32 φόνοι γυναικών μέσα σε 20 χρόνια

Ζήλεια, σεξ και κτηματικά τα κίνητρα των δολοφονιών.

 


Article featured image
Article featured image

Βάρβαρα και ειδεχθή εγκλήματα που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό. Δολοφονίες που προκλήθηκαν κυρίως από πυροβολισμούς με κυνηγετικά όπλα, χτυπήματα από μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, κάποιες πέθαναν από στραγγαλισμό.

Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις τα κίνητρα ήταν κοινά. Ζήλεια, σεξ και χρήματα. Κακά που ταλανίζουν την ανθρωπότητα αιώνες και για τα οποία έγιναν μέχρι και πόλεμοι.

Εγκλήματα πάθους. Έτσι τα ονομάζουν και λένε πως είναι από τις χειρότερες μορφές εγκλημάτων, αφού ο θύτης ξεσπά όλο του το μένος έναντι του θύματος, θέλει να το διαλύσει, να το κομματιάσει, να το εξευτελίσει. Και το κάνει με το χειρότερο τρόπο.

32 χρόνια πριν, 1986, και στο «Περιοδικό» ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαναστασίου με ένα εκτενές ρεπορτάζ προσπαθεί να κατανοήσει πως ένας άντρας, ένας σύζυγος μπορεί να σκοτώσει τη γυναίκα του με τόσο αποτρόπαιο τρόπο.

32 φόνοι γυναικών σε 20 χρόνια, ήταν τότε ο τραγικός απολογισμός που μετρούσε η Κύπρος, με την κοινωνία να αναρωτιέται εύλογα πού οφείλεται αυτή η έξαρση.

Γιατί κάποιος σύζυγος, εραστής ή πατέρας να προτιμά να σκοτώσει μία γυναίκα, παρά να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεννόησης. Ποιοι οι λόγοι της αντικοινωνικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς;

Για να απαντήσει τα ερωτήματα του, ο δημοσιογράφος επιστράτευσε γυναίκες από διάφορα κοινωνικά και επιστημονικά πεδία.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ του «Περιοδικού»

 



ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ






ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ