Η Βουλή συζήτησε (ξανά) σήμερα το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

Συζητούμε και πάλι το ενδεχόμενο η Κύπρος να ενώνεται με την Ελλάδα μέσω θαλάσσης, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από 18 χρόνια, όταν πλοίο έκανε τη διαδρομή Λεμεσός – Πειραιάς και ανάποδα.

 


Article featured image
Article featured image

Πώς προέκυψε και πάλι η συζήτηση;

Προ λίγων ημερών ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, μέσω ανάρτησής του στο Facebook έλεγε το εξής: Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου είναι επιβεβλημένη. Οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να εγείρουν το αίτημα στον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο για κοινοτική στήριξη και επιχορήγηση. Είναι αδιανόητο μια νησιωτική χώρα άκρο της #EU να μην συνδέεται διά θαλάσσης με την ΕΕ.

 

 

Για να ενημερωθούμε σχετικά, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνίας και Έργων, βουλευτή του ΔΗΚΟ, Γεώργιο Προκοπίου.

Ο ίδιος μας ανέφερε ότι σήμερα, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, όντως συζητήθηκε στην Επιτροπή το θέμα, έπειτα που ο κύριος Τορναρίτης έφερε το θέμα για εγγραφή.

 

 

Αρχικά, ο κύριος Προκοπίου μας είπε ότι τόσο η ίδια Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνίας και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, όσο και η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Νατάσα Πηλείδου, εξέφρασαν την άποψη ότι μια τέτοια κίνηση είναι ασύμφορη, αφού η εταιρία που θα αναλάβει το πρότζεκτ για να μπορεί να το φέρει εις πέρας θα πρέπει να λαμβάνει ετήσια κρατική χορηγία του ύψους των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι μακρινό το ταξίδι (σ.σ. περίπου 600 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό ως τον Πειραιά), είναι πολλές οι ώρες (σ.σ. περίπου 30), δεν είναι μια κρουαζιέρα αλλά ένα μεταφορικό μέσο, τα αεροπορικά εισιτήρια πλέον είναι πολύ φθηνά, ενώ λογικά δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που θα καθιστά συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση. Έχει γίνει μια μελέτη και τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι είναι ασύμφορη», μας ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Προκοπίου.

Παρόλα αυτά, μας είπε ότι η πρόταση έχει εγγραφεί προς συζήτηση και ότι θα δουν ξανά το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Εμείς, πάντως, σκεφτόμαστε κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα ενδιέφερε τον κόσμο σε Κύπρο και Ελλάδα. Και αν ναι, ποιους ενδιέφερε. Κάποια δημοσιεύματα, για παράδειγμα, κάνουν λόγο για άτομα που έχουν αεροφοβία. Ενδεχομένως, ενδιαφέρον να έδειχναν και άτομα που αρέσκονται σε μεγάλα ταξίδια με μηχανές και αυτοκίνητα, αφού θα μπορούσαν ίσως να μεταφέρουν το μέσο τους ως την Ελλάδα με το πλοίο.

Ποιοι άλλοι όμως θα έμπαιναν σε ένα καράβι, για ένα ταξίδι 30 ωρών, το οποίο θα στοίχιζε πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ένα αεροπορικό ταξίδι. Αυτά τα ερωτήματα είναι μάλλον που θα πρέπει να απαντηθούν.

Ενημερωτικά, εδώ και καιρό τρέχει στο avaaz.org ένα ψήφισμα για συλλογή υπογραφών, το οποίο τιτλοφορείται «ΝΑΙ στην Ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού με λιμάνια Ελλάδος». Σχεδόν 12.000 άτομα έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα.

Για να δούμε…


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ