Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου παρουσιάζει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά;

Το «Hope For Children» CRC Policy Center εξηγεί από πού προκύπτουν τέτοιες συμπεριφοράς, προτείνει πιθανές λύσεις, ενώ παράλληλα προσφέρει βοήθεια σε όσες οικογένειες βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό δολοφονίας με φερόμενο θύτη 13χρονο και θύμα την 9χρονη αδελφή του, το «Hope For Children» CRC Policy Center τονίζει τη σημασία κατανόησης βίαιων συμπεριφορών αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης πρόληψής τους.

Η επιθετικότητα αλλά και η βία αποτελούν πολύ συχνό και πολυσήμαντο κοινωνικό φαινόμενο. Ο όρος επιθετικότητα αναφέρεται σε συμπεριφορές που έχουν ως στόχο να βλάψουν τον άλλο. Η επιθετικότητά αποτελεί ένα ευρύ φάσμα επιθετικών τρόπων συμπεριφοράς καταστρεπτικού χαρακτήρα, που εκδηλώνονται με λόγια ή πράξεις και κατευθύνονται συνειδητά ή ασυνείδητα εναντίον διαφόρων αντικειμένων, όπως ανθρώπων, ζώων ή ακόμη και του ίδιου του ατόμου.

Το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τη βία και την επιθετικότητα είναι ο θυμός. Ο θυμός, ως δευτερογενής συναίσθημα, συνεπάγεται άλλων συναισθημάτων όπως είναι ο φόβος, η απογοήτευση και το άγχος. Επομένως, οι επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές κάποτε μπορεί να αποσκοπούν στο να εκφράσει το παιδί την ανάγκη για προσοχή, την παρουσία και τη βοήθεια των γονέων του.

Παρ’ όλα αυτά, οι έντονες και ακραίες παραβατικές συμπεριφορές, όπως η αφαίρεση της ζωής κάποιου ανθρώπου, είναι εξαιρετικά σπάνιες σε παιδιά και εφήβους. Οι παράγοντες που συντελούν στο να υιοθετήσει ένα παιδί τέτοιες συμπεριφορές ποικίλουν, χαρακτηρίζοντάς το ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να είναι βιολογικοί, ατομικοί, οικογενειακοί ή κοινωνικοί.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι και το παιδί που παρουσιάζει βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές χρήζει καθοδήγησης και στήριξης αφού αυτές οι συμπεριφορές πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις του με την οικογένεια, τους συνομηλίκους και το σχολείο. Επίσης, αυτές οι συμπεριφορές δεν δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να μάθει κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές οι οποίες θα λειτουργήσουν ως βάση για την ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

Επομένως, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη κλινικών δομών παρέμβασης και πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών σε παιδιά ενώ η αναπαραγωγή μαρτυριών και η επίρριψη ευθυνών λειτουργεί αρνητικά για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό πλαίσιο και του στερεί το δικαίωμα για θεραπεία ενισχύοντας και το στιγματισμό του από την ευρύτερη κοινωνία. Εξίσου σημαντικό είναι η δημιουργία δομών δικαιοσύνης φιλικές προς το παιδί δηλαδή το δικαίωμα του κάθε παιδιού στην ενημέρωση, μετάφραση και διερμηνεία σε ποινικές διαδικασίες.

Στο παρόν στάδιο, ο Οργανισμός «Hope For Children» CRC Policy Center, υλοποιεί ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο CHILD JT το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη εργαλείων δικαιοσύνης φιλικών προς τα παιδιά το οποίο εστιάζει στους ανήλικους οι οποίοι αντιμετωπίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσκολίες στην κατανόηση των δικαιωμάτων και των νόμιμων καθηκόντων τους, γεγονός που προκαλείται από τη χρήση μιας πολύ περίπλοκης γλώσσας. Αναφέρεται επίσης σε μια γλώσσα φιλική προς τα παιδιά, διαμορφωμένη ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα τους, η οποία μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και κατά συνέπεια, τη συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Το «Hope For Children» CRC Policy Center, παρέχει βιωματικά εργαστήρια και διαλέξεις σε ομάδες παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικές με τη διαχείριση θυμού σε παιδιά και εφήβους καθώς και ψυχολογικές υπηρεσίες τόσο σε οικογένειες όσο και σε παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy ή καλώντας στο 22 103234 (24ωρη ανταπόκριση).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ