Μια συνηθισμένη φωτογραφία από μια συνηθισμένη απόπειρα αυτοκτονίας

Την προηγούμενη Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ένας άνδρας ανέβηκε πάνω στο γλυπτό που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας, στην Αθήνα, και απειλούσε να πέσει στο κενό.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα από τα σχόλια που γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το συμβάν, εστιάζει όχι στον άνθρωπο που είχε σκαρφαλώσει στο γλυπτό αλλά σε όλους όσοι μαζεύτηκαν με smartphones και tabmets στο χέρι, κάποιοι εξ αυτών χαμογελαστοί, προσπαθώντας να απαθανατίσουν το «θέαμα».

 

Black mirror. Πλάνο πρώτο και τελευταίο. Ένας μετανάστης (εντέλει μάλλον Έλληνας λένε οι σκατοφυλλάδες) απειλεί να αυτοκτονήσει. Τα δίποδα μαζεύονται για το θέαμα και γιατί ψοφούν για θάνατο, γιατί ότι έχει κόσμο έχει και ζουμί λένε... Ηδονοβλεψία με το χέρι να τρέμει από αδρεναλίνη, πάντα σταθερό όμως μη πέσει και σπάσει το κινητό /ταμπλετ μιας και αξίζει πάνω κάτω έναν ολόκληρο μισθό στις μέρες μας. Η συμμετοχή τους στην πράξη της σκηνής θα είναι, το μεγάλο δάχτυλο να κουνιέται παρατεταμένο προς τα κάτω με σταθερό τέμπο φωνής να λέει «πέσε πέσε» και όλα αυτά στην σύγχρονη αρένα του 2018 που ονομάζεται Ομόνοια. Στην αρένα αυτή ψηφίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει γιατί είμαστε καλοί νοικοκυραίοι εμείς και ξέρουμε. Το θέαμα τελειώνει και τα δίποδα γυρνάνε απογοητευμένα στα παιδιά τους, στη δουλίτσα τους και στην βόλτα με τα φιλαράκια τους, με την ελπίδα ότι αύριο θα έχει λίγη ακόμα απελπισία εκεί έξω να απαθανατίσουν. Τούτη εδώ η κοινωνία φαντάζει ωραία πεινασμένη και απελπισμένη.

 



Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

 

Το χρονικό του συμβάντος

Ο άνδρας είχε ανέβει λίγο πριν από τις 16:00, το απόγευμα της Παρασκευής, στο γλυπτό της πλατείας Ομονοίας και για άγνωστους, έως τώρα, λόγους απειλούσε να αυτοκτονήσει.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί με ειδικό διαπραγματευτή και δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επιχείρηση.

 

 

Ένας έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο επικεφαλής του σχεδίου αστυνόμευσης της Αθήνας ανέβηκε μαζί με πυροσβέστες με γερανό στο ύψος περίπου 20 μέτρων που στέκονταν ο 37χρονος άνδρας.

Επιχειρώντας να τον μαλακώσει και να τον ηρεμήσει, τον ρώτησε το όνομά του. Ο άνδρας είπε ότι τον λένε Φώτη. Τότε ο αστυνομικός του είπε: «Σε παρακαλώ, περίμενε μέχρι να βάλει η πυροσβεστική το ειδικό στρώμα, μην έχουμε κάποιο ατύχημα. Αν πέσεις, να ξέρεις δεν θα μπορέσω να πάω απόψε σπίτι στα παιδιά μου».

 

 

Τελικά λίγο πριν τις 17:30 κατάφεραν να τον πιάσουν, να τον δέσουν με ειδικό σχοινί και γάντζο και αφού τον έβαλαν στο κουβούκλιο του γερανού, τον οδήγησαν με ασφάλεια στο έδαφος.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ