Μια από τις πιο συγκλονιστικές απαγωγές στην Κύπρο και το τραγικό τέλος της

Οι πολύωρες συζητήσεις με τον «απαγωγέα», το ελλιπές σχέδιο δράσης, η απουσία οργάνωσης και τέλος, η βίαιη εισβολή στο σπίτι, οι πυροβολισμοί στα τυφλά και ο θάνατος δράστη και θύματος.

Article featured image
Article featured image

Δεκέμβρης 1993, παραμονές Χριστουγέννων και όλη η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισμένη την υπόθεση απαγωγής και ομηρίας μίας νεαρής γυναίκας από τον αρραβωνιαστικό της.

Το τηλεφώνημα από τους γείτονες στην Αστυνομία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο εν λόγω διαμέρισμα έγινε στις 10:30 το πρωί Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου. Από εκείνη τη στιγμή έως και τις 19:00 το βράδυ που έφτασε στο σημείο η ΜΜΑΔ, είχαν γίνει πολλές προσπάθειες από την αστυνομία προς τον δράστη να αφήσει ελεύθερη τη μνηστή του και να παραδοθεί. Προσπάθειες οι οποίες σταμάτησαν, αφού η ΜΑΑΔ φθάνοντας στο σημείο είχε αποφασίσει να επέμβει με σχέδιο διάσωσης της Ε.

Κοντά στα μεσάνυχτα οι άντρες της ΜΜΑΔ σπάνε την πόρτα και εισβάλουν βίαια στο διαμέρισμα του ζευγαριού πυροβολώντας στα τυφλά -μεταφορικά και κυριολεκτικά- αφού ο μοναδικός φωτισμός που είχαν στη διάθεσή ήταν το φανάρι πάνω στο αυτόματο όπλο τους, ενώ κανονικά έπρεπε να υπήρχαν προβολείς που θα φώτιζαν το σπίτι.

Λίγο μετά οι τηλεοπτικές κάμερες τους καταγράφουν να βγαίνουν από το ισόγειο διαμέρισμα στη Χλώρακα κρατώντας το θανάσιμα τραυματισμένο κορμί της Ε, με το νεκρό σώμα του άντρα να ακολουθεί σε φορείο.

26 χρόνια μετά και η Αστυνομία Κύπρου, εξοπλισμένη πλέον με υπερσύγχρονα εργαλεία και μέσα στη διάθεσή της, πετυχαίνει το αίσιο τέλος μια νέας υπόθεσης απαγωγής (ανηλίκων αυτή τη φορά), μόνο από καθαρή τύχη.

 



Γυναίκα αστυνομικός κρατά το καπέλο συναδέλφου της, όταν αυτός ανέβηκε στο φορτηγό για να εξετάσει εάν υπάρχει κάτι ύποπτο ΄που να αφορά την υπόθεση απαγωγής των δύο ανηλίκων. Στιγμιότυπο από τις Τομές στα Γεγονότα του ΣΙΓΜΑ.



Έπειτα από 7,5 ώρες ερευνών, μια πληροφορία υποδεικνύει την πιθανή κρυψώνα του απαγωγέα και στο σημείο μεταβαίνουν δύο αστυνομικοί και επιχειρούν να μπουν στο διαμέρισμα χτυπώντας το κουδούνι και ενημερώνοντας πως έχουν εντολές να ερευνήσουν το χώρο.

Το τι ακολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστό. Το τυχαίο σήμα του σχολείου που αφέθηκε πάνω στο τραπέζι, τα ναρκωμένα παιδιά στο υπνοδωμάτιο και οι φωνές του αστυνομικού για βοήθεια από τους γείτονες. Τέλος καλό, όλα καλά σημείωνε μετά από λίγο ο Υπουργός Παιδείας περιχαρής. Πριν φτάσουμε, όμως στο καλό τέλος, φαίνεται ότι κανείς δεν είχε αναρωτηθεί τι θα γινόταν εάν ο δράστης κρατούσε όπλο;

Η υπόθεση απαγωγής και ομηρίας του 1993, δυστυχώς, δεν είχε την ίδια τύχη, με τους θύτη και θύμα να βγαίνουν από το σπίτι νεκροί εξ αιτίας της κακοσχεδιασμένης επιχείρησης της ΜΜΑΔ.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του Φίλιππου Στυλιανού, Αρχισυντάκτη του «Περιοδικού» εκείνη την εποχή, αναλύεται το χρονικό της δραματικής εκείνης ημέρας, ενώ παράλληλα θέτει και μερικά επί της ουσίας ερωτήματα ως προς το γιατί η υπόθεση αυτή είχε την τραγική κατάληξη. Πολλά από αυτά μάλιστα θα μπορούσαν να τεθούν στην Αστυνομία και σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε στην υπόθεση απαγωγής των δύο ανηλίκων.

 

Πιο κάτω ακολουθεί το εκτενές ρεπορτάζ του «Περιοδικού» για τη συγκλονιστική υπόθεση απαγωγής του 1993 στη Χλώρακα.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ