Τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας θα είναι έτοιμα για διάνοιξη αρχές Οκτωβρίου

Από την ε/κ πλευρά τουλάχιστον.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, αρχές Οκτωβρίου η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη για διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το θέμα της διάνοιξης των δυο οδοφραγμάτων αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, και ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για το πού βρίσκονται τα πράγματα.

Σήμερα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο επικεφαλής της ε/κ πλευράς στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τη Διάνοιξη Οδοφραγμάτων Σώτος Ζακχαίος, τεχνικοί των δημοσίων έργων και του εργολάβου επισκέφθηκαν τον χώρο του οδοφράγματος στη Λεύκα για επιθεώρηση των εργασιών που γίνονται στις ελεύθερες περιοχές.

Ήδη έχουν κατασκευαστεί οι χώροι, όπου θα γίνονται οι έλεγχοι των εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες) όσων περνούν από το οδόφραγμα (booths), γίνεται ασφαλτόστρωση, έχει γίνει αρκετή δουλειά, επεσήμανε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως η άλλη πλευρά δεν έχει ακόμη κάνει στην κατεχόμενη περιοχή τους χώρους ελέγχου των εγγράφων. Πρόσθεσε πως σε καμία δεκαριά ημέρες θα είναι και στη Λεύκα έτοιμα τα έργα που γίνονται στις ελεύθερες περιοχές για διάνοιξη του οδοφράγματος και έτσι από τεχνικής απόψεως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι πλήρως έτοιμη για διάνοιξη και των δυο οδοφραγμάτων.

Το θέμα των προετοιμασιών για διάνοιξη του οδοφράγματος στη Λεύκα - οργανωτικά, στελέχωση, εξοπλισμός και άλλες διευθετήσεις - θα απασχολήσει αύριο Πέμπτη σύσκεψη των κυρίων Μαυρογιάννη και Ζακχαίου με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας (δημόσια έργα, Αστυνομία, τμήμα τελωνείων), ώστε όλες οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες για το άνοιγμα και αυτού του οδοφράγματος.

Σε ό,τι αφορά το οδόφραγμα της Δερύνειας η ίδια πηγή επανέλαβε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διάνοιξή του, αλλά παραμένει το θέμα της μετακίνησης του τουρκικού στρατιωτικού φυλακίου που δεν έχει μετακινηθεί από την περιοχή και είναι επανδρωμένο.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ