Θα λειτουργήσει ξανά τρένο στην Κύπρο;

Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί, πόσα θα κοστίσει το project και πότε αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδρομές του.

 


Article featured image
Article featured image

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση κυκλοφορεί από χθες, η οποία εκτός από τις νοσταλγικές μνήμες που ξυπνά, δημιουργεί και προσδοκίες σχετικά με τη συνδεσιμότητα και την ευρύτερη μετακίνηση στο νησί με δημόσιες συγκοινωνίες.

Όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα αναβιώσει η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Σκουριώτισσας – Ευρύχου, με προσθήκη τμήματος που θα φτάνει μέχρι και τη Γαλάτα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα ως τουριστική ατραξιόν αλλά και για τη μεταφορά των κατοίκων της περιοχής. Η επαναλειτουργία της γραμμής αναμένεται να φέρει οικονομική ανάπτυξη και να προσελκύσει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 



 

Ο εξοπλισμός (βαγόνια και μηχανή) θα παραχωρηθούν δωρεάν από τον ΟΣΕ.  Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, το όλο project θα στοιχήσει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. 

Η πρώτη που αφορά στην αναβίωση της παλιάς γραμμής Ευρύχου – Σκουριώτισσας θα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο χρόνων, με το κόστος κατασκευής της να υπολογίζεται περίπου στα €3 με €3,5 εκατ. Για το δεύτερο κομμάτι, που αφορά στην επέκταση του συρμού μέχρι τη Γαλάτα, υπολογίζεται ότι κοστίσει περίπου €4 - €5 εκατ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ