Φωτογραφίσαμε τα τατουάζ 10 ανθρώπων και ζητήσαμε να μας πουν την ιστορία πίσω από αυτά

Τι συμβολίζει το δικό σου τατουάζ; Ή ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του;

 


Article featured image
Article featured image

Η απόφαση να «κτυπηθείς» δεν είναι πάντα εύκολη και συνήθως δεν λαμβάνεται αβίαστα. Συνήθως, αποφασίζεις να «στιγματιστείς» έπειτα από μια περίοδο-ορόσημο της ζωής σου ή έπειτα από κάτι τελοσπάντων που θα το θυμάσαι για πάντα. Εξ ου και τα τατουάζ των περισσότερων από εμάς εμπεριέχουν συμβολισμούς και «κρυμμένα» μηνύματα.

Θέλοντας να τα αποκωδικοποιήσουμε, ζητήσαμε από 10 ανθρώπους να μας πουν τι ήταν αυτό που τους έπεισε να κτυπήσουν το συγκεκριμένο τατουάζ. Και ομολογουμένως, οι απαντήσεις ορισμένων μας ξάφνιασαν.

 

Με αλφαβητική σειρά

 

Γενικά είμαι άνθρωπος του ύψους και του βάθους και πάντα προσπαθώ να μου θυμίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό του εαυτού μου το οποίο πρέπει να «δουλεύω».  Τα τατουάζ πάντα μου άρεσαν και σαν μορφή τέχνης και σαν μορφή έκφρασης. Πάνω σε μια συζήτηση με μια αγαπητή φίλη και συνάδελφο, λοιπόν, αποφασίσαμε να πάμε παρέα να «κτυπηθούμε». Επέλεξα τη φράση «infragilis & tenera», που σημαίνει άθραυστη και ντελικάτη για να μου θυμίζει ότι χρειάζονται και τα δυο στη σωστή δοσολογία για να είσαι ισορροπημένος άνθρωπος. Κι ένα αστέρι, γιατί... «αν δεν γεννηθείς αστέρι, η ζωή πως περιμένεις να σε ξέρει»; Δυστυχώς, δεν πήγαν όλα κατ’ ευχή και «στεγνώνοντας» το τατουάζ δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα οπτικά, οπότε αποφάσισα να κάμω ένα cover up παρόλο που η tattoo artist που ανέλαβε το έργο, μου πρότεινε κάτι διαφορετικό και ασπρόμαυρο, επέμενα, όμως, ότι ήθελα κάτι σε χρώμα αφού τέτοιος άνθρωπος είμαι «χρωματιστός». Πήγα πολύ στοχοπροσηλωμένη. Μια φωτογραφία και δυο χρώματα. Τα μάτια της αδελφότεχνης μου, Βασιλικής, το ροζ μου, το γαλάζιο του Μιχάλη, και μια «ακαταστασία» πίσω από την οποία κρύβεται η ισορροπία... οι ένοικοι της καρδιάς μου (έκτοτε έγιναν περισσότεροι οι «συγκάτοικοι») , η οικογένεια μου, όλα τα μέσα μου, κι όλα τα έξω μου, σ’ ένα τατουάζ στον καρπό μου. Τις δύσκολες στιγμές απλώς χαμηλώνω το βλέμμα και παίρνω ξανά δύναμη.

Ευτυχία Ανδρέου

 

 

 

Μετά από αρκετή σκέψη πήρα την απόφαση να αποτυπώσω πάνω στο δέρμα μου ένα θιβετιανό κρανίο. Το νόημα που κρύβεται πίσω απ’ αυτό το σχέδιο, μας παίρνει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χρόνια πίσω. Τόσο στον ινδουισμό όσο και στον βουδισμό όπου μετά το θάνατο κάποιου, οι συγγενείς έπαιρναν τα οστά του ανθρώπου τους και τα χώριζαν σε διάφορες τοποθεσίες, με την ιδέα ότι θα πετούσαν μαζί με τα πουλιά. Όσο για το κρανίο, το στόλιζαν με πολύτιμους λίθους με σκοπό να προσφέρουν μια όμορφη μεταθανάτια ζωή. Άρα, παρόλο που φαίνεται λίγο τρομακτικό το νόημα είναι άκρως θετικό.

Χρήστος Βρακάς

 

 

 

Γενικά, αντιμετωπίζω τα τατουάζ ως τέχνη. Λες και επενδύω στην αγορά ενός πίνακα, ο οποίος όμως είναι ζωγραφισμένος αντί σε καμβά, στο δέρμα σου. Το συγκεκριμένο τατουάζ που έχω στο μπράτσο, συμβολίζει έναν άνθρωπο ο οποίος πάρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιμένει να διατηρεί τη ψυχή του καθαρή, χωρίς να ενδίδει στους διάφορους πειρασμούς που του παρουσιάζονται.

Νίσος Δημητρίου

 

 

 

Όταν αποφάσισα  να «χτυπήσω» τα δικά μου τατουάζ, ήδη ήξερα, ότι τα θέματα θα είχαν σχέση με την θάλασσα. Μια Γοργόνα δεν θα μπορούσε να λείπει, μιας και αυτό το μυθικό πλάσμα έχει συνυφανθεί με την ομορφιά και την δύναμη. Τον απόλυτο μα πάντα ανεκπλήρωτο έρωτα! Ο μύθος της και η διαρκής αναζήτηση της, είναι όλα αυτά που ενδόμυχα θα θέλαμε να έχουμε κάνει, να έχουμε ζήσει, αλλά η ανθρώπινη μικρότητα μας, μόνιμος τοίχος να μας εμποδίζει. Άλλωστε ως σύντροφος των ανθρώπων της θάλασσας, δεν θα μπορούσε να λείπει από εμένα, που τόσο πολύ θα ήθελα να ήμουν…

Γιώργος Ερέσσιος

 

 

 

Τα τατουάζ μου είναι σύμβολα ελευθερίας, διαφορετικότητας και δημιουργίας. Νιώθω ότι με κάνουν να ξεχωρίζω από τη μάζα. Ένας μόνιμος καμβάς, με ιδιαίτερη μπογιά. Μπογιά ψυχής, όπως συνηθίζω να λέω.

Βαγγέλης Ευαγγέλου

 

 

 

Οι κόκκινες τελείες συμβολίζουν τη ζωή μας. Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε, μέχρι που φτάνουμε σε ένα σημείο όπου καταλαβαίνουν πως όλα όσα ξέρουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο που μας το επέβαλαν άλλοι. Όταν το αντιληφθούμε, αν το αντιληφθούμε, έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους να ελευθερωθούν από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έμαθαν να ζουν. Το πλαίσιο είναι τα συρματοπλέγματα και οι άνθρωποι τα πουλιά που πετούν ελεύθερα. Η ιδέα μού ήρθε, μετά από μία επίσκεψη στη σπηλιά του Πλάτωνα.

Δημήτρης Ιωάννου

 

 

 

Για μένα προσωπικά η πεταλούδα συμβολίζει την ομορφιά, την αγάπη, την ηρεμία, τη ζωή…

Μαρίνα Λαζάρου

 

 

 

Το τατουάζ μου που είναι ρεαλιστικό απεικονίζει τις ώρες που γεννήθηκαν ο γιος μου και η κόρη μου. 12.55 και 13.55. Πάνω στο ρολόι αναγράφονται τα αρχικά του ονόματός τους, ενώ κάτω από το ρολόι φαίνονται να περπατούν ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Κώστας Νικολάου

 

 

 

Ήθελα κάτι μικρό και όχι πολύ φασαριόζικο, που να αντιπροσωπεύει την ομορφιά της ζωής, τη χαρά και την ανάπτυξη. Συνδέεται με τις επιθυμίες που γίνονται πραγματικότητα.

Κωνσταντίνα Σωφρονίου

 

 

 

Σε κάποια φάση της ζωής μου τίποτα δεν πήγαινε καλά. Ήταν λες και όλη η κακοτυχία ήρθε και με βρήκε. Μετά από ένα ταξίδι που έκανα στην Ταϊλάνδη, ήρθα σε επαφή με ορισμένα σύμβολα του Βουδισμού –η φιλοσοφία του οποίου πάντα με γοήτευε– και όταν ένα από αυτά έμαθα ότι έχει προστατευτικές ιδιότητες, ήμουνα σίγουρη πλέον για το επόμενό μου τατουάζ. To Gao Yord είναι ένα από τα πιο ιερά βουδιστικά τατουάζ με πολύ ευρείες εξάρσεις προστασίας. Ο βασικός σχεδιασμός του Gao Yord αντιπροσωπεύει τις εννέα κορυφές του μυθικού βουνoύ των Θεών, Mount Meru. Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, το όρος Meru είναι η κατοικία του θεού Brahma. Το σύνολο των 3 οβάλ είναι μια αναπαράσταση του Βούδα.Το Gao Yord Yant αντιπροσωπεύει 9 Βούδες, με κάθε Βούδα να δίνει ειδικές εξουσίες ή ξόρκια. Στο κέντρο του σχεδιασμού Gao Yord είναι ένα patchwork μικρών τετραγώνων. Tο μαγικό κουτί  κάθε τετράγωνου περιέχει μια συντομογραφία για τα ονόματα όλων των ξορκιών προστασίας που θα παραχωρήσει αυτό το Yant. Ο ακριβής αριθμός αυτών των μικρών τετραγώνων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον σχεδιασμό, αλλά οι εξουσίες που χορηγούνται στον χρήστη θα περιλαμβάνουν πάντοτε τα ακόλουθα.

Maeta Ma Hah Niyom: Με αυτή την ευλογία αντιμετωπίζεσαι από άλλους με αγάπη καλοσύνη και συμπόνια.

Klaeoklad: συμβολίζει ότι  δεν θα υποστείς σοβαρό τραυματισμό.

Chana Satru: Η ικανότητα να νικήσουμε τον εχθρό.

Ma Hah Amnat: Δίνει δύναμη, εξουσία και έλεγχο σε άλλους ανθρώπους.

Awk Seuk: Προθυμία να πάμε στον πόλεμο

Kong Kra Phan: Προσφέρει μαγική προστασία και αήττητο.

Oopatae: Εξασφαλίζει ότι όλα θα λειτουργούν ομαλά.

Ma Hah Saneh: Αυτό θα σας δώσει γοητεία και δημοτικότητα.

Ma Hah Lap: Φέρνει μεγάλη τύχη.

Noon Chataa: Αυτό το όφελος θα βελτιώσει τη μοίρα σας.

Pong Gan Antarai: Αυτό θα προσφέρει προστασία από ατυχήματα.

Nah Tee Gan Ngan Dee: Αυτό το όφελος θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας σας.

Μαρία Χρυσοστόμου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ