Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του «theYard.Residency.18»

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, theYard.Residency.18, που πραγματοποιείται την περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

 


Article featured image
Article featured image

H φετινή διοργάνωση προτείνει μια συγκεκριμένη δομή του προγράμματος χωρισμένο σε κατηγορίες: Πρεμιέρα - αφορά προτάσεις στις οποίες το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα λειτουργήσει ως συμπαραγωγός, Επί σκηνής – αφορά επαγγελματικές παραστάσεις θεάτρου, χορού, performance art που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, Residency - αφορά προτάσεις για τη δημιουργία νέων έργων με τη στήριξη μέντορα, 24hουr shot - αφορά καλλιτεχνικές δράσεις από τα διάφορα πεδία όπου οι δημιουργοί έχουν στη διάθεση τους το Παλιό Ξυδάδικο για 24 ώρες .

 

Residency

Παρουσιάσεις δύο συμμετοχών του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.18, στην κατηγορία Residency στις 15 Νοεμβρίου.

Μαρία Φιλίππου | θέατρο

Η προσωρινή ευτυχία ενός χαριτωμένου φόνου

Η: [Άρθρο, θηλυκό]

Προσωρινός -ή -ό : που από τη φύση του δεν έχει απεριόριστη διάρκεια, που είναι περαστικός, εφήμερος. ΑΝΤΙΘΕΤΟ μόνιμος

Ευτυχία η: κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης, που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών. ANTΙΘΕΤΟ δυστυχία

Ένας/μία : εκφράζει την έννοια της μονάδας

Χαριτωμένος -η -ο : που τον χαρακτηρίζει η απλή ομορφιά, που δεν επιβάλλεται με την πολυτέλεια, το μέγεθος, τη σοβαρότητα κτλ.· κομψός. ANTΙΘΕΤΟ άχαρος

Φόνος: βίαιη αφαίρεση της ζωής ανθρώπου από άνθρωπο·

Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Μαρίας Α. Ιωάννου, η προσωρινή ευτυχία ενός χαριτωμένου φόνου παρακολουθεί την προσπάθεια μιας γυναίκας να απαλλαγεί από τη ρουτίνα μιας αδιάφορης έγγαμης ζωής και τον εθισμό της σε συγκεκριμένες συνήθειες, ενώ παλεύει να αποδεχτεί ότι η μεγαλύτερη επιθυμία της δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο - Μαρία Α. Ιωάννου, Ερμηνεία/Σκηνοθεσία - Μαρία Φιλίππου, Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια - Γιώργος Σίσαμος,

Πολυμέσα - Μαρία Ανδρέου, Mέντορας - Κώστας Συλβέστρος

Μαρία Βαρνακκίδου | devised theatre

 

 

RAM

Το RAM είναι μια devised θεατρική παράσταση σε εξέλιξη, βασισμένη στην σχέση της ανθρώπινης και της τεχνολογικής μνήμης.

Έχοντας σαν αφετηρία την θεματική αυτή, μέσα στο 10ήμερο του Residency θα γίνει μια σειρά εργαστηρίων που θα έχουν ως αρχικό στόχο την έρευνα της θεματικής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση και τον εμπλουτισμό της ιστορίας. Χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του θεάτρου της επινόησης, θα δημιουργήσουμε ένα καινούριο θεατρικό κείμενο που θα καταπιάνεται με την σχέση της ανθρώπινης και τεχνολογικής μνήμης.

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να έχει μια υγιή σχέση με την μνήμη του;

Η πρωταγωνίστριά μας έρχεται αντιμέτωπη με το πέρασμα του χρόνου, με την ηλικία και την απώλεια μνήμης. Το πέρασμα του χρόνου είναι ύπουλο: κάποιες φορές ο χρόνος περνάει γρήγορα και σβήνει αναμνήσεις, αλλά κάποιες άλλες φορές ο χρόνος είναι ατελείωτος και σε βασανίζει με κακές αναμνήσεις. Η ηλικία αναπόφευκτα επιφέρει μια φυσική απώλεια μνήμης. Με την σειρά της η απώλεια μνήμης σημαίνει την απώλεια στιγμών, εμπειριών, και αγαπημένων προσώπων, και σε αναγκάζει να ζήσεις κάτω από καινούριες, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η απώλεια μνήμης και οι συνέπειές της αρχίζουν να τρομάζουν την πρωταγωνίστρια. Έτσι, αποφασίζει να μπει σε μια προσωπική μάχη για να σώσει τη μνήμη της. Κάνει τις τελευταίες προσπάθειες να εμπιστευτεί την ανθρώπινη της μνήμη χωρίς κάποια τεχνολογική βοήθεια. Προσπαθεί να μην την καταβάλει η πρόοδος της τεχνολογικής μνήμης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Μαρία Βαρνακκίδου, Περφόρμερ – Μαρία Αλεξάνδρου, Σκηνικά / Ενδυματολογία – Κωνσταντίνα Αντρέου, Ήχος / Φώτα – Κύρος Παπαβασιλείου, Μέντορας – Έλενα Αντωνίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

15.11.2018

Ώρα - 20:30

Κρατήσεις - 99 669476

Είσοδος - €10 (για τις δύο παρουσιάσεις)

Διάρκεια Φιλοξενίας - 10 μέρες

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34 Λεμεσός

 



24hour shot

Στις 30 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το εικαστικό δρώμενο της Χριστίνας Παπακυριακού εστι-α-ζω, στην κατηγορία 24hour shot.

Το [miksáz] είναι ένα ζωντανό εικαστικό δρώμενο μείξης εικόνας και ήχου βασισμένο σε μια επιλογή βίντεο, κινουμένων σχεδίων, ήχων και μελωδιών. Πλάνα με κοντινές λήψεις αποκόπτουν το θέμα από το πλαίσιο του δημιουργώντας ένα συνειρμικό παιχνίδι, ακουμπώντας μεμονωμένα ή παροδικά το χάος, αλλά με στόχο την κατάληξη ενός ταξιδιού διαφορετικού για τον κάθε θεατή ξεχωριστά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εικαστικός – Χριστίνα Παπακυριακού , Ηχολήπτης – Νικόλας Πέτρου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

30.11.2018

Ώρα – 21:00

Κρατήσεις - 99 380483

Είσοδος – €5

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ