Τι έχουν πάθει όλοι και κατηγορούν με τα χειρότερα λόγια το λάδι καρύδας;

Όπως φαίνεται το «θαυματουργό» λάδι καρύδας, όχι μόνο δεν ήταν θαυματουργό για την υγεία μας, αντίθετα μας έκανε κακό.

 


Article featured image
Article featured image

Ζούμε στην εποχή της διατροφικής παράκρουσης, μου είχε πει κάποτε ένας φίλος όταν η κουβέντα ήρθε στα προϊόντα υγιεινής διατροφής και όλα τα παράγωγά τους που κάθε τόσο μας πλασάρονται ως αμβροσίες των θεών.

Αναμφίβολα και αποδεδειγμένα η μαζικότητα παραγωγής διατροφικών προϊόντων έχει αλλοιώσει κατά πολύ την φυσικότητα των τροφίμων με αποτέλεσμα να τρώμε –κυρίως- χημικά και φυτοφάρμακα. Εντούτοις, κάποιοι το πήγαν στο άλλο άκρο βαφτίζοντας οτιδήποτε εναλλακτικό και καινούργιο που έρχεται να προστεθεί στις διατροφική μας καθημερινότητα ως «φάρμακο» και πανάκεια όλων μας των προβλημάτων.

Εντούτοις, η τυφλή εμπιστοσύνη σε όλα τα προϊόντα που βαφτίζονται φυσικά ή/και βιολογικά δεν επιφέρει πάντα τα αναμενόμενα και ούτε αποτελεί τη λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Όπως για παράδειγμα συνέβη με το περιβόητο λάδι καρύδας που μέχρι πριν μερικές εβδομάδες αποτελούσε την κορωνίδα των διατροφικών trends στη μη συμβατική διατροφή.



 




Το πρόβλημα με το λάδι καρύδας, σύμφωνα με τον AHA, είναι ότι το 82% των λιπαρών του είναι κορεσμένα.






Μια έρευνα καθηγήτριας του Χάρβαρντ, ωστόσο, έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα δίνοντας στο λάδι καρύδας την πραγματική του διάσταση και οντότητα.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος (AHA) εξέδωσε συμβουλές που λένε ότι το λάδι καρύδας δεν είναι ιδιαίτερα καλό να το τρώμε. Ποτέ δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία παραθέτει πληθώρα επιστημονικών στοιχείων, δεν θα έπρεπε να καταναλώνουμε καθόλου λάδι καρύδας.

Το πρόβλημα με το λάδι καρύδας, σύμφωνα με τον AHA, είναι ότι το 82% των λιπαρών του είναι κορεσμένα. Περιέχει, δηλαδή, περισσότερα κορεσμένα λίπη από το βούτυρο, το λίπος βοδινού, ακόμη και το χοιρινό λίπος. Ως κορεσμένο λιπαρό, το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL χοληστερόλη –την «κακή», δηλαδή, όχι την καλή- και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Ο AHA θέλει να γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι «η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, που ευθύνεται για 17,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως».

 




Η εσφαλμένη αντίληψη ότι το λάδι καρύδας είναι υγιεινό μπορεί να προέρχεται από προηγούμενες μελέτες απώλειας βάρους που ανέφεραν ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT) μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό μεταβολισμού.






Η Alice H. Lichtenstein, ανώτερη επιστήμονας και διευθύντρια του εργαστηρίου καρδιαγγειακής διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, δήλωσε στο Munchies: «Η πλειοψηφία των στοιχείων, τόσο από μελέτες παρατήρησης όσο και από παρεμβατικές μελέτες, δείχνουν ότι είναι καλό να αντικαταστούμε τα κορεσμένα λιπαρά -το λίπος που υπάρχει στα ζωικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα- με ακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε φυτικά έλαια, όπως τα έλαια σόγιας και το κραμβέλαιο. Το λάδι καρύδας είναι μεν φυτικό έλαιο, αλλά εμπίπτει σε μια ειδική κατηγορία, τα «τροπικά έλαια». Τα τροπικά έλαια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Ως εκ τούτου, η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να αντικατασταθεί το λάδι καρύδας με άλλα φυτικά έλαια».

Η εσφαλμένη αντίληψη ότι το λάδι καρύδας είναι υγιεινό μπορεί να προέρχεται από προηγούμενες μελέτες απώλειας βάρους που ανέφεραν ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT) μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό μεταβολισμού. Αλλά το λάδι καρύδας περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα MCT -περίπου 13 με 15%- και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα μπορεί να μην έχει καμία επίπτωση στην απώλεια βάρους.

Όπως δήλωσε η Marie-Pierre St-Onge, ερευνητικό μέλος του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η οποία μελέτησε τα MCT, δήλωσε: «Όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας και να βελτιώσουν τον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το λάδι καρύδας. Για να πάρουμε τα ίδια οφέλη από το λάδι καρύδας, θα πρέπει κάποιος θεωρητικά να καταναλώσει 7,5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας. Ωστόσο, αυτό θα μας επιβαρύνει με πολύ περισσότερο λίπος και άλλα κορεσμένα λίπη που πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας».

Συμπέρασμα: Θα πρέπει να περιορίσεις την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που τρως. Σύμφωνα με τη Marie-Pierre St-Onge, «Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να γίνει περεταίρω έρευνα πάνω στις επιπτώσεις των μέτριων ποσοτήτων λαδιού καρύδας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούμε να το ενσωματώσουμε με ασφάλεια σε μια υγιεινή διατροφή. Μέχρι τότε, γιατί να μην προτιμήσετε τις σίγουρες οδούς που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στη μείωση της χοληστερόλης;».

Μη διστάσετε, όμως, να αλείψετε λάδι καρύδας στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σας, αν θέλετε τόσο να το δοκιμάσετε. «Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εξωτερικά στο σώμα σου, απλώς μην το βάζεις μέσα στον οργανισμό σου», δήλωσε ο Frank Sacks, ο κύριος συντάκτης της μελέτης.

Στο κάτω – κάτω τι να το κάνεις το λάδι καρύδας όταν έχει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

 

Με πληροφορίες από VICE GREECE


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ