Μια απαντητική επιστολή και καθάρισες [εμ σαμπου, εμ κοντίσιονερ]

Και άσε τους άλλους να ωρύονται για τον ελεύθερο, πλέον, παιδεραστή.

 


Article featured image
Article featured image

Με γραπτή ανακοίνωση επέλεξε η κυβέρνηση να απαντήσει στα όσα τις καταλογίζονται για την απελευθέρωση ατόμου που είχε καταδικαστεί για παιδεραστία.

Μια επιστολή που στην ουσία δεν δίνει απαντήσεις, αντίθετα δημιουργεί επιπλέον απορίες.

Αφού στην ουσία με την ανακοίνωσή της η κυβέρνηση παραδέχεται εμμέσως, ότι ο ΠτΔ άκριτα και χωρίς αξιολόγηση μπορεί να αποφυλακίσει τον οποιοδήποτε καταδικασθέντα, απλώς και μόνο επειδή και μόνο εμπίπτει στα όσα προϋποθέτει η νομοθεσία για παροχή προεδρικής χάρης σε φυλακισμένους.

Με αυτή τη λογική πριν μερικές ημέρες αποφυλάκισε έναν παιδεραστή χωρίς επίβλεψη – όπως προβλέπεται-, αύριο ίσως αποφυλακίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο (για κάτσε;), και μεθαύριο έναν έμπορο ναρκωτικών. Ωστόσο, δεν έχει σημασία αφού τηρείται το πρωτόκολλο και αυτό είναι που έχει σημασία.

Πάντως για να μην είμαστε άδικοι, ανάμεσα στα 7 σημεία που περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή της κυβέρνησης, αναφέρεται και η θλίψη του ΠτΔ για τη θλίψη που προκάλεσε η απόφασή του στο θύμα και ότι θα φροντίσει να βελτιώσει μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα τις στρεβλώσεις του συστήματος.



Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για απόδοση Προεδρικής χάριτος σε καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης, η Προεδρία της Δημοκρατίας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

 

1. Σύμφωνα με το άρθρο 53(4) του Συντάγματος, ο Πρόεδρος δύναται να μειώσει, αναστείλει ή μετατρέψει οποιανδήποτε ποινή επιβάλλεται από οποιονδήποτε Δικαστήριο στη Δημοκρατία, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα. 

2. Κατά πάγια πρακτική, ο εκάστοτε εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονείμει, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, χάρη σε κατάλογο καταδίκων για αναστολή του ¼ της εκτιώμενης ποινής φυλάκισης ανεξαρτήτως του είδους των αδικημάτων που είχαν καταδικαστεί, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

3. Αυτό που η Προεδρία επιθυμεί να διευκρινίσει είναι πως ο συγκεκριμένος κατάδικος που αποφυλακίσθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, επωφελήθηκε της πιο πάνω πάγιας πρακτικής απονομής Προεδρικής χάριτος από τον εκάστοτε εκλελεγμένο Πρόεδρο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε την 1η Μαρτίου 2018.

4. Σημειώνεται πως το εν λόγω πρόσωπο είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για τρία χρόνια από το Επαρχιακό Δικαστήριο και, σύμφωνα με τον περί Φυλακών Νόμο, αναμενόταν να αποφυλακιστεί στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ με την απονομή της Προεδρικής χάριτος αποφυλακίσθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.

5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμεριζόμενος τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απονομή χάριτος σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, προτίθεται σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, να προχωρήσει στη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, έτσι ώστε να αποφεύγεται μελλοντικά η μείωση της ποινής σε όσους εμπλέκονται και καταδικάζονται για ανάλογα αδικήματα.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα επιθυμεί να αναφέρει πως προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ανάλογων εγκλημάτων, με σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που έχει ήδη αποσταλεί προς επεξεργασία στη Γενική Εισαγγελία, προνοείται η επιβολή αυστηρότερων ποινών, που θα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

7. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει τη λύπη του για τη θλίψη που αθέλητα προκλήθηκε σε ένα αθώο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την οικογένεια του και θέλει να διαβεβαιώσει πως οι όποιες αδυναμίες του συστήματος, θα επιδιωχθεί, μέσα από τα προαναφερόμενα μέτρα, να διορθωθούν κατά τρόπο που δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ