Με αυτό το Gin θα γράψεις ιστορία

Την πιο ενδιαφέρουσα.

 


Article featured image
Article featured image

Από όλες τις κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών, το Gin κατέχει, αναμφίβολα την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία!

Η αγγλική του κληρονομιά, περιγράφει μια ιστορία που έχει βαθιά τις ρίζες του χωμένη στη βρετανική αριστοκρατία, το πολεμικό ναυτικό, την τεχνολογική ανάπτυξη, τη ναυτιλιακή βιομηχανία και πολλών άλλων ιδιαίτερων και χαρακτηριστικών συγκυριών.

 

Άλλα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Όλα ξεκίνησαν τον 16ο αιώνα, όταν ο Ολλανδός γιατρός, Franciscus de la Boe, παρασκεύασε ένα μίγμα από καθαρό αλκοόλ και αιθέριο έλαιο από κεδρόμηλα ή αλλιώς Juniper Berries, με σκοπό την καταπολέμηση των προβλημάτων στο στομάχι, καθώς και άλλων διαφόρων παθήσεων. Το παρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε ‘Genever΄ και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον στρατό της Ολλανδίας για πολλά χρόνια ως δυναμωτικό ελιξίριο ενάντια στις κακουχίες του πολέμου. Η συμμαχία του Ολλανδικού στρατού με την Αγγλία είχε ως συνέπεια τη μεταφορά του «ακατέργαστου» αυτού παρασκευάσματος, το οποίο υιοθέτησαν και μετ’ εξέλιξαν βάζοντας έτσι τις σωστές βάσεις για την ανάδειξη του gin.

 



 

To ποτό που έκλεψε τις καρδίες των Βρετανών

Ο βρετανικός στρατός θα φροντίσει στα τέλη του 16ου αιώνα να μεταφέρει την αναβαθμισμένη έκδοση του παρασκευάσματος, το οποίο πλέον έχει μετονομάσει σε gin, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο ρεύμα στη χώρα και μια σχέση πάθους με όλους τους βρετανούς που στην πορεία, θα το καθιερώσουν ως «εθνικό ποτό».

Κατά τον 18ο αιώνα, η βρετανική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πλήξει την οικονομία της Γαλλίας, θα προχωρήσει στην επιβολή βαριών φορολογιών στο γαλλικό κρασί και το κονιάκ, που μέχρι τότε βρίσκονταν ψηλά στις προτιμήσεις των Άγγλων. Αυτή η κίνηση, θα αποτελέσει την αρχή της ραγδαίας εξέλιξης του gin, στη δημιουργία της gin-κουλτούρας και ενδυνάμωση της κατανάλωσης, με αποκορύφωμα το διάταγμα του Βασιλιά της Αγγλίας, Γουίλιαμ του 3ου με το οποίο ελάφρυνε τους φόρους για την τοπική παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών, βάζοντας έτσι πλέον το gin σε όλα τα σπίτια της χώρας.

Η ξέφρενη πορεία του gin δεν θα κρατούσε όμως  για πολύ. Η αυξημένη παραγωγή, χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο και το πολύ χαμηλό κόστος  για την αγορά του – ένα ποτήρι τζιν ήταν πιο φθηνό ακόμη και από ένα ποτήρι μπύρας-  είχε ως αποτέλεσμα να φθείρει την εικόνα του και να θεωρηθεί ως ποτό της χαμηλής τάξης.   Μετά από έντονα φαινόμενα  και την κατακραυγή της κοινής γνώμης το gin θα περάσει σε μια σκοτεινή περίοδο που μάλιστα έχει ονομαστεί ως «Gin Craze».

Το τέλος στην ανάπτυξη του gin θα έρθει το 1751, όταν η Βρετανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια της να περιορίσει το φαινόμενο, θα θεσπίσει αυστηρούς Νόμους κάνοντας αδύνατη την παραγωγή του gin, αφού το κόστος για την εξασφάλιση σχετικής άδειας ήταν ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της εποχής.

Μετά από μια περίοδο μακράς ξηρασίας για το gin που διήρκησε για σχεδόν 100 χρόνια, τον 19ο αιώνα θα ξεκινήσει να βρίσκει τη χαμένη του αίγλη και τη θέση που του αξίζει. Θα θεσπιστούν νέοι Νόμοι για τη διαφύλαξη της ποιότητας του και θα καθιερωθεί επίσης νομοθετικά η ένδειξη του London Dry Gin.

 





Beefeater το πραγματικό London Dry Gin

Η ιστορία του Beefeater London Dry Gin ξεκινά από τις  αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο ιδρυτής και δημιουργός του James Burrough – ένας φιλόδοξος φαρμακοποιός με μεγάλο πάθος για το gin, πειραματίζεται συνεχώς και δημιουργεί νέες πρωτότυπες μίξεις. Το 1883 θεωρείται χρονιά ορόσημο, αφού η ονομασία του ως Beefeater θα καθιερωθεί και επίσημα, προς τιμή των φρουρών του περίφημου «Tower of London».

Το Beefeater είναι το μοναδικό premium gin στον κόσμο που εξακολουθεί να παράγεται στην πόλη καταγωγής του και αυτό του δίνει τον αυθεντικό, λονδρέζικο χαρακτήρα του. Η εξαιρετική του ποιότητα και ο τρόπος παραγωγής του, το έχουν αναδείξει ως το κορυφαίο gin με τα περισσότερα βραβεία τα τελευταία 10 χρόνια.  Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του, παραμείνει η - αναλλοίωτη από τον 19ο  αιώνα- αυθεντική του συνταγή, δημιουργώντας ένα premium gin με γεμάτο σώμα και υπέροχα ισορροπημένη γεύση.

Σήμερα, οι γνώστες και φυσικά λάτρεις του gin στην Κύπρο, μπορούν να απολαύσουν το Beefeater σε 2 υπέροχες εκδοχές.  Ξεκινώντας με το κλασσικό Beefeater Gin, μια ωδή στο παραδοσιακό London Dry Gin με έντονα αρώματα από κεδρόμηλο και νότες εσπεριδοειδή και το ultra-premium Beefeater 24 με εκχυλίσματα από Japanese sencha, Chinese green tea και εκχύλισμα από αποξηραμένα γκρέιπφρουτ  που το κάνουν μοναδικό στο είδος του.

 

Επίσημος αντιπρόσωπος και εισαγωγέας του Beefeater στην Κύπρο είναι η Tempo Beverages Cyprus, η θυγατρική εταιρεία του εμπορικού κολοσσού Tempo στο Ισραήλ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ