξέρει τι λέει.

Όμως (κι εδώ νιώθω συγκινημένος και περήφανος) είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι απόλυτα ενωμένος. Ενωμένες και ομόγνωμες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, αλλά προπαντός τονίζω την ενότητα όλων των Κινήσεων των Εκπαιδευτικών. Δεν συνέβη ποτέ ξανά αυτό στο παρελθόν.

Νιώθω λοιπόν περήφανος ως δάσκαλος, που σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος της Κύπρου γίνεται μπροστάρης για την κοινωνική αφύπνιση της κυπριακής κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια ανέχεται σιωπηλά χωρίς καμία αντίδραση σκάνδαλα όπως αυτό του κουρέματος, του Συνεργατισμού και πολλά άλλα.

Νιώθω περήφανος, που ο εκπαιδευτικός κόσμος θα βγει στους δρόμους στις 28 Αυγούστου για την αξιοπρέπεια του, για τη δημόσια εκπαίδευση και για την αφύπνιση της κυπριακής κοινωνίας και όλων των εργαζομένων.

Για αυτό το λόγο θα είμαι και εγώ εκεί στις 28 Αυγούστου. ΕΣΥ θα είσαι ;

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ