Θα ενθουσιαστείς με τη νέα ατομική έκθεση της Σιμόνης Συμεωνίδου

Όσοι γνωρίζετε τη δουλειά της έχετε δει αφηρημένες φόρμες γλυπτών να φωτίζονται σχηματίζοντας σκιές φιγούρων.

 


Article featured image
Article featured image

Η Σιμόνη Συμεωνίδου, στην τέταρτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει σκιαγάλματα,  εστιάζοντας τις ιδέες της γύρο από τον άνθρωπο, ως οντότητα και τη σκιά του ως την υπόστασή του.

Μέσα από υπαρξιακούς προβληματισμούς και εξερεύνηση συναισθημάτων, ανθρωπίνων σχέσεων και εσωτερικής αναζήτησης, η εικαστικός δεν θέτει ερωτήματα ούτε εισηγείται απαντήσεις, αλλά μοιράζεται με όλους τη διαπίστωση πόσο όμοιοι και ανόμοιοι είμαστε.


«Γιατί είμαστε άνθρωποι. Καμπυλωτοί άνθρωποι. Και αυτό θα πει πως έχουμε άπειρες πλευρές»


Τα σκιαγάλματα αποτελούν μια καινοτόμα για τα κυπριακά εικαστικά δρώμενα τεχνοτροπία, της οποίας τα ηνία κρατά η Συμεωνίδου ως η μοναδική Κύπρια καλλιτέχνις που αφενός έχει ταυτιστεί μ ’αυτήν και αφετέρου την εξελίσσει συνεχώς.

Αυτή τη φορά καινοτομεί ξανά εμφανίζοντας τη φιγούρα όχι μόνο στο άυλο της σκιάς, αλλά και στο απτό των γλυπτών της.

Στην έκθεση αυτή, ανάμεσα σε άλλα, θα δείτε μάγισσα με τη σκιά νεράιδας και δέντρα και λουλούδια με τη σκιά ανθρώπινης μορφής.

Ο τίτλος «Vice Versa» είναι μία διεθνώς γνωστή Λατινική φράση που υποδεικνύει ότι μία δήλωση είναι εξίσου αληθής όταν το υποκείμενο και το αντικείμενό της αντιστραφούν.

Με αυτό τον όρο η καλλιτέχνις δηλώνει την αλήθεια που βρίσκεται μέσα και στις δύο πλευρές της δουλειάς της: το γλυπτό και τη σκιά.

Η εικαστικός και αυτή τη φορά αποφεύγει τους συνηθισμένους εκθεσιακούς χώρους και επιλέγει το χώρο που θα τοποθετήσει τα έργα της με το ίδιο σκεπτικό με το οποίο τα δημιουργεί: της δεύτερης ευκαιρίας και της εναλλακτικής οπτικής. Ένα για χρόνια κλειστό εστιατόριο στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλάζει ταυτότητα, και από τις 5 μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου αποκτά το ρόλο εκθεσιακού χώρου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00.

Ο χώρος βρίσκεται στο ισόγειου του Μεγάρου Μιτσή, στη Λεωφόρο Στασίνου 1, απέναντι από τη διάβαση πεζών της πλατείας Ελευθερίας.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 17:00 - 22:00

Σάββατο - Κυριακή: 10:00-13:00 και 17:00 - 22:00

Για πληροφορίες και επισκέψεις εκτός ωραρίου: 99 870869 και  www.simonisymeonidou.com.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γκαλερί Opus39.

Σημειώνεται πως η έκθεση «Vice Versa» πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη ατομική έκθεση της Συμεωνίδου με τίτλο «ΜΟΜΕΝΤΑ».

Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, έργο της παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας ως μέρος της Μπιενάλε Λάρνακας 2018.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ