Γιορτή της Μουσικής στο «Σκαλί»

Article featured image
Article featured image

Η Γιορτή της Μουσικής δεν είναι ένα φεστιβάλ. Είναι μια εκδήλωση, ανοικτή σε όλους και για όλους. Τόσο στο κοινό όσο και σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες που επιθυμούν να παίξουν μουσική, αλλά και σε κάθε είδους κοινό που θέλει να ακούσει μουσική!

 

Είναι μια εκδήλωση στην οποία όλα τα μουσικά είδη αναμειγνύονται για να γεμίσουν το χώρο –στην προκειμένη περίπτωση το Σκαλί Αγλαντζιάς– ήχους και νότες!

Φέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς, προσκαλούν στη Γιορτή της Μουσικής μεταξύ άλλων την κυπριακή μπάντα Monsieur Doumani και τη γαλλική Peter Alexander Band.

Οι Γάλλοι Peter Alexander Band

Όσον αφορά στη γαλλική μπάντα, το ύφος της συνδυάζει στοιχεία από την κέλτικη μουσική, τα Cajun blues και την country, με τη συνοδεία γαλλικών στίχων. Το πενταμελές γκρουπ (μπάσο, ντραμς, κιθάρες, βιολί, πλήκτρα) από το Παρίσι έχει στο ενεργητικό του πάνω από 1.500 συναυλίες και συμμετοχές (Jethro Tull, Blue Oyster Cult, Paul Rogers, Lynyrd Skynyrd,  Johnny Cash, Deep Purple, Molly Hatchet, ZZTop...). Ιδρύθηκε το 1987 από τους αδερφούς Lucas, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα κυκλοφόρησε το έβδομο άλμπουμ του με τίτλο «A Night in Hell».



Οι δικοί μας Monsieur Doumani

Οι Monsieur Doumani σχηματίστηκαν το 2011 στη Λευκωσία από τους Αντώνη Αντωνίου (τζουράς), Άγγελο Ιωνά (κιθάρα) και Δημήτρη Γιασεμίδη (πνευστά). Παρ’ όλο που κάθε μέλος του συγκροτήματος έχει διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, όλοι τους έχουν επιρροές σε διάφορα επίπεδα από την κυπριακή παράδοση.

Η μουσική τους αποτελείται κυρίως από διασκευές κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών, στον ήχο των οποίων προσθέτουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και τη δική τους αντίληψη. Συνθέτουν επίσης και δικά τους τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο, τα οποία εμπνέονται από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, όπως για παράδειγμα από την πρόσφατη οικονομική κρίση και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το Μάιο του 2013 οι Μ. Doumani κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full-length άλμπουμ με τίτλο «Grippy Grappa», με το οποίο κέρδισαν υποψηφιότητα για το βραβείο «BestNewcomer» των φετινών Songlines Music Awards της Μ. Βρετανίας. Το 2012 δημιούργησαν το πρώτο τους ΕP “Cyfolk”, το οποίο κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση και περιελάμβανε οκτώ διασκευές κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε μόνο στην Ιταλία και αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο.

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους σε φεστιβάλ καθώς και σε μικρούς χώρους στην Κύπρο και το εξωτερικό έχουν λάβει πολύ θετικά σχόλια από διάφορα είδη κοινού, ενώ η μουσική τους έχει ακουστεί και παρουσιαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, όπως στους BBC, Radio France, Sveriges Radio, Roots World, Stads FM Amsterdam,TLV1 Tel Aviv, PBS FM Melbourne κ.ά.

Τον Αύγουστο του 2012 οι M. Doumani εκπροσώπησαν την Κύπρο στο Ferrara Buskers Festival, όπου κατέκτησαν την τρίτη θέση στο διαγωνισμό για το αγαπημένο γκρουπ του φεστιβάλ.

 Σάββατο 21 Ιουνίου, Αμφιθέατρο, Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία, 20.30. Είσοδος ελεύθερη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ