Ποιος θυμάται τον μοναδικό και τελευταίο ελέφαντα του Ζωολογικού Κήπου της Λεμεσού;

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media και μας ξύπνησε γλυκιές και όμορφες αναμνήσεις.

Article featured image
Article featured image

Ήταν μέσα της δεκαετίας του 50΄, όταν ο Αμερικάνος Τζον Γουίλκς, δώρισε στον τότε δήμαρχο της πόλης Κώστα Παρτασίδη, ένα ελέφαντα από το Ζωολογικό Κήπο της Σιγκαπούρης, την Τζούλη.

Η εμβληματική Τζούλη, αποτέλεσε πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για ξένους επισκέπτες, αφού για πολλά χρόνια ένα τέτοιο εξωτικό ζώο δεν ήταν κάτι σύνηθες.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε και έγινε viral στο group «Η Λεμεσός».

Η «καταλάθος» δολοφονία

Παρότι φιλική και χαρούμενη, η Τζούλη ήταν η αιτία για να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου 1977, γύρω στις 7 το πρωί ένας εργάτης του Κήπου, μαζί δύο άλλους συναδέλφους του ξεκίνησαν, όπως κάθε μέρα, τη συντήρηση των ζώων.

Λίγο αργότερα ακούστηκαν φωνές για βοήθεια από τον 52χρονο εργάτη, ο οποίος είχε ποδοπατηθεί από τον ελέφαντα, ο οποίος του πίεζε το κεφάλι. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων του να απομακρύνουν το ζώο, εκείνο του είχε συνθλίψει το κεφάλι και ο άτυχος εργάτης ήταν πλέον νεκρός.

Ο τελευταίος ελέφαντας

Το 1998, μετά από 44 χρόνια φιλοξενίας στον Ζωολογικό Κήπο της Λεμεσού, η Τζούλη πέθανε προς στεναχώρια όλων των Λεμεσιανών, και έκτοτε δεν αντικαταστάθηκε από άλλον ελέφαντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ