Τα σχολεία στην Κύπρο κάποτε λειτουργούσαν και Σάββατο

Μια Κύπρια εκπαιδευτικός της τότε εποχής μάς κατατοπίζει…

 


Article featured image
Article featured image

Αν είσαι κάτω των 35 πιθανότατα να μην το γνωρίζεις.

Αν ρωτήσεις όμως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα διαπιστώσεις πως κάποτε τα παιδιά πήγαιναν σχολείο και το Σάββατο.

Παλαιότερα, τα σχολεία στο νησί λειτουργούσαν 6 μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα-Σάββατο) και όχι 5 όπως σήμερα.

Αυτό σημαίναι πως οι «παλιοί» είχαν μόνο μια μέρα για ξεκούραση και αυτή με το ζόρι αφού τα μαθήματα στο σπίτι δεν ήταν λιγότερα.

Η CITY συνομίλησε με μία εκπαιδευτικό η οποία εργάζονταν στα σχολεία της Κύπρου τότε, για να μας διαφωτίσει επί του θέματος. Επικοινωνήσαμε συγκεκριμένα με την κυρία Γιαννούλα, η οποία εργαζόταν για πάνω από 30 χρόνια ως εκπαιδευτικός -σήμερα είναι συνταξιούχος.

Όπως δήλωσε η ίδια στη CITY: «Διορίστηκα το 1952 στο σχολείο του κατεχόμενου χωριού Πάνω Ζώδια. Τότε, λόγω αγγλοκρατίας τα πάντα στο νησί λειτουργούσαν με τους νόμους της Αγγλίας. Το ίδιο ίσχυε και με το σχολείο, το οποίο λειτουργούσε κανονικά και Σάββατο, με τη διαφορά πως στις 12 το μεσημέρι σχολάγαμε, ενώ τις καθημερινές μέναμε μέχρι τις 16.00».

Το Σάββατο, όπως μας είπε, ήταν μια κανονική, καθημερινή ημέρα όπως για παράδειγμα είναι η Δευτέρα.  

«Ωστόσο, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, προσπαθήσαμε να απαλλαγούμε από κάποιες συνήθειες και από κάποιους νόμους των Βρετανών. Τα σχολεία αποφασίστηκε πως θα σταματήσουν να λειτουργούν Σάββατο και επίσης μας δόθηκε και το απόγευμα της Τετάρτης ως αργία».

Το πενταήμερο σχολείο όμως εφαρμόστηκε αργότερα, το 1988.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ