Ένα κυπριακό success story καινοτομίας και πώς να ακολουθήσεις τα βήματά του

Article featured image
Article featured image

Γονείς σε όλο τον κόσμο ψάχνουν τρόπους να παροτρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν δουλειές του σπιτιού, χωρίς να γνωρίζουν πως η Funifi το έχει κάνει ήδη, και μάλιστα ψηφιακά, από το μικρό νησί της Κύπρου.

Το Funifi είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για να παρακινήσει τα παιδιά να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού μαθαίνοντας τα να είναι πιο υπεύθυνα και ανεξάρτητα. Οι γονείς αναθέτουν τις δουλειές στα παιδιά τους μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τα παιδιά κερδίζουν βαθμούς για κάθε δουλειά που διεκπεραιώνουν. Στη συνέχεια μπορούν να εξαργυρώσουν τους βαθμούς τους με ψηφιακά είδη, εφαρμογές ή παιχνίδια, χρόνο ομιλίας στο κινητό ή συνδρομές σε δημοφιλείς υπηρεσίες.

Background στόρι

Η Funifi αποτελείται από τους Andrew Michael, George Vou, Ντένη Κωνσταντίνου, Lachlan Hespe, Χρυσοβαλάντη Αναστασίου και Κυριάκο Γεωργίου, μία δυνατή ομάδα έξυπνων και δραστήριων νεαρών που κέρδισαν το 3ο βραβείο στο Startup Live Cyprus. Η ομάδα επικεντρώθηκε στο να κτίσει μία σπουδαία εταιρεία πάνω σε μία σπουδαία ιδέα κι έτσι προχώρησε σε συμμετοχή στο Startupbootcamp στην Κοπεγχάγη. Μετά από τρεις μήνες εκτενούς δικτύωσης στο bootcamp, οι νεαροί αυτοί επιχειρηματίες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν και να πείσουν διεθνή δίκτυα επενδυτών για να στηρίξουν την εταιρεία με επένδυση 450 000 δολαρίων.

Πρόσφατα η εφαρμογή Funifi επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε ως επιτυχημένο πρότυπο στην ημερίδα «Going Local IV - Ψηφιακή Οικονομία» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το Funifi είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο για εμάς. Εκτός από το ότι συνεργαζόμαστε με μία απίστευτα ταλαντούχα ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων, είναι σημαντικό για εμάς το ότι ασχολούμαστε με ένα θέμα που αφορά την κάθε οικογένεια στον πλανήτη που εμείς ως επενδυτές βλέπουμε σαν μία τεράστια αναπτυσσόμενη αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Claus Meldgaard Rasmussen, ένας από τους εκπροσώπους των δικτύων επενδυτών.

Startup Europe

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι ένα καλό παράδειγμα συνδυασμού δημιουργικότητας και επιχειρηματικής ανάπτυξης και είναι το είδος των έργων που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Startup Europe.

Το Startup Europe είναι το σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου Neelie Kroes και έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στήριξη των web και ICT start-ups για να μπορέσουν να ακμάσουν στην Ευρώπη και να συνεισφέρουν στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Κύπρος ως κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας

Αυτό που παρατηρείται εδώ είναι η αρχή της δημιουργίας μίας καινούριας βιομηχανίας στην Κύπρο. Τα start-ups στον τομέα του ICT/web, όπως η Funifi, συμβάλλουν στη δημιουργία νέων τρόπων σκέψης, νέων θέσεων εργασίας και προβάλλουν την προοπτική της Κύπρου να γίνει ένα Τεχνολογικό Κέντρο. «Οι μεγαλύτερες καινοτομίες συχνά έρχονται σε περιόδους κρίσης», λέει η ομάδα του Funifi, «επομένως τώρα είναι η ώρα για οποιονδήποτε έχει μια καταπληκτική ιδέα να ακολουθήσει μία καριέρα στην επιχειρηματικότητα στον τομέα του ICT/web. Αποδέξου την πρόκληση και την αβεβαιότητα. Μην περιμένεις, κάνε την αρχή, να είσαι επίμονος και φρόντισε να έχεις γύρω σου καλούς ανθρώπους».

Εάν, λοιπόν, έχεις κι εσύ μία πρωτότυπη ιδέα στο χώρο αυτό και θέλεις να ακολουθήσεις τα βήματα του Funifi στην επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, μπορείς να κάνεις τα εξής:

 Να επικοινωνήσεις με ένα Δίκτυο Επενδυτών που θα σε προετοιμάσουν για να παρουσιάσεις την ιδέα σου, θα σε συμβουλεύσουν και θα σε φέρουν σε επαφή με πιθανούς επενδυτές. Παραδείγματα δικτύων είναι:           

o        Cyprus Business Angels Networks (http://cyban.com.cy/)

o        Cypriot Enterprise Link (http://www.projectcel.com/)

o        Chrysalis Leap (http://chrysalisleap.com/)

o        Repower Cyprus (http://www.repowercyprus.com/)

 

Να δηλώσεις συμμετοχή στα επόμενα Startup events στην Κύπρο:

o        CleanLaunchpad Competition – 10-11 Σεπτεμβρίου 2014 (www.cleanlaunchpad.eu)

o        Hackathon 2014 – Ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα – (http://hackcyprus.com/)

o        Hack Cyprus 2014 – Ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα - (http://hackcyprus.com/)

 

Να κάνεις αίτηση για ένα σχέδιο χρηματοδότησης όπως το σχέδιο επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Horizon2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει υποσχόμενες εταιρείες για επένδυση και υποστήριξη ως μέρος του σχεδίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εταιρεία σας μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μέχρι και €3 εκατομμύρια και επιχειρηματική υποστήριξη και καθοδήγηση παγκόσμιου βεληνεκούς. Συνολικά, περισσότερα από € 2.8 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν για το σχέδιο που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι το 2020.

 

Κάντε αίτηση σήμερα:  (http://ec.europa.eu/easme/sme_en.htm)

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Funifi επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.funifi.com, τη σελίδα στο Facebook ή ακολουθείστε την ομάδα στο Twitter με το @funifi.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ