Οδηγίες προς τους πολίτες με αφορμή τις βροχές σε ολόκληρη την Κύπρο

Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Την περιοχή θα επηρεάζει ισχυρό και σχετικά ψυχρό, δυτικό ρεύμα αέρα, το οποίο θα εκτοπίσει τη σκόνη και τις σχετικά θερμές αέριες μάζες στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα παράλια ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές έως 7-8 μποφόρ. Στις περιοχές των καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως στους 26 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 25 έως 27 στα παράλια και στους 9 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός συνεχίζει άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανόν να πέσει χιονόνερο ή/και να σημειωθεί παροδική χιονόπτωση χωρίς χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά, ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές 7 μποφόρ. Επίσης, στις περιοχές των καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 17 στα παράλια και 6 στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή πιθανόν να παρατηρούνται ακόμα λίγες τοπικές βροχές, αλλά σύντομα ο καιρός θα καταστεί παντού κυρίως αίθριος.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται κυρίως ηλιόλουστος καιρός, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά. Την περιοχή θα αρχίσει να επηρεάζει σταδιακά μέτριο έως ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή άνοδο.

Την ερχόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται ιδιαίτερο καιρικό ενδιαφέρον όσον αφορά τις βροχές. Την περιοχή μας θα επηρεάζει μέτριο έως ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα και πιθανόν να ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τη Συρία. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων το Kitasweather προτείνει τα εξής μέτρα:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία σε περίπτωση που παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ