28 Σεπτεμβρίου 2018: Η μέρα που το Facebook «έβαλε λουκέτο»

Ο μεγάλος τεχνολογικός γίγαντας άρχισε να μοιάζει με νάνος.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από το τεράστιο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, Cambridge Analytica, που διέσυρε το Facebook, ένα καινούργιο έρχεται για να το αποτελειώσει.

Στις 28 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 50 εκατομμύρια λογαριασμοί χακαρίστηκαν από αγνώστους, οι οποίοι κατάφεραν να τους αποσυνδέσουν, χωρίς κανείς να πάρει χαμπάρι. Λίγο αργότερα το Facebook παραδέχτηκε ότι εντόπισε τρύπα ασφαλείας που επηρεάζει αυτούς τους 50 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου και η έρευνα που διεξάγεται βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώτα στάδια. Η τρύπα ασφαλείας επηρεάζει το σημείο «View As» του κώδικα της εφαρμογής με το οποίο μπορεί κάποιος να δει πώς οι άλλοι βλέπουν τον λογαριασμό του. Αυτό δημιούργησε την δυνατότητα σε χακερς να υποκλέψουν τα access tokens των χρηστών και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τρόποι με τους οποίους η εταιρεία επιχείρησε να κλείσει την τρύπα ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι και πως έχουν καταφέρει ήδη να χρησιμοποιήσουν το κενό ασφαλείας και πως αυτό επηρεάζει τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής.

Μετά από την θύελλα αντιδράσεων που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την χρήση του μέσου για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και την συστηματική χρήση των δεδομένων χιλιάδων χρηστών με σκοπό την χρήση τους στις αμερικανικές εκλογές, αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία του site που θα δούμε πώς ακριβώς θα το επηρεάσει.

Σε κάθε περίπτωση το μυαλό μας είναι στο πως ακριβώς θα ήταν η φάτσα του Ζούκι την στιγμή που το τεχνικό team του έκανε εσωτερική ενημέρωση για να του πει ότι «Boss, we are screwed».



 

Με πληροφορίες από VICE GREECE

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ