Άστατος καιρός με τοπικές καταιγίδες και χαλάζι

Πώς διαμορφώνεται ο καιρός τις επόμενες ώρες.

 


Article featured image
Article featured image

Σταδιακά αλλάζει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας και αναμένονται πιο φθινοπωρινές ημέρες, όπως αρμόζει για την εποχή που διανύουμε όπως αναφέρει το kitasweather.com

Χθες διανύσαμε τη δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες, οι οποίες ήταν πολύ πιο γενικευμένες σε σχέση με την Κυριακή και επηρέασαν κατά το πλείστον το δυτικό-βορειοδυτικό μισό της οροσειράς του Τροόδους.

Οι καταιγίδες από εκεί επεκτείνονταν βορειότερα και επηρέασαν τοπικά τα βόρεια-βορειοδυτικά παράλια, όπου είχαμε την πρώτη καταγραφή βροχής μετά το καλοκαίρι από το σταθμό μας στην Πόλη Χρυσοχούς, με συνολικά 3.3 χιλιοστά βροχής. Μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες σημειώθηκαν και σε περιοχές του εσωτερικού αλλά και ανατολικά.

Σήμερα Τρίτη, αναμένεται περαιτέρω γενίκευση των βροχών/καταιγίδων, με κορύφωση τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες αναμένεται να έχουν περισσότερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με χθες και δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν μεμονωμένα προβλήματα, κυρίως από τις μεγάλες ποσότητες βροχής που θα πέσουν τοπικά.

Ο άστατος καιρός θα συνεχίσει για αρκετές ημέρες ακόμα, με βροχές και καταιγίδες οι οποίες -κατά το πλείστον- θα είναι τοπικές και περιορισμένες στα ορεινά/ημιορεινά, καθώς και στο εσωτερικό και στα βόρεια. Προς το τέλος της εβδομάδας και αρχές της επόμενης, πολύ πιθανόν να έχουμε πιο γενικευμένες περιόδους με βροχές, επηρεάζοντας κι άλλες περιοχές. 



 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, με μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες κυρίως στο βόρειο 1/5 του νησιού. Σύντομα, όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στις υπόλοιπες περιοχές του βόρειου μισού του νησιού, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες με κορύφωση τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρές με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 27 έως 29 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 28 έως 30 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 15 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Μετά τα μεσάνυχτα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια παράλια, από Ακάμα μέχρι Ριζοκάρπασο, ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και 8 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, με μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες κυρίως στο βόρειο 1/5 του νησιού. Σύντομα, όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στις υπόλοιπες περιοχές του βόρειου μισού του νησιού, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες με κορύφωση τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρές με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 26 έως 28 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 27 έως 29 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 15 βαθμούς στη Χιονίστρα. Την Πέμπτη, Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικού χαρακτήρα βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή, περαιτέρω πτώση.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασταθής αέρια µάζα επηρεάζει την περιοχή. Το απόγευµα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, ως επί το πλείστον στα ορεινά και το εσωτερικό. Θα υπάρχουν όµως και περιοχές µε κυρίως αίθριο καιρό, κυρίως στα παράλια.

Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και στα ανατολικά παροδικά νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Σε καταιγίδα πιθανό να είναι µεταβλητοί ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος αλλά παροδικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις. Στα παράλια, κυρίως τα βόρεια, πιθανό να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές ή καταιγίδα. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά µέχρι βόρειοι, ασθενείς, 3 µποφόρ αλλά σε τυχόν καταιγίδα µεταβλητοί, µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ.

Η θάλασσα θα παραµείνει λίγο ταραγµένη, στα δυτικά και τα βόρεια αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα καταστεί ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 19 στα παράλια και γύρω στους 11 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, παρόλο που θα υπάρχουν τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, το µεσηµέρι και το απόγευµα, αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν το απόγευµα κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Σε καταιγίδα πιθανό να είναι µεταβλητοί ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 19 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Πέµπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρχουν περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδική συννεφιά, ενώ αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, κυρίως το µεσηµέρι και το απόγευµα και ως επί το πλείστον στα ορεινά και το εσωτερικό. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή και θα κυµαίνεται γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ