11 πολύ παλιές φωτογραφίες από τη Γιορτή του Κρασιού

Λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πύλες της η 57η Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό, θυμόμαστε πώς ήταν τα πράγματα μόλις 50 χρόνια πριν.

 


Article featured image
Article featured image

Για το θεσμό της Γιορτής του Κρασιού δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, αφού για πάνω από μισό αιώνα αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης της Λεμεσού και ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ οίνου της Κύπρου που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες ντόπιους και τουρίστες.

Τιμώντας το κυπριακό κρασί και τους Κύπριους οινοποιούς, ο δημόσιος κήπος της Λεμεσού φωτίζεται όπως ποτέ άλλοτε, διακοσμείται θεατρικά και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες της 57ης Γιορτής του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες περιλαμβάνεται η παρουσίαση ενός νέου ποτηριού, το οποίο δημιουργήθηκε για να προσφέρει καλύτερη γευστολόγηση του κρασιού, ενώ για πρώτη φορά τα παιδιά αποκτούν το δικό τους χώρο, με έναν παιδότοπο, όπου θα διεξάγονται παιδικές παραστάσεις και δραστηριότητες (χειροτεχνία, ζωγραφική, ταχυδακτυλουργοί, αγγειοπλαστική κ.α.).

Λίγες μόνο ώρες πριν την επίσημη φετινή έναρξη της Γιορτής -στις 20:00 ανοίγουν οι πόρτες- ταξιδεύουμε 50 χρόνια πίσω, στο 1968, με μαυρόασπρο φωτογραφικό υλικό.

Image may contain: one or more people, crowd and text

Image may contain: 5 people, crowd

Image may contain: 1 person, outdoor

 

Image may contain: 5 people, people dancing, people on stage, shoes, night, basketball court and outdoor

Image may contain: 11 people, wedding and indoorImage may contain: 3 people, people standing

Image may contain: 8 people, people smiling, people sitting

Image may contain: 12 people, people smiling, people sitting

Image may contain: 32 people, crowd and wedding

Image may contain: one or more people and people on stage

Image may contain: one or more people, night and outdoor



Το φωτογραφικό υλικό είναι από το πλούσιο αρχείο των Νίκου και Ναδίνας Δημητρίου όταν κ. Δημητρίου. ήταν Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας και ανήκουν στον φωτογράφο Varouj. Την ίδια χρονιά ο Ελλαδίτης χαράκτης Τάσσος φιλοτέχνησε ένα χαρακτικό που απεικονίζει τον Βρακά της Γιορτής με την επιγραφή «πίννε κρασίν νάσιεις ζωήν» και χρησιμοποιήθηκε για να στολίσει τον φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας των Κυπριακών Ταχυδρομείων κατά την Γιορτή του Κρασιού του 1968.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται μεταξύ άλλων οι Νίκος και Ναδίνα Δημητρίου, Ευαγόρας Λανίτης, Κοβότσος, Φοίβος Ζαχαριάδης, Μιχαηλίδης, Νίκος και Δέσποινα Παττίχη.



Πληροφορίες: Λούης Περεντός

Παραχώρηση φωτογραφιών: Αλεξάνδρα Γαλανού


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ