Η τέχνη του ντιζάιν!

Η Γραφιστική (γκράφικ ντιζάιν) είναι η τέχνη που έχει συγκεκριμένο σκοπό.

 


Article featured image
Article featured image

Περιλαμβάνει ένα δημιουργικό και μεθοδικό σχέδιο ή πλάνο για την επίλυση ενός οπτικού, κυρίως, προβλήματος ή την επίτευξη καθορισμένων στόχων, με τη χρήση εικόνων, συμβόλων ή φυσικά ακόμα και λέξεων. Είναι η οπτική επικοινωνία και η αισθητική έκφραση ιδεών με τη χρήση διαφόρων γραφικών στοιχείων, εργαλείων και τεχνολογιών.

Η Γραφιστική δεν σταματάει ποτέ, είναι παντού γύρω μας! Ο γραφίστας μαθαίνει να διαφοροποιεί τη σκέψη του από τους υπόλοιπους, για να μπορέσει τελικά να μεταφέρει τα απαραίτητα μηνύματα στο θεατή, μέσω κάποιας αφίσας, φυλλαδίου, λογότυπου ακόμα, φυσικά, και μέσω κάποιας ιστοσελίδας κτλ. Είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τα γράμματα, τις εικόνες και το σχέδιο, συνδέοντάς τα κατάλληλα, όπως αρμόζει σε κάθε περίπτωση.  Ο γραφίστας είναι αυτός που βάζει σε τάξη το χάος δημιουργώντας κάτι καινούριο.  Είναι ο <<αφανής ήρωας>> που κρύβεται πίσω από κάθε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική διαφήμιση, πίσω από κάθε ιστοσελίδα αλλά και πίσω από κάθε ράφι της υπεραγοράς, του πολυκαταστήματος, πίσω από κάθε λογότυπο, περιοδικό, εφημερίδα κτλ.

 

Ο Γραφίστας και η δουλειά του

Οι γραφίστες δημιουργούν οπτικές έννοιες, με το χέρι ή χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να επικοινωνούν ιδέες που εμπνέουν, ενημερώνουν ή αιχμαλωτίζουν τους καταναλωτές για συγκεκριμένους πάντα σκοπούς.   Ο γραφίστας είναι σημαντικός και απαραίτητος για τις πωλήσεις και την προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών και αποτελεί κρίσιμο συστατικό για τον σχεδιασμό των έντυπων και ηλεκτρονικών διαφημίσεων. Ως εκ τούτου, οι γραφίστες ή σχεδιαστές επικοινωνίας, όπως αλλιώς  λέγονται, συχνά συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους στη διαφήμιση και στην εκτύπωση, τις δημόσιες σχέσεις αλλά και το μάρκετινγκ.  Οι γραφίστες γενικά εργάζονται σε στούντιο όπου έχουν πρόσβαση σε διάφορα μέσα που είναι απαραίτητα για την δουλειά τους, αλλά σίγουρα και σε υπολογιστές και λογισμικά που απαιτούνται  για τη δημιουργία των σχεδίων τους. Αν και πολλοί επαγγελματίες εργάζονται μόνοι τους σε δικά τους στούντιο, όσοι εργάζονται για εξειδικευμένες διαφημιστικές εταιρίες, εργάζονται συχνά ως μέρος μιας ομάδας σχεδιασμού.  Είναι σημαντικό για τους γραφίστες να ενημερώνονται για τα τελευταία λογισμικά και τις τεχνολογίες των υπολογιστών ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.  Εμείς στο Alexander College φροντίζουμε πάντα να δίνουμε όλα τα εφόδια και τις απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές μας για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

 



Το ταλέντο

Το ταλέντο χρειάζεται για οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας και οποιοδήποτε επαγγελματικό μονοπάτι επιλέξουμε να ακολουθήσουμε.  Για κάθε επάγγελμα χρειάζεται η <<φυσική κλίση>>, το ταλέντο όπως το αποκαλούμε, που είναι απαραίτητο για να ξεχωρίσει κάθε άτομο στον επαγγελματικό χώρο που βρίσκεται.  Αυτό, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το δικό μας κλάδο.  Παρόλα αυτά, δεν θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό και το πιο απαραίτητο εφόδιο που πρέπει να έχει κάποιος για να σπουδάσει γραφίστας.  Χρειάζεται να υπάρχει, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως είναι η δημιουργικότητα, η θέληση για μάθηση, η προσπάθεια για ποιοτική έρευνα, καθώς επίσης και η κατάλληλη καθοδήγηση.  Στα πρώτα βήματα ενός εκκολαπτόμενου γραφίστα απαιτείται να έχει δίπλα του έμπειρους καθηγητές, έτοιμους να τον στηρίξουν ανά πάσα στιγμή.  Επίσης, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα επιλέξει πρέπει να έχει όλα τα σύγχρονα μέσα και να είναι up to date με τα τελευταία και πιο σύγχρονα δεδομένα του κλάδου.

 



Γιατί το Alexander College;

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες σχετικά με το γιατί κάποιος να επιλέξει το Alexander College για να σπουδάσει γραφιστική μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι. Οι σημαντικότεροι λόγοι μεταξύ άλλων είναι, το έμπειρο ακαδημαϊκό προσωπικό που στελεχώνει τον κλάδο, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που είναι στη διάθεσή μας, τα μικρά τμήματα και οι ώρες συνεργασίας καθηγητή / φοιτητή, το πτυχίο βρετανικού πανεπιστημίου που παίρνει ο φοιτητής αλλά και η πιο οικονομική φοίτηση σε σχέση με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αξίζει να επικοινωνήσετε με το εκπαιδευτικό ίδρυμα Alexander College καλώντας στο 24 532373 και να διευθετήσετε σήμερα το ραντεβού σας για να μιλήσετε με ένα από τους ειδικευμένους καθηγητές του κλάδου, οι οποίοι θα μπορέσουν να λύσουν όλες τις απορίες σας, να συζητήσετε μαζί τους για τις ανησυχίες σας και φυσικά για το επαγγελματικό σας μέλλον.

Πληροφορίες για τον κλάδο του Graphic Design στο ALEXANDER COLLEGE μπορείτε να βρείτε στο https://alexander.ac.cy/en/courses/undergraduate/bahons-graphic-design/.

 

Σε ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις, λοιπόν, εσύ ξεχώρισε!

 

Παναγιώτης Βούλγαρης

Υπεύθυνος Καθηγητής

Graphic Design (Alexander College)

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ