Ο Παλαιστίνιος διαδηλωτής – σύμβολο τραυματίστηκε από Ισραηλινά πυρά

Ο πρωταγωνιστής της διάσημης εικόνας με τη σημαία που έγινε viral προ μερικών εβδομάδων χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

 


Article featured image
Article featured image

Ιδιοκτήτης ενός μικρού κιοσκιού με τσιγάρα σε μία μικρή συνοικία της Γάζας, ο 20χρονος Α’έντ Αμπού Άμρο, κατάφερε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ένας φωτογράφος του Πρακτορείου Anadolu τον απαθανάτισε με μια σφεντόνα και τη σημαία της Παλαιστίνης στο χέρι.

Η επική πόζα του Άμρο, χαρακτηρίστηκε ως η φωτογραφία της δεκαετίας και προκάλεσε παραλληλισμούς από τον φημισμένο πίνακα «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό» του Ντελακρουά μέχρι τον μαρμάρινο «Δαβίδ» του γλύπτη Μπερνίνι.

Την εικόνα του φωτογράφου Μουσταφά Χασούνα, η οποία για άλλη μια φορά θύμισε την ακλόνητη αποφασιστικότητα των Παλαιστίνιων απέναντι στην στρατιωτική κατοχή που αντιμετωπίζουν, είδαν, θαύμασαν και μοιράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Αυτό όμως δε φαίνεται να πτοεί ιδιαίτερα τις στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο Άμρο να είναι ένας από τους τραυματίες της διαδήλωσης της Δευτέρας, χτυπημένος στο πόδι από πλαστική σφαίρα. 

 



Πιο συγκεκριμένα, ο τραυματισμός του ήρθε κατά τη διάρκεια της καταστολής μιας διαδήλωσης με βάρκες στην πόλη Μπεΐτ Λαχίγια, στη βόρεια πλευρά της Γάζας. Το Ισραηλινό Ναυτικό άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά των περίπου 15 συγκεντρωμένων Παλαιστινιακών βαρκών που ξεκίνησαν από το λιμάνι της Πόλης της Γάζας για να βγουν από την αποκλεισμένη ζώνη, με αποτέλεσμα ο Άμρο να είναι ένας από τους διαδηλωτές που χρειάστηκε να μεταφερθούν από τραυματιοφορείς, ευτυχώς όμως χωρίς τελικά να κινδυνέψει η ζωή του.

 



Η αλήθεια είναι ότι ο 20χρονος Παλαιστίνιος γνώριζε πολύ καλά τις πιθανότητες να πάθει κακό, σε δηλώσεις που έκανε στο Al Jazeera λίγες μέρες νωρίτερα: «Αν σκοτωθώ, θέλω να τυλιχτώ σε αυτή την ίδια σημαία. Απαιτούμε το δικαίωμά μας να επιστρέψουμε (σ.σ. στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), και διαδηλώνουμε για την αξιοπρέπειά μας, και για την αξιοπρέπεια των μελλοντικών γενεών.»

Όπως δήλωσε σε άλλη πηγή ο Άμρο, από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός της Γάζας 11 χρόνια πριν, δεν έχει καταφέρει να φύγει από την πολύπαθη Λωρίδα. Δεν έχει χάσει ούτε μία κινητοποίηση επίσης, από τότε που αυτές ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου και συνεχίζονται κάθε Παρασκευή και Δευτέρα και όπως δήλωσε, θα συνεχίσει «όποιο κι αν είναι το κόστος γι’αυτόν». Όντως, ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει.

 

Πηγή: mondoweiss.net/Luben


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ