Πού πάνε τα χρήματα που ρίχνουν οι πιστοί στο παγκάρι του Αποστόλου Ανδρέα;

Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα στις 30 Νοεμβρίου -την ημέρα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα-, οι καμπάνες ηχούν στο βορειοανατολικότερο σημείο της Κύπρου, την Καρπασία.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου

 

Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν από νωρίς το πρωί στο Μοναστήρι για ν’ ανάψουν κεριά, να εναποθέσουν τάματα, να προσευχηθούν και να ρίξουν στο παγκάρι το κατιτίς τους.

Πού πάνε όμως τα χρήματα που ρίχνουμε στο παγκάρι του Αποστόλου Ανδρέα, στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού; Η απορία αυτή προέκυψε μετά από μια σχετική συζήτηση στο γραφείο.

Για να μάθουμε, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκο Φαλά, για να μας διαφωτίσει επί του θέματος.

 



Δες ακόμα: Πήγαμε στην Καρπασία [75 εικόνες από την πανέμορφη χερσόνησο]



 

Όπως μας ενημέρωσε, κάθε μήνα οι Κατοχικές Αρχές και πιο συγκεκριμένα ο λεγόμενος Δήμαρχος του Ριζοκαρπάσου, ο λεγόμενος Έπαρχος του Τρικώμου και ο «Αστυνομικός Διευθυντής» της περιοχής, ανοίγουν το χρηματοκιβώτιο, καταμετρούν τα χρήματα και στη συνέχεια τα διανέμουν -εντός των κατεχομένων- όπου αυτοί θεωρούν απαραίτητο.

«Τα χρήματα αυτά μένουν στα κατεχόμενα και δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του μοναστηριού, όπως κανονικά θα έπρεπε» μας είπε χαρακτηριστικά. «Το σύστημα αυτό ισχύει από τις 15 Αυγούστου του 1978, από τότε που επιτράπηκε για πρώτη φορά σε προσκυνητές -μετά από δικές μου ενέργειες- να επισκεφθούν τον Απόστολο Ανδρέα».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ