Σε συνθήκες καύσωνα από σήμερα η Κύπρος [απλά και φθινοπωρινά]

Καλό μήνα να έχουμε!

 


Article featured image
Article featured image

Εξαιρετικά θερμές για την εποχή, αέριες μάζες αρχίζουν να επηρεάζουν την περιοχή μας από σήμερα Σάββατο και θα συνεχίσουν μέχρι την Τρίτη με κορύφωση την Δευτέρα.

Σε αυτό το διάστημα αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να καταγραφούν τοπικά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτές που είχαμε μέχρι στιγμής το καλοκαίρι του 2018.

Πτώση της θερμοκρασίας σε πιο φυσιολογικές κλιματικές τιμές για την εποχή και αύξηση των πιθανοτήτων για τοπικού χαρακτήρα βροχές, αναμένεται προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το kitasweather.com. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν αυτό το διάστημα, ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις περιοχές.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του kitasweather.com

Σήμερα Σάββατο, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα υψηλότερα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν λίγες, τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 32 έως 35 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 34 έως 36 στα νότια και ανατολικά παράλια, 32 έως 39 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 27 βαθμούς στη Χιονίστρα. Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και σχετικά θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοανατολικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, 23 έως 25 στα παράλια και 17 στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα υψηλότερα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν λίγες, τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 40-41 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 32 έως 35 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 34 έως 36 στα νότια και ανατολικά παράλια, 33 έως 40 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 28 βαθμούς στη Χιονίστρα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη συνεχίζεται ο εξαιρετικά θερμός και ηλιόλουστος καιρός, με τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή, περαιτέρω άνοδο και να φλερτάρει με τους 42-43 βαθμούς Κελσίου στην πόλη της Λευκωσίας.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Εποχική χαµηλή πίεση και σχετικά θερµή αέρια µάζα επηρεάζουν την περιοχή. Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 30 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά τις αυγινές ώρες πιθανό να παρατηρείται τοπική χαµηλή νέφωση ή και αραιή οµίχλη στα παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και σταδιακά τοπικά µέχρι βόρειοι, ασθενείς, 3 µποφόρ. Αρχικά, τοπικά στα νοτιοδυτικά, θα πνέουν µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 23 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 19 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Κυριακή και τη ∆ευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ από το µεσηµέρι και µετά θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά µικρή άνοδο µέχρι τη ∆ευτέρα και µη αξιόλογη µεταβολή την Τρίτη, παραµένοντας πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ