5 νέοι στην Κύπρο που ανέλαβαν με επιτυχία την οικογενειακή τους επιχείρηση

Ακολουθήσαν τα χνάρια των γονιών τους… και το μήλο έπεσε κάτω απ' τη μηλιά!

 


Article featured image
Article featured image

Οι νέοι συνήθως φροντίζουν να εφοδιάζονται με χαρτιά (πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ) και να κυνηγούν την εργασιακή εμπειρία, ούτως ώστε στο μέλλον να βρουν μια θέση εργασίας στα μέτρα τους και να αποκατασταθούν οικονομικά και άλλως πως.

Είναι όμως και κάποιοι που δεν επιλέγουν αυτό τον δρόμο. Διαλέγουν να «κληρονομήσουν» και να πάρουν στα χέρια τους κάτι που ήδη υπάρχει έτσι ώστε να το εξελίξουν.

Η CITY παρουσιάζει 5 νέους, οι οποίοι συνέχισαν την επιχείρηση των γονιών τους. Όχι γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή, αλλά γιατί αυτό ακριβώς επέλεξαν να κάνουν.

Ο Γιώργος ανέλαβε το φωτογραφείο της μητέρας του, η Ελεωνόρα πήρε τα ηνία του οικογενειακού τους εστιατορίου, η Θεμούλα διαχειρίζεται πλέον τη μάντρα αυτοκινήτων της οικογένειάς της, ο Γεώργιος συνεχίζει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του, ενώ ο Αλέξης βοηθά βρίσκεται στο Old Limassol, την επιχείρηση της οικογένειας.

Γνωρίστε τους παρακάτω!

 

 

Γιώργος Αλέξη / Ιδιοκτήτης φωτογραφείου

Ο Γιώργος Αλέξη είναι 22 ετών και είναι ιδιοκτήτης του φωτογραφείου Dora's Foto Moments στη Λακατάμεια.

 



«Το φωτογραφείο ανήκει στη μητέρα μου. Εδώ και δυο χρόνια, μπήκα για τα καλά στη δουλειά. Αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και γίναμε μια δυνατή ομάδα θεωρώ με τη μητέρα μου.



Ο λόγος που αποφάσισα να συνεχίσω την επιχείρηση είναι επειδή ο κόσμος της φωτογραφίας μου αρέσει πολύ. Είναι ένα επάγγελμα που αναπόφευκτα σε αναγκάζει να εξελίσσεσαι. Καθημερινά χρειάζεται να είσαι δημιουργικός και να δίνεις τον εαυτό σου.

Από μικρός μου άρεσε και επειδή έβλεπα το πάθος που βγάζει η μητέρα μου στη δουλειά της και πόσο το αγαπούσε συνδέθηκα μαζί του και όσο περνούσαν τα χρόνια όλοι οι δρόμοι με οδηγούσαν προς την κατεύθυνση του φωτογραφείου.

 



Ταυτόχρονα είμαι και φοιτητής. Διανύω το 3ο έτος των σπουδών μου. Σπουδάζω Οπτικοακουστική Επικοινωνία.



Επέλεξα τον συγκεκριμένο κλάδο, γιατί συνδέεται άμεσα με τις απαιτήσεις του φωτογραφείου. Στόχος μας γενικότερα, είναι να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών μας, αφού μέσα από το φακό μας καταγράφουμε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους».

 

 

Ελεωνόρα Λεωνίδου / Ιδιοκτήτρια εστιατορίου

Ονομάζεται Ελεωνόρα Λεωνίδου, είναι 28 ετών και είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Ευωχία» στη Λευκωσία.

 



«Η Εταιρεία Ναβαρίνο Wine Lodge Ltd ανήκει στον πατέρα και στον θείο μου. Πριν από 2 χρόνια ανέλαβα υπεύθυνη θέση σ’ ένα εκ των εστιατορίων του ομίλου.

Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή μας επιχείρηση επειδή μου αρέσει να εργάζομαι με  κόσμο και με χαροποιει ιδιαίτερα όταν βλέπω τους πελάτες να φεύγουν ευχαριστημένοι. Το πιο ωραίο σχόλιο που ακούω συνήθως από τους πελάτες είναι ότι η διαχρονική μας παρουσία και σταθερότητα δεν είναι καθόλου τυχαία.

 



Έχω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και σε μεγάλο βαθμό ασχολούμαι ήδη με τον τομέα των σπουδών μου. Ευελπιστώ ότι με την δική μου συμβολή η εταιρεία θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».

 

 

Γεώργιος Ιωάννου / Ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας

Ο Γεώργιος Ιωάννου είναι 34 ετών και από το 2012 ανέλαβε την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του, «Christos Ioannou Construction LTD», η οποία στεγάζεται στη Λεμεσό.

 



 

«Η εταιρεία ανήκει στον πατέρα μου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο κατασκευών τα τελευταία 43 χρόνια. Ο πατέρας μου γνωρίζοντας τον απόλυτο ρυθμό ανάπτυξης σε θέματα αειφορίας, μακροζωίας και ποιότητας στον κατασκευαστικό τομέα του τόπου μας και έχοντας διοικητικό ρόλο στα έργα μας Παγκύπρια, ίδρυσε το 2006 την Christos Ioannou Construction LTD, της οποίας έχω γίνει στέλεχος από το 2012.

Σπούδασα πολιτικός μηχανικός και στη συνέχεια τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Η ιδέα της ένταξης μου στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα μου με συνάρπαζε από νεαρή ηλικία. Ήξερα τις τακτικές και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.

Επίσης, η οικονομική ασφάλεια και η ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που αγαπώ, μου έδωσαν μεγαλύτερο κίνητρο για σκληρή δουλειά και επίτευξη των στόχων μου. Έτσι, κατάφερα το πάθος μου για τις κατασκευές να το κάνω επάγγελμα και να ακολουθήσω αυτή την καριέρα. Εγώ και ο πατέρας μου μπορέσαμε να συνεργαστούμε  πολύ καλά, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε διοικητικό επίπεδο και έτσι καταφέραμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

 

Θεμούλα Σιήκκη / Ιδιοκτήτρια μάντρας αυτοκινήτων

Η Θεμούλα Σιήκκη είναι 29 ετών, ζει στην Πάφο και τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκε στην επιχείρηση των γονιών της. Πρόκειται για την εταιρεία «Shikkis Motors», η οποία ασχολείται με εισαγωγές και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

 



 

«Διατηρούμε εδώ και 35 χρόνια  οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με εισαγωγές και ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Τα καταστήματά μας βρίσκονται στην Πάφο και πιο συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Αθηνών 34 και στους Τάφους των Βασιλέων.

Αυτές οι επιχειρήσεις είναι δημιούργημα των γονιών μου, οι οποίοι δούλεψαν πολύ σκληρά για να τις  διατηρήσουν στη ζωή μέχρι και σήμερα.

 



 

Αντέξαμε την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέσα από πολλές δυσκολίες. Μετά το τέλος των σπουδών μου στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, εγώ ανέλαβα την διαχείριση της εταιρείας με τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Πήρα αύτη την απόφαση γιατί εκτός από το ότι μεγάλωσα μέσα σε αυτή την επιχείρηση και την αγάπησα, απέκτησα μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή. Μου αρέσει ιδιαίτερα τόσο η δουλεία, όσο και η καθημερινή επαφή που έχω με τους τουρίστες.

Δεν θα άφηνα ποτέ την οικογενειακή μας επιχείρηση για να ασχοληθώ με κάτι άλλο».

 

 

Αλέξης Ιωαννίδης / Ιδιοκτήτης εστιατορίου

Ο 30χρονος Αλέξης Ιωαννίδης είναι διδακτορικός ερευνητής, αλλά παράλληλα συνεχίζει το οικογενειακό τους εστιατόριο Old Limassol, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαθούντας, στον Άγιο Τύχωνα στη Λεμεσό.

 



 

«Βοηθώ στη λειτουργία του οικογενειακού μας εστιατορίου, Old Limassol, το οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί και στον υπαίθριο χώρο που βρίσκεται παρά τη θάλασσα.

Η επιχείρηση πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν η γιαγιά μου, Ελένη Μιχαήλ, ανέλαβε τη λειτουργία του το 1967. Στη λειτουργία της επιχείρησης εντάχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία και η μητέρα μου, και ακολούθως ο πατέρας μου. Εγώ προσωπικά, αν και δούλευα από μικρός στο εστιατόριο ως σερβιτόρος, άρχισα να εμπλέκομαι πιο ενεργά στη διαχείριση του εστιατορίου το 2012. Περιττό να σας πω πως γιαγιά είναι ακόμη η κινητήρια δύναμη στη λειτουργία της κουζίνας μέχρι και σήμερα!

Μεγαλώνοντας στην επιχείρηση αυτή και έχοντας όλες μου τις παιδικές αναμνήσεις στον χώρο του εστιατορίου, πάντα ένιωθα και νιώθω την ανάγκη να συνεχίσω να λειτουργώ και να αναπτύσσω κάτι όμορφο που ξεκίνησε περισσότερο από μισό αιώνα πριν. Για να είμαι ειλικρινής, όταν το 2012 ανέλαβα τη λειτουργία του υπαίθριου χώρου του εστιατορίου, το αντιμετώπιζα περισσότερο σαν hobby για τα καλοκαίρια και σαν ένα τρόπο για να καλύπτω κάποια από τα έξοδα για τις σπουδές μου. Παρόλα αυτά, η αναπτυσσόμενη επιτυχία του εστιατορίου μέσα στα χρόνια, αλλά και η αγάπη μου για αυτή την δουλειά, έκαναν την λειτουργία του Old Limassol για μένα κάτι πολύ περισσότερο από μια προσωρινή ασχολία.

 



 

Ωστόσο, δεν σπούδασα κάτι σχετικό. Το πρώτο μου πτυχίο είναι φυσική, ενώ οι μεταπτυχιακές μου σπουδές σχετίζονται με ενεργειακά θέματα. Δεν μπορώ να πω ότι οι σπουδές μου συνδέονται έμπρακτα με τη λειτουργία του εστιατορίου, αλλά όσο κι αν φανεί παράξενο, πολλές φορές εφαρμόζω τον γενικότερο τρόπο σκέψης που απέκτησα ως φοιτητής, σε θέματα σχετικά με τη επιχείρηση.

Πέρα όμως από τον γενικότερο τρόπο σκέψης, προσπαθώ να εφαρμόσω συγκεκριμένες γνώσεις που απέκτησα από τις σπουδές μου σε διάφορους τομείς του εστιατορίου. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει εσωτερικά πρωτόκολλα που αποσκοπούν στη μείωση τον απορριμμάτων, στη μείωση χρήσης φυσικών πόρων, στην επιλογή των προμηθευτών μας με αειφόρα κριτήρια, όπως και τη καλλιέργεια δικών μας οργανικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας. Ο στόχος μου είναι σε ένα πλαίσιο δύο χρόνων να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για παρόμοιου τύπου επιχειρήσεις στην Κύπρο και όχι μόνο.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, παράλληλα με την οικογενειακή επιχείρηση, είμαι διδακτορικός ερευνητής στο Norwich Business School του University of East Anglia πάνω σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ενεργειακής πολιτικής και περιβαλλοντικής αειφόρας σε επιχειρήσεις. Προσπαθώ, όσο γίνεται, να κρατώ μια ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων μου ως φοιτητής και της συνεισφοράς μου στην επιχείρηση. Αν και αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο μέχρι στιγμής, μαζί με την οικογένεια μου και τον συνεργάτη μου Γιώργο, καταφέραμε να βάλουμε την ολόχρονη λειτουργία του υπαίθριου χώρου μπρος και σκοπεύουμε να παραμείνουμε ανοικτοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ