Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και σκόνη τις επόμενες ημέρες

Συμβαίνουν πραγματάκια με τον καιρό.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο με έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, η βροχόπτωση του μήνα εκτοξεύτηκε στο 112% από το 66% που βρισκόταν μέχρι την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με το kitasweather.com.

Κατά το διήμερο επηρεάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού από αξιόλογες βροχές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν κατακλυσμιαίες. Η πιο πολλή βροχή που καταγράφηκε ήταν στα Πλατάνια με συνολικά 91.2 χιλιοστά βροχής και από την πρώτη του μήνα συνολικά 254.9 χιλιοστά βροχής, τα οποία αντιστοιχούν με το 543% της κανονικής για το μήνα.

Tο επόμενο διήμερο αναμένονται τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες, κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ από την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να μας επηρεάσει το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο φαίνεται να δίνει αρκετές και παγκύπριες βροχές κατά περιόδους σε διάστημα περίπου 36 ορών.

Οι συνθήκες της ατμόσφαιρας το επόμενο διήμερο θα ευνοούν την εκδήλωση υπερκυτταρικής καταιγίδας/καταιγίδων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρούς ριπαίους ανέμους, μεγάλης διαμέτρου χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις ή ακόμα και ανεμοστρόβιλο. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης υπερκυτταρικής καταιγίδας είναι το ανατολικό μισό του νησιού. Συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Μετά από αυτό το σύστημα, τόσο η βροχόπτωση του μήνα όσο και η εισροή νερού στα φράγματα, αναμένεται να είναι οι καλύτερες, τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας.





Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Αβαθές χαμηλό νότια της Κύπρου επηρεάζει πρόσκαιρα την περιοχή μας, ενώ την Τετάρτη βράδυ αναμένεται κυκλογένεση (Δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή μας.

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος από κυρίως υψηλές νεφώσεις. Σύντομα όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυρίως στο δυτικό μισό της οροσειράς του Τροόδους και πιο τοπικά στα υπόλοιπα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να επηρεάσει και άλλη περιοχή. Κάποιες καταιγίδες ενδέχεται να είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους, χαλάζι και ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη τα επίπεδα της οποίας θα κυμένονται από χαμηλά έως μέτρια.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 28 έως 30 στα παράλια και στους 16 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Σταδιακά θα κάνει την εμφάνιση της σκόνη από την Λιβύη τα επίπεδα της οποίας θα φτάνουν τα μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 20 έως 22 στα παράλια και 12 στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος από κυρίως υψηλές νεφώσεις. Σύντομα όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυρίως στο ανατολικό μισό της οροσειράς του Τροόδους και πιο τοπικά στα υπόλοιπα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να επηρεάσει και άλλη περιοχή. Κάποιες καταιγίδες ενδέχεται να είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους, χαλάζι και ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται από μέτρια έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 27 έως 30 στα παράλια και στους 16 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, οι οποίες μέχρι τις αυγινές ώρες θα πρέπει να επηρεάσουν έστω και λίγο όλες τις περιοχές. Κάποιες καταιγίδες ενδέχεται να είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους, χαλάζι και ισχυρές βροχοπτώσεις

Την Πέμπτη αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Την περιοχή θα επηρεάζει ισχυρό και σχετικά ψυχρό δυτικό ρεύμα αέρα το οποίο θα εκτοπίσει τη σκόνη και σχετικά θερμές αέριες μάζες στα ανατολικά. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση.

 

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη µέχρι και την Τετάρτη. Σήµερα ο καιρός θα είναι αρχικά µερικώς συννεφιασµένος από µέσες και ψηλές νεφώσεις. Μετά το µεσηµέρι όµως αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί, αρχικά µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και σταδιακά µέχρι το απόγευµα, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθµούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 18 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθµούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 11 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, κυρίως το απόγευµα της Τετάρτης και την Πέµπτη. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά παροδικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί στα ίδια επίπεδα την Τετάρτη, αλλά την Πέµπτη και την Παρασκευή θα σηµειώσει σταδιακά πτώση, για να κυµανθεί λίγο κάτω από τους κλιµατικούς µέσους όρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ