Το ΡΙΚ καταργεί το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα

Οι αντιδράσεις και η απάντηση του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ, Μιχάλη Μαραθεύτη. 

 


Article featured image
Article featured image

Μια ανάρτηση (διαβάστε πιο κάτω) που έγινε πριν μία περίπου ώρα στα social media, ενημέρωνε τους χρήστες πως το κρατικό κανάλι αποφάσισε να διακόψει δια παντός τη νοηματική από το κεντρικό δελτίο ειδήσεών του, το δελτίο δηλαδή που μετέδιδε κάθε βράδυ στις 20:00 το ΡΙΚ 2 και αφορούσε άτομα με κώφωση.

Η οργίλη ανάρτηση, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το ΡΙΚ θα αυξήσει την διάρκεια του απογευματινού δελτίου στα 30 λεπτά, το οποίο θα μεταφράζεται και στη νοηματική, στερώντας όμως το δικαίωμα από τα άτομα με ακουστική αναπηρία στην πιο εκτενή και ολοκληρωμένη ενημέρωση του Κεντρικού Δελτίου των 20:00. 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα που τέθηκε δεν ήταν ως προς τη νομιμότητα της απόφασης, αφού στην Κύπρο η νομοθεσία καθορίζει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να αφιερώνουν μέχρι 5 λεπτά ενημέρωσης από τα δελτία τους για άτομα με ακουστική αναπηρία. Τέθηκε θέμα, όμως, ηθικής ορθότητας και παραβίασης δικαιωμάτων από το κρατικό κανάλι απέναντι σε μία μερίδα τηλεθεατών. 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Επικοινωνώντας με τον Μιχάλη Μαραθεύτη – Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ, ο οποίος ήταν μέρος της απόφασης, μάθαμε πως η κατάργηση του κεντρικού δελτίου στη νοηματική ήταν πρώτα απ' όλα απαίτηση των κωφών. Όπως μας εξήγησε, υπάρχουν δύο κατηγορίες κωφών, οι εκ γενετής που μιλούν τη νοηματική και αυτοί που χάνουν την ακοή τους σε κάποια φάση της ζωής τους και δεν γνωρίζουν τη νοηματική. Άρα εκ των πραγμάτων, το δελτίο στη νοηματική εξυπηρετούσε μόνο τη μία κατηγορία.

«Γι’ αυτό τα ζήτημα είχαμε κληθεί και στη βουλή –όλα τα κανάλια- για να συζητήσουμε τη δυνατότητα υποτιτλισμού των κεντρικών δελτίων. Κάτι τέτοιο –υποτιτλισμός σε live μετάδοση δηλαδή- δεν είναι εφικτό εξ ου και το ΡΙΚ αποφάσισε πως θα ήταν ορθότερο και για τις δύο κατηγορίες να αλλάξουμε κάπως τα δεδομένα για να τις εξυπηρετήσουμε. Επεκτείναμε τη διάρκεια του απογευματινού δελτίου στα 30 λεπτά, το οποίο δελτίο εφεξής εκτός από τη μετάφραση στη νοηματική θα υποτιτλίζεται. Επίσης να αναφέρω εδώ πως το απογευματινό δελτίο δεν θα υστερεί σε τίποτα του κεντρικού. Αντίθετα, πλέον, όλα τα άτομα με ακουστική αναπηρία θα απολαμβάνουν πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση, ενώ θα μπορούν να βρουν το δελτίο και online στη σελίδα του ΡΙΚ».



Αυτούσια η ανάρτηση: 

«Το ΡΙΚ κατάργησε το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στην Νοηματική.

Όπως κάθε σταθμός έτσι και το ΡΙΚ ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν. Μια από τις αλλαγές είναι το format και η παρουσίαση των ειδήσεων: το δελτίο των 6 θα γίνει μισάωρο και το δελτίο των 8 θα είναι… ανανεωμένο (sic). Το ΡΙΚ είναι το μοναδικό κανάλι στην Κύπρο που έχει/είχε διερμηνεία Νοηματικής και στα δύο δελτία, αν και ο νόμος (προσέξτε γιατί πιθανόν ακούσετε δακρύβρεχτα λόγια από βουλευτές, αν γίνει θέμα, βλπ. Ευρωεκλογές) προβλέπει τουλάχιστον πέντε λεπτά ενημέρωσης ανά ημέρα για άτομα με απώλεια ακοής, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό ή τιμωρία, κάποιοι αρκούνται σε δέκα λεπτά ενώ δύο κανάλια δεν έχουν καν αυτά τα τουλάχιστον-πέντε-λεπτά.

Σήμερα, μετά από αναμονή μηνών, ενημερωθήκαμε επισήμως για την κατάργηση της διερμηνείας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στην Νοηματική, το οποίο εφαρμόζεται από αύριο! Ραντεβού σήμερα στις 8 στο ΡΙΚ2, για το *τελευταίο* κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην Νοηματική».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ