Το πρωτότυπο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ποια είναι η σχέση της ποίησης με τον κινηματογράφο;

 


Article featured image
Article featured image

Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στη διεθνή αγορά ταινιών, και πώς επιλέγονται οι ταινίες σε μερικά από τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου;

Αν αυτές οι πληροφορίες σας ενδιαφέρουν, τότε μη χάσετε το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του ISFFC!

Θεματικά εργαστήρια για επαγγελματίες του σινεμά, αλλά και υπαίθριες προβολές ταινιών μικρού μήκους για το κοινό, συνθέτουν και φέτος ένα δυναμικό και πλήρες πρόγραμμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου έχει πλέον καθιερώσει την παρουσίαση ενός ιδιαίτερα πρωτότυπου και καινοτόμου προγράμματος αφιερωμάτων και άλλων κινηματογραφικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται παράλληλα με τον κυρίως διαγωνισμό.

 

«Meet the Programmers!»  - Κυριακή 14/10, 18:00-20:00, Στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο

Το ISFFC  δίνει φέτος τη σπάνια ευκαιρία σε σκηνοθέτες και άλλους ενδιαφερομένους να γνωρίσουν και να συναναστραφούν με επιμελητές κινηματογραφικών προγραμμάτων και διευθυντών φεστιβάλ μικρού μήκους στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης εκδήλωσης που φέρνει στην Κύπρο καταξιωμένους επαγγελματίες από κορυφαία φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, όπως τα ακόλουθα: Berlinale Shorts, Φεστιβάλ Vienna Shorts, Τάμπερε της Φινλανδίας, Διεθνές Φεστιβάλ NDU του Λιβάνου και Φεστιβάλ της Winterthur. Μέσα από ένα πάνελ συζητήσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιλογές ταινιών σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις αυτές για τις μελλοντικές τους παραγωγές.

Στόχος είναι η ενθάρρυνση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ σκηνοθετών και επιμελητών προγραμμάτων, με απώτερο σκοπό την κατανόηση της διαδικασίας επιλογής μιας ταινίας και των παραγόντων που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη επιλογή  της στο διαγωνιστικό τμήμα ενός φεστιβάλ.



Ομιλητές:

Sam Lahoud, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Notre Dame και του Beirut International Women Film Festival της Βηρυτού.

Simone Spani, Mέλος της Επιτροπής Επιλογής Ταινιών του Berlinale Shorts

Jukka Pekka Laakso, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τάμπερε στη Φινλανδία

Killian Lilienfeld, Επιμελητής Προγράμματος και μέλος της Επιτροπής Επιλογής Ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Winterthur

Daniel Ebner, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Vienna Shorts* (*στον επίσημο κατάλογο των φεστιβάλ της Αμερικανικής Ακαδημίας)

 



Προβολές πειραματικών ταινιών μικρού μήκους από το Ολλανδικό Eye Film Institute - Δευτέρα 15/10, 23:00, Πλατεία Ηρώων

Μία επιλογή από πειραματικές ταινίες μικρού μήκους από την Ολλανδία θα δούμε σε μια  υπαίθρια προβολή στην Πλατεία Ηρώων. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία στο κοινό  να γνωρίσει το Eye Film Institute (Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Ολλανδίας), ένα φορέα διεθνούς διανομής και προώθησης ολλανδικών ταινιών. Από 1η Ιανουαρίου 2010 συγκεντρώνει κάτω από την ίδια στέγη, τον οργανισμό Holland Film, την Ταινιοθήκη της Ολλανδίας, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Κινηματογράφου και το Μουσείο Κινηματογράφου.

 



Κινηματογραφικές Αναγνώσεις: Words on Film - Τετάρτη 17/10, 17:30-19:30, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός

Σε ένα λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του κινηματογράφου μάς προσκαλεί φέτος το ISFFC, με την εκδήλωση «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις», που ανοίγει το βλέμμα και τη σκέψη στη σχέση της λογοτεχνίας με την κινούμενη εικόνα.

Η ταινιοθήκη του παγκόσμιου σινεμά περιλαμβάνει πλήθος ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους που έχουν βασιστεί ή αντλήσει έμπνευση από λογοτεχνικά έργα. Έτσι, το Φεστιβάλ εστιάζει φέτος στην πολυδιάστατη σχέση του κινηματογράφου με τη λογοτεχνία, και την εξερευνά με τη συμβολή του καταξιωμένου Έλληνα συγγραφέα, μεταφραστή και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη.



Α’ Μέρος:

Συζήτηση για τη σχέση λογοτεχνίας - κινηματογράφου, με τον Πρόεδρο της Κριτικής επιτροπής Έλληνα συγγραφέα, μεταφραστή και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη.

Συντονισμός συζήτησης: Γιώργος Τριλλίδης



B’ Mέρος: 4 Κινηματογραφικές Αναγνώσεις

Λέξεις, εικόνα και ήχος. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, τέσσερις ταλαντούχοι Κύπριοι συγγραφείς, ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο 4 ιδιαίτερες ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες δεν έχουν διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο το οποίο έχουν δημιουργήσει, αντλώντας έμπνευση από αυτές.

 



Οι λογοτέχνες επενδύουν τις ακόλουθες ταινίες με το δικό τους κείμενο

Μαρία Ιωάννου - Black Mountain της Μαριάννας Χριστοφίδη 12’, Κύπρος

Κωνσταντίνα Σωτηρίου  - Proof of Memory του Yosuke Kawata, 10’, Ιαπωνία

Στέφανος Σταυρίδης– 8th Continent του Γιώργου Ζώη, 11’, Ελλάδα

Κώστας Μαννούρης - The art of flying του Jan Van Ijken, 7’, Αυστρία

Με τη συνεργασία του Βιβλιοτροπίου

 



Ταινίες από το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Batroun, Λίβανος  - Πέμπτη, 18/10, 23:00, Πλατεία Ηρώων

Το ISFFC φιλοξενεί φέτος ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Λιβάνου, Batroun Mediterranean Film Festival (BMFF). Ένα μεσογειακό φεστιβάλ που διεξάγεται ετησίως στην αρχαία φοινικική πόλη της Μπατρούν, σε ένα ιστορικό πολιτιστικό χώρο. Οι ταινίες που επιλέγονται στο εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του, αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό, τη ζωή και το τοπίο της Μεσογείου.



Αmaze Me - Μουσικά Βίντεο - Παρασκευή, 19/10, 22:00, Πλατεία Ηρώων 

Για έκτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα μουσικά βίντεο θα προβληθούν στο πάρτι λήξης του φεστιβάλ.

Η είσοδος στις προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc18

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου, την ιστοσελίδα του, ή την εφαρμογή Rialto Theatre App)

Κατάλληλο για άνω των 18.

 



Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45- www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ